Kwallef van Vliek
Tuinen van Vaeshartelt
Natuurtuin Jekerdal

Dag van de stadslandbouw

Zie hier het filmpje van de dag van de stadslandbouw Film 3 Stadslandbouw 
en zie hier de foto's 

Op 6 juni jl. heeft voor het eerst de dag van de stadslandbouw plaatsgevonden. Ruim 32 projecten in en rondom Maastricht namen deel aan deze publieksdag. Ook enkele projecten in het gebied van Buitengoed Geul & Maas hebben zich gepresenteerd tijdens deze dag. Zo hebben Stefan Muijtjens van Cofarming , Peter van der Heijden van Sjoen Graas en Rachel Duyckers van PuraLoca hun verhaal verteld bij de natuurtuinen Jekerdal. Het Buitengoed wil samen met initiatiefnemers ervoor zorgen dat lege landgoederen tot bloei komen, routes worden verknoopt, vergroening plaatsvindt en beleving en participatie ontstaan! Initiatieven op het gebied van stadslandbouw en streekproductie zorgen voor mooie verbindingen tussen natuur, cultuur en bewoners.
Andere deelnemers deze dag waren bijvoorbeeld Buitenplaats Vaeshartelt, het hele jaar door dragen zij de productie van streekproducten een warm hart toe, en waren de tuinen Kwallef van Vliek te bezoeken en nog tal van andere locaties. Op www.groen-maastricht.com/nieuws/pdf/dagvandestadslandbouw.pdf vindt u alle deelnemers terug. 

Het doel van de dag van de stadslandbouw is mensen kennis te laten maken met stadslandbouw en met de productie van gezonde voeding in de eigen omgeving. Stadslandbouw is de laatste jaren sterk in beweging. Zo ondertekende de gemeente Maastricht vorig jaar de Agenda Stadslandbouw. In navolging hiervan is het Netwerk Stadslandbouw Maastricht opgericht. Dit netwerk komt een aantal keer per jaar samen en heeft als doel het delen en het bevorderen van kennis en ervaring. De doelstellingen van de deelnemers zijn divers en kunnen sociaal, economisch of educatief van aard zijn. Projecten die al deze elementen in zich verenigen zijn bijvoorbeeld De Tapijntuin, het jongeren-LEF-team en  Tuinzicht Lichtenberg. Bijzonder commercieel en succesvol is het project de LOCO-tuinen. Leden van deze coöperatie betalen gezamenlijk het loon van de boer. Die teelt voor hen elke week groente op ecologische wijze. Sinds enige tijd zijn op de streekmarkt van Pura Loca in de voormalige brandweerkazerne, op zaterdag, voortreffelijke producten te vinden.

Op www.groen-maastricht.com/nieuws/pdf/dagvandestadslandbouw.pdf vindt u alle deelnemers terug.

Bent u geïnteresseerd in het netwerk dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met Yvonne Velthuis van het CNME via velthuis@cnme.nl Zij kan u meer vertellen en u een uitnodiging sturen voor de volgende netwerkavond, die naar verwachting over distributienetwerken zal gaan.

 

Nieuws

Filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul en Maas
Hier treft u diverse filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul & Maas Lees meer >>

Brug ‘Heerlijkheid’ in Schin op Geul geopend met nieuwe fietsknooppunten in Buitengoed Geul & Maas
Dinsdag 5 december is de brug over de Geul bij Schin op Geul feestelijk in gebruik genomen. De brug vormt de laatste ontbrekende schakel in het nieuwe stukje routenetwerk van Buitengoed Geul & Maas. Door deze nieuwe verbinding over de Geul zijn er ook verschillende nieuwe fietsknooppunten geplaatst in en rondom Valkenburg en Meerssen. Om iedereen goed op weg te helpen is er speciaal voor dit project een nieuwe (achtste) druk uitgekomen van de Zuid-Limburgse fietskaart en is de fietsrouteplanner (te vinden via opdefietsinzuidlimburg.nl) bijgewerkt. Het Zuid-Limburgse fietsknooppuntennetwerk heeft door dit project een kwaliteitsboost gekregen.Lees meer >>

Bijeenkomst 23 november 2017
23 november zijn een groot aantal ondernemers en andere belanghebbenden van het Buitengoed Geul & Maas samengekomen bij Ontmoet Anna waar iedereen buitengewoon gastvrij werd ontvangen.Lees meer >>