De drie wethouders openen de brug

Brug ‘Heerlijkheid’ in Schin op Geul geopend met nieuwe fietsknooppunten in Buitengoed Geul & Maas

Dinsdag 5 december is de brug over de Geul bij Schin op Geul feestelijk in gebruik genomen. De brug vormt de laatste ontbrekende schakel in het nieuwe stukje routenetwerk van Buitengoed Geul & Maas. Door deze nieuwe verbinding over de Geul zijn er ook verschillende nieuwe fietsknooppunten geplaatst in en rondom Valkenburg en Meerssen. Om iedereen goed op weg te helpen is er speciaal voor dit project een nieuwe (achtste) druk uitgekomen van de Zuid-Limburgse fietskaart en is de fietsrouteplanner (te vinden via opdefietsinzuidlimburg.nl) bijgewerkt. Het Zuid-Limburgse fietsknooppuntennetwerk heeft door dit project een kwaliteitsboost gekregen.

Zuid-Limburgs fietsknooppuntennetwerk
Het routenetwerk Buitengoed Geul & Maas is opgenomen in het regionale fietsknooppunten netwerk. Dit (inter)nationale netwerk bestaat uit fietspaden door heel Limburg en ver daarbuiten en wordt gebruikt door recreatieve fietsers die het gebied verkennen en in alle rust van de omgeving willen genieten. Het netwerk door Buitengoed Geul & Maas volgt de Geul als gids en verbindt de dorpen en steden in het Geuldal tussen Schin op Geul en Maastricht. Fietsers kunnen genieten van de prachtige natuur in het Gerendal en Ingendael. De route leidt langs bijzondere plekken in Schin op Geul, Kasteel Schaloen, de Drie Beeldjes, Kasteel Oost, het Mergelstadje Valkenburg en Chateau St. Gerlach. De nieuwe ontwikkelingen in het Buitengoed Geul & Maas vroegen om een nieuwe druk van de Zuid-Limburgse fietskaart. Deze is vanaf heden via de vestigingen van VVV Zuid-Limburg te verkrijgen. De wijzigingen zijn ook verwerkt in de Zuid-Limburgse fietsrouteplanner die bereikbaar is via www.opdefietsinzuidlimburg.nl.

Uitbreiding fase 2
Het is nu al mogelijk om de knooppunten te volgen tot aan Meerssen en hartje Maastricht. In fase 2 van het project worden  ook in dat gebied nieuwe paden aangelegd. De route verbindt dan via de Groene Loper de centra van Meerssen en Maastricht met de kastelen, watermolens en landgoederen in dat gebied. De werkzaamheden in dit gebied zijn deels gerealiseerd in het gebied rond de A2 en de Geusselt. De aanleg van de nieuwe resterende paden gaat in 2018 van start.

Veilige oversteek
In de eerste helft van 2018 worden nog werkzaamheden verricht die zorgen voor een veiligere oversteek van de provinciale weg bij Oud-Valkenburg en de Burgemeester Henssingel in centrum Valkenburg. Op beide plekken zal de weg van een middengeleider worden voorzien.

 Onderschrift foto: V.l.n.r.: wethouder Gert-Jan Krabbendam (Maastricht), wethouder Guido Houben (Meerssen) en wethouder Carlo Vankan (Valkenburg aan de Geul) bij de opening van de brug Heerlijkheid. 

Nieuws

Filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul en Maas
Hier treft u diverse filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul & Maas Lees meer >>

Het verhaal van... de voorzitter van de stuurgroep
Hij is belangrijk voor het Buitengoed Geul & Maas maar het Buitengoed is ook belangrijk voor hem. Voorzitter van de stuurgroep en wethouder van Meerssen Guido Houben is nog steeds vol passie als hij spreekt over het verbinden en ontsluiten van de parels in het Buitengoed. Hij benadrukt hoe belangrijk het is om de energie te bundelen en vast te houden die vrijkomt bij de veranderingen in het gebied. Ondernemers en overheid weten nu van elkaar dat het serieus is en maken het mogelijk om zaken te realiseren. Vanuit deze positieve flow is hij ook benieuwd naar de ‘praktijkschool’. De proeftuin waarin alle disciplines samen moeten komen. Waar we de gestelde doelen ook ruimer moeten interpreteren zonder de beperkingen over te belichten. Proberen en gewoon doen. En een mislukking is soms ook een succes: dan weet je dat iets niet werkt. Maar Guido Houben is er van overtuigd dat iedereen zijn verantwoordelijkheid pakt en lef zal tonen. En dat het gaat lukken.Lees meer >>

Invulling geven aan transitie Buitengoed Geul & Maas
We zitten midden in het overgangsproces van overheid naar ondernemers gestuurd Buitengoed Geul & Maas. Hoe staan we er voor? De pioniersfase hebben we inmiddels achter ons gelaten. Geëxperimenteerd en elkaar leren kennen. Dat heeft tot nieuwe inzichten geleid over hoe de organisatie van het ‘nieuwe’ Buitengoed Geul & Maas moet worden gestructureerd. Na een analyse van gesprekken met relevante stakeholders werden de eerste krijtlijnen zichtbaar. Zorgvuldig bouwen we verder aan de community vanuit de ‘harde kern’. Maar altijd in nauw contact met de overheid die de fundering heeft gelegd. We willen ook leren van al hun ervaring en houden oog voor de belangen van iedereen. Groot en klein. Iedereen die een bijdrage levert of een speciale band heeft met het gebied. Altijd met respect voor het gebied en elkaar. Lees meer >>