Buitenplaats Vaeshartelt

Buitenplaats Vaeshartelt centraal tijdens Landelijke Kastelendag

Tientallen bezoekers bezochten 25 mei tijdens de Landelijke Dag van het Kasteel Buitenplaats Vaeshartelt.  ‘Vaeshartelt’ is formeel een complex historische buitenplaats. Buitenplaatsen vormden het centrale thema van de Kastelendag, dus waren de bezoekers op Buitenplaats Vaeshartelt aan het juiste adres.

Een Buitenplaats wordt gedefinieerd als ‘een monumentaal huis, vaak met bijgebouwen, dat een harmonieus en onlosmakelijk geheel vormt met een omliggende tuin en park’.

Dus een complex van rood en groen, een geïntegreerd geheel van cultuur en natuur, waarvan er in Nederland nog maar zo’n 600 van de in totaal 6.000 over zijn.

De oorsprong van de meeste buitenplaatsen ligt tussen 1600 en 1900 en was het gevolg van het feit dat de rijken steeds vaker de stad wilden ontvluchten en daarom een ‘buiten’ kochten.

Op Buitenplaats Vaeshartelt is bovengenoemde definitie duidelijk terug te vinden. Naast veel rood zoals een monumentaal kasteel, koetshuis, boerderij en poortwachterswoning, is er ook zo’n  23 ha groen, bestaande uit o.a.  een Engels landschapspark met vijverpartij en parkelementen, een Sterrenbos, diverse siertuinen en een Proeftuin met fruit en groententeelt.  

Klik hier voor het fotoalbum 

Nieuws

Filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul en Maas
Hier treft u diverse filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul & Maas Lees meer >>

Het verhaal van... de voorzitter van de stuurgroep
Hij is belangrijk voor het Buitengoed Geul & Maas maar het Buitengoed is ook belangrijk voor hem. Voorzitter van de stuurgroep en wethouder van Meerssen Guido Houben is nog steeds vol passie als hij spreekt over het verbinden en ontsluiten van de parels in het Buitengoed. Hij benadrukt hoe belangrijk het is om de energie te bundelen en vast te houden die vrijkomt bij de veranderingen in het gebied. Ondernemers en overheid weten nu van elkaar dat het serieus is en maken het mogelijk om zaken te realiseren. Vanuit deze positieve flow is hij ook benieuwd naar de ‘praktijkschool’. De proeftuin waarin alle disciplines samen moeten komen. Waar we de gestelde doelen ook ruimer moeten interpreteren zonder de beperkingen over te belichten. Proberen en gewoon doen. En een mislukking is soms ook een succes: dan weet je dat iets niet werkt. Maar Guido Houben is er van overtuigd dat iedereen zijn verantwoordelijkheid pakt en lef zal tonen. En dat het gaat lukken.Lees meer >>

Invulling geven aan transitie Buitengoed Geul & Maas
We zitten midden in het overgangsproces van overheid naar ondernemers gestuurd Buitengoed Geul & Maas. Hoe staan we er voor? De pioniersfase hebben we inmiddels achter ons gelaten. Geëxperimenteerd en elkaar leren kennen. Dat heeft tot nieuwe inzichten geleid over hoe de organisatie van het ‘nieuwe’ Buitengoed Geul & Maas moet worden gestructureerd. Na een analyse van gesprekken met relevante stakeholders werden de eerste krijtlijnen zichtbaar. Zorgvuldig bouwen we verder aan de community vanuit de ‘harde kern’. Maar altijd in nauw contact met de overheid die de fundering heeft gelegd. We willen ook leren van al hun ervaring en houden oog voor de belangen van iedereen. Groot en klein. Iedereen die een bijdrage levert of een speciale band heeft met het gebied. Altijd met respect voor het gebied en elkaar. Lees meer >>