De start bij Kasteel Borgharen
Rennend door het rivierpark

De Maasvallei-loop

Buitengewoon Genieten; dat was de Maasvallei-loop voor programmamanager Lex Hoefnagels! Tropische omstandigheden en het prachtige decor van Rivierpark Maasvallei en Buitengoed Geul & Maas vormden de ingrediënten voor de eerste Maasvallei-loop op zondag 18 juni jl.

“Het startschot van dit unieke hardloopevenement klonk vanaf de binnenplaats van Kasteel Borgharen. De route van 15 kilometer liep vervolgens naar kasteelhoeve Hartelstein, waar (halverwege) een verzorgingspost was ingericht. Er was daarbij aan alles gedacht; water, fruit, winegums en zelfs chips om wat zout aan te vullen in verband met de extreme warmte. Ook kon er verkoeling gezocht worden in een grote, met water gevulde, metselkuip. Onderweg doorkruisten we een wildernisachtig gebied waarin ook grote grazers als de Galloways en Konikpaarden zich thuis voelen. Avontuurlijke paadjes, venijnige dijkklimmetjes, uitgestrekte vlaktes en de droge bedding van de Grensmaas; heerlijk om doorheen te struinen. 

Voor mij als ‘regelman’ van het Buitengoed Geul en Maas was het een bijzondere ervaring om nu eens niet vanachter het bureau betrokken te zijn bij dit gebied, maar het als recreant te beleven.
Door de uitzonderlijke weersomstandigheden en het wildernisachtige parcours, was het voor mij persoonlijk wél nogal afzien. Hier kwamen ontspanning en inspanning elkaar tegen! Maar na afloop was de voldoening des te groter. 

Een prachtige natuurloop door dit verrassende Maasvallei-gebied, waarin ook diverse “pareltjes” van kastelen uit het Buitengoed Geul & Maas te vinden zijn. Samen met de mooie Maasdorpen, de idyllische pontjes en vele evenementen, biedt deze regio een unieke combinatie van cultuur, natuur en landschap. Erg de moeite waard om al wandelend en fietsend te gaan verkennen!”

Nieuws

Filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul en Maas
Hier treft u diverse filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul & Maas Lees meer >>

Het verhaal van... de voorzitter van de stuurgroep
Hij is belangrijk voor het Buitengoed Geul & Maas maar het Buitengoed is ook belangrijk voor hem. Voorzitter van de stuurgroep en wethouder van Meerssen Guido Houben is nog steeds vol passie als hij spreekt over het verbinden en ontsluiten van de parels in het Buitengoed. Hij benadrukt hoe belangrijk het is om de energie te bundelen en vast te houden die vrijkomt bij de veranderingen in het gebied. Ondernemers en overheid weten nu van elkaar dat het serieus is en maken het mogelijk om zaken te realiseren. Vanuit deze positieve flow is hij ook benieuwd naar de ‘praktijkschool’. De proeftuin waarin alle disciplines samen moeten komen. Waar we de gestelde doelen ook ruimer moeten interpreteren zonder de beperkingen over te belichten. Proberen en gewoon doen. En een mislukking is soms ook een succes: dan weet je dat iets niet werkt. Maar Guido Houben is er van overtuigd dat iedereen zijn verantwoordelijkheid pakt en lef zal tonen. En dat het gaat lukken.Lees meer >>

Invulling geven aan transitie Buitengoed Geul & Maas
We zitten midden in het overgangsproces van overheid naar ondernemers gestuurd Buitengoed Geul & Maas. Hoe staan we er voor? De pioniersfase hebben we inmiddels achter ons gelaten. Geëxperimenteerd en elkaar leren kennen. Dat heeft tot nieuwe inzichten geleid over hoe de organisatie van het ‘nieuwe’ Buitengoed Geul & Maas moet worden gestructureerd. Na een analyse van gesprekken met relevante stakeholders werden de eerste krijtlijnen zichtbaar. Zorgvuldig bouwen we verder aan de community vanuit de ‘harde kern’. Maar altijd in nauw contact met de overheid die de fundering heeft gelegd. We willen ook leren van al hun ervaring en houden oog voor de belangen van iedereen. Groot en klein. Iedereen die een bijdrage levert of een speciale band heeft met het gebied. Altijd met respect voor het gebied en elkaar. Lees meer >>