Augmented Reality

Nieuwe app voor Romeinse Via Belgica

De Via Belgica is de moderne naam voor de Romeinse weg van Bavay (Frankrijk) naar Keulen (Duitsland). Deze weg is waarschijnlijk ontstaan rond het jaar 0. In onze contreien loopt de weg van Maastricht via Meerssen, Valkenburg, Voerendaal en Heerlen naar Rimburg (gemeente Landgraaf). 

De weg werd in eerste instantie aangelegd voor de Romeinse legers, maar al snel werd het een belangrijke transportroute waar handelaren en ambachtslieden uit het gehele Romeinse Rijk gebruik van maakten. Het was daardoor noodzakelijk om voorzieningen voor deze reizigers te hebben. Voorzieningen om te kunnen eten, te kunnen baden (Thermen), paarden te wisselen en om de Goden om een veilige reis te vragen. Dit laatste gebeurde in Maastricht in een heiligdom met een grote Jupiterzuil en meerdere altaren. De resten van dit heiligdom zijn te zien in de kelder van het Derlon Hotel aan het OLV-plein.

 Om deze historische resten beter te kunnen duiden en door het publiek te laten beleven is er recentelijk een zogenaamde ‘Augmented Reality’ applicatie (app) gelanceerd. In deze app zijn 3D reconstructies te zien en wordt uitleg gegeven over de aangetroffen structuren. De applicatie is gratis te downloaden (Roman Maastricht bij de App Store of Römisches Maastricht in Google Play). Deze applicatie is de eerste in een reeks over gebouwen aan of resten van de Via Belgica. Binnenkort wordt gestart met de productie van soortgelijke producten over de Romeinse brug in Maastricht, de Romeinse Villa Herkenberg in Meerssen (gelegen in het Buitengoed) en de Romeinse wachttoren op de Goudsberg in Valkenburg.

Nieuws

Filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul en Maas
Hier treft u diverse filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul & Maas Lees meer >>

Brug ‘Heerlijkheid’ in Schin op Geul geopend met nieuwe fietsknooppunten in Buitengoed Geul & Maas
Dinsdag 5 december is de brug over de Geul bij Schin op Geul feestelijk in gebruik genomen. De brug vormt de laatste ontbrekende schakel in het nieuwe stukje routenetwerk van Buitengoed Geul & Maas. Door deze nieuwe verbinding over de Geul zijn er ook verschillende nieuwe fietsknooppunten geplaatst in en rondom Valkenburg en Meerssen. Om iedereen goed op weg te helpen is er speciaal voor dit project een nieuwe (achtste) druk uitgekomen van de Zuid-Limburgse fietskaart en is de fietsrouteplanner (te vinden via opdefietsinzuidlimburg.nl) bijgewerkt. Het Zuid-Limburgse fietsknooppuntennetwerk heeft door dit project een kwaliteitsboost gekregen.Lees meer >>

Bijeenkomst 23 november 2017
23 november zijn een groot aantal ondernemers en andere belanghebbenden van het Buitengoed Geul & Maas samengekomen bij Ontmoet Anna waar iedereen buitengewoon gastvrij werd ontvangen.Lees meer >>