dansende hijskranen
soundscapes
soundscapes

De Grensmaas vertelt

“De rivier de Maas dat is de levensader in onze geschiedenis”, vertelt Jac van den Boogard tijdens de boottocht van “De Grensmaas vertelt”. Om op de plek te komen moeten de bezoekers met de boot naar Itteren varen.

Op de locatie van het Consortium Grensmaas, waar grind wordt gewonnen voor de maasbeveiliging, gaan de bezoekers aan wal. Daar start de theatrale wandeling door het gebied met prachtige uitzichtpunten. Er wordt stilgestaan op diverse plekken waar optredens zijn. Het is een unieke combinatie van dichtkunst, vertellingen, muziek en soundscapes, geïnspireerd door het landschap en de historie van de grensmaas. Het is een belevenis om hier in een ontgonnen gebied te mogen genieten van de werkzaamheden en de muzikale optredens. Dit landschap is in een transformatie naar een natuurlandschap en zal straks in deze vorm niet meer te bewonderen zijn. Dat maakt deze wandeling zo uniek.

“De Grensmaas vertelt” is nog te zien op vrijdag 20 mei en zondag 22 mei. Om 19.30 uur vertrekt de boot bij Rederij Stiphout, Maaspromenade 58 te Maastricht naar de locatie. De terugkomst is omstreeks 23.15 uur. Voor meer informatie, zie: www.ragen.nl.

Nieuws

Filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul en Maas
Hier treft u diverse filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul & Maas Lees meer >>

Het verhaal van... de voorzitter van de stuurgroep
Hij is belangrijk voor het Buitengoed Geul & Maas maar het Buitengoed is ook belangrijk voor hem. Voorzitter van de stuurgroep en wethouder van Meerssen Guido Houben is nog steeds vol passie als hij spreekt over het verbinden en ontsluiten van de parels in het Buitengoed. Hij benadrukt hoe belangrijk het is om de energie te bundelen en vast te houden die vrijkomt bij de veranderingen in het gebied. Ondernemers en overheid weten nu van elkaar dat het serieus is en maken het mogelijk om zaken te realiseren. Vanuit deze positieve flow is hij ook benieuwd naar de ‘praktijkschool’. De proeftuin waarin alle disciplines samen moeten komen. Waar we de gestelde doelen ook ruimer moeten interpreteren zonder de beperkingen over te belichten. Proberen en gewoon doen. En een mislukking is soms ook een succes: dan weet je dat iets niet werkt. Maar Guido Houben is er van overtuigd dat iedereen zijn verantwoordelijkheid pakt en lef zal tonen. En dat het gaat lukken.Lees meer >>

Invulling geven aan transitie Buitengoed Geul & Maas
We zitten midden in het overgangsproces van overheid naar ondernemers gestuurd Buitengoed Geul & Maas. Hoe staan we er voor? De pioniersfase hebben we inmiddels achter ons gelaten. Geëxperimenteerd en elkaar leren kennen. Dat heeft tot nieuwe inzichten geleid over hoe de organisatie van het ‘nieuwe’ Buitengoed Geul & Maas moet worden gestructureerd. Na een analyse van gesprekken met relevante stakeholders werden de eerste krijtlijnen zichtbaar. Zorgvuldig bouwen we verder aan de community vanuit de ‘harde kern’. Maar altijd in nauw contact met de overheid die de fundering heeft gelegd. We willen ook leren van al hun ervaring en houden oog voor de belangen van iedereen. Groot en klein. Iedereen die een bijdrage levert of een speciale band heeft met het gebied. Altijd met respect voor het gebied en elkaar. Lees meer >>