Buitenplaats Vaeshartelt

Buitenplaats Vaeshartelt centraal tijdens Landelijke Kastelendag

Tientallen bezoekers bezochten 25 mei tijdens de Landelijke Dag van het Kasteel Buitenplaats Vaeshartelt.  ‘Vaeshartelt’ is formeel een complex historische buitenplaats. Buitenplaatsen vormden het centrale thema van de Kastelendag, dus waren de bezoekers op Buitenplaats Vaeshartelt aan het juiste adres.

Een Buitenplaats wordt gedefinieerd als ‘een monumentaal huis, vaak met bijgebouwen, dat een harmonieus en onlosmakelijk geheel vormt met een omliggende tuin en park’.

Dus een complex van rood en groen, een geïntegreerd geheel van cultuur en natuur, waarvan er in Nederland nog maar zo’n 600 van de in totaal 6.000 over zijn.

De oorsprong van de meeste buitenplaatsen ligt tussen 1600 en 1900 en was het gevolg van het feit dat de rijken steeds vaker de stad wilden ontvluchten en daarom een ‘buiten’ kochten.

Op Buitenplaats Vaeshartelt is bovengenoemde definitie duidelijk terug te vinden. Naast veel rood zoals een monumentaal kasteel, koetshuis, boerderij en poortwachterswoning, is er ook zo’n  23 ha groen, bestaande uit o.a.  een Engels landschapspark met vijverpartij en parkelementen, een Sterrenbos, diverse siertuinen en een Proeftuin met fruit en groententeelt.  

Klik hier voor het fotoalbum 

Nieuws

Filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul en Maas
Hier treft u diverse filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul & Maas Lees meer >>

Brug ‘Heerlijkheid’ in Schin op Geul geopend met nieuwe fietsknooppunten in Buitengoed Geul & Maas
Dinsdag 5 december is de brug over de Geul bij Schin op Geul feestelijk in gebruik genomen. De brug vormt de laatste ontbrekende schakel in het nieuwe stukje routenetwerk van Buitengoed Geul & Maas. Door deze nieuwe verbinding over de Geul zijn er ook verschillende nieuwe fietsknooppunten geplaatst in en rondom Valkenburg en Meerssen. Om iedereen goed op weg te helpen is er speciaal voor dit project een nieuwe (achtste) druk uitgekomen van de Zuid-Limburgse fietskaart en is de fietsrouteplanner (te vinden via opdefietsinzuidlimburg.nl) bijgewerkt. Het Zuid-Limburgse fietsknooppuntennetwerk heeft door dit project een kwaliteitsboost gekregen.Lees meer >>

Bijeenkomst 23 november 2017
23 november zijn een groot aantal ondernemers en andere belanghebbenden van het Buitengoed Geul & Maas samengekomen bij Ontmoet Anna waar iedereen buitengewoon gastvrij werd ontvangen.Lees meer >>