Op bezoek in Meerssen
Op bezoek in Houthem-Valkenburg
Op bezoek in Maastricht

Directieteams bezoeken Buitengoed Geul & Maas

Op donderdag 12 januari hebben de directieteams van de gemeenten Maastricht, Heerlen, Sittard-Geleen en de provincie Limburg het Buitengoed bezocht. Deze middag stonden de hoofdthema’s “herbestemmen” en “verbinden” centraal. We wilden onze bezoekers een indruk geven van de kansen en problemen die zich voordoen als overheden over hun grenzen heen samenwerken om te komen tot een samenhangende gebiedsontwikkeling om zo het Buitengoed een revival en nieuwe economische kansen te geven. 

Tijdens het werkbezoek maakten de directieteams kennis met diverse landgoederen en andere interessante plaatsen. De middag begon bij Buitenplaats Vaeshartelt waar directeur Paul Janmaat een toelichting gaf over de exploitatie van dit met name op toerisme en horeca gerichte landgoed. De bezoekers kregen hierdoor inzicht in het complexe  beheer van een dergelijk monumentaal bedrijf. Aansluitend volgde een rondleiding door de historische gebouwen en tuinen die de buitenplaats rijk is.

 Vervolgens reden we met de bus via de zogeheten Verbindings-as, die nu bij Houthem zijn eerste metamorfose ondergaat om de ‘look&feel’ van het Buitengoed te krijgen, Deze weg leidt ons langs diverse Buitengoed landgoederen en kastelen als; Villa Kruisdonk, Grande Suisse, Villa Kanjel en Château Bethlehem. Bij Château Jerusalem werd een korte tussenstop gemaakt, waar ‘Mise en Place’ een horeca facility bedrijf exploiteert. Hun  werkwijze, een aantal highlights van het pand en de gebruiksmogelijkheden werden toegelicht. Een goed voorbeeld van hoe een eeuwenoud landgoed en beschermd monument op een moderne manier kan worden herbestemd tot kantoorlocatie, voor het bedienen van de wereldmarkt.

 Onze volgende stop was het voormalige stationsgebouw Meerssen, nu succesvol herbestemd tot ‘Ontmoet Anna’, een inspirerende multifunctionele ontvangstlocatie. Jos Kester van ‘Ontmoet Anna’ verzorgde een korte wandeling met een historische toelichting door het Proosdijpark. Al wandelend maakten we kennis met een mooie illustratie van een andere pijler binnen het Buitengoed, namelijk het duurzaam ontwikkelen van mensgericht groen & landschap voor de buurtbewoners.

 Een bijzonder intermezzo was het station Houthem-Sint Gerlach. Het houten gebouwtje is het enige overgebleven houten stationsgebouw van Nederland en heeft een herbestemming tot vakantiewoning gekregen,

De laatste bestemming van de dag was het Natuurgebied ‘Ingendael’, Landgoed Château St. Gerlach en zijn omgeving. De ingeschakelde dorpsgids leidde het gezelschap langs de geschiedenis van o.a. de bijna afgeronde restauratie van de ‘Kasteelhoeve Broers’ en de bijbehorende nieuwe ontvangstlocatie ‘Le Pavillon’. Ook hier was het mooi te zien hoe oud, vernieuwd oud en ingepaste nieuwbouw anno 2017 hun bijdragen leveren aan het instandhouden van een groot historisch complex. De dag werd door wethouder Carlo Vankan van de gemeente Valkenburg aan de Geul, tevens bestuurslid van het Buitengoed, afgesloten met een inspirerende toespraak. Hij noemde het belang van de maatschappelijke meerwaarde van het Buitengoed en de opbrengst van de intensieve samenwerking tussen de vier overheden. Het moraal van de middag: door samen krachten en middelen te bundelen, kunnen uitdagingen als versnippering en leegstand makkelijker aangepakt worden en investeren we samen in een bloeiende toekomst voor het Buitengoed!

Nieuws

Filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul en Maas
Hier treft u diverse filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul & Maas Lees meer >>

Het verhaal van... de voorzitter van de stuurgroep
Hij is belangrijk voor het Buitengoed Geul & Maas maar het Buitengoed is ook belangrijk voor hem. Voorzitter van de stuurgroep en wethouder van Meerssen Guido Houben is nog steeds vol passie als hij spreekt over het verbinden en ontsluiten van de parels in het Buitengoed. Hij benadrukt hoe belangrijk het is om de energie te bundelen en vast te houden die vrijkomt bij de veranderingen in het gebied. Ondernemers en overheid weten nu van elkaar dat het serieus is en maken het mogelijk om zaken te realiseren. Vanuit deze positieve flow is hij ook benieuwd naar de ‘praktijkschool’. De proeftuin waarin alle disciplines samen moeten komen. Waar we de gestelde doelen ook ruimer moeten interpreteren zonder de beperkingen over te belichten. Proberen en gewoon doen. En een mislukking is soms ook een succes: dan weet je dat iets niet werkt. Maar Guido Houben is er van overtuigd dat iedereen zijn verantwoordelijkheid pakt en lef zal tonen. En dat het gaat lukken.Lees meer >>

Invulling geven aan transitie Buitengoed Geul & Maas
We zitten midden in het overgangsproces van overheid naar ondernemers gestuurd Buitengoed Geul & Maas. Hoe staan we er voor? De pioniersfase hebben we inmiddels achter ons gelaten. Geëxperimenteerd en elkaar leren kennen. Dat heeft tot nieuwe inzichten geleid over hoe de organisatie van het ‘nieuwe’ Buitengoed Geul & Maas moet worden gestructureerd. Na een analyse van gesprekken met relevante stakeholders werden de eerste krijtlijnen zichtbaar. Zorgvuldig bouwen we verder aan de community vanuit de ‘harde kern’. Maar altijd in nauw contact met de overheid die de fundering heeft gelegd. We willen ook leren van al hun ervaring en houden oog voor de belangen van iedereen. Groot en klein. Iedereen die een bijdrage levert of een speciale band heeft met het gebied. Altijd met respect voor het gebied en elkaar. Lees meer >>