Werkbezoek in Meerssen

Gedeputeerde Ger Koopmans op werkbezoek in Meerssen

Provinciale bijdrage voor project
Watervalderbeek / Pletsmolen 


Op foto vlnr Mirella Wolfs-Partouns (programmamanager Buitengoed Geul & Maas),
Ger Koopmans (gedeputeerde Provincie Limburg), Jan Schrijen (voorzitter Waterschap Roer en Overmaas), Guido Houben (wethouder Fysiek Domein).

Op donderdag 5 maart 2015 heeft Gedeputeerde
Ger Koopmans een werkbezoek gebracht aan de gemeente Meerssen. Samen met wethouder Guido Houben (Fysiek Domein) bezocht hij de projecten 'uitbreiding Proosdijpark' en 'Watervalderbeek / Pletsmolen'. Beide projecten maken deel uit van de aanpak van Buitengoed Geul & Maas. In het Buitengoed Geul & Maas werken samen de gemeenten Meerssen en Maastricht, Provincie Limburg en Waterschap Roer en Overmaas.
 
Watervalderbeek/Pletsmolen
De Watervalderbeek stroomt vanuit buurtschap Waterval langs de achterzijde van de huizen aan de Humcoverstraat. Ter hoogte van de Pletsmolen duikt de beek onder het asfalt om vervolgens na een ondergrondse tocht langs Gasthuisstraat en een deel van Stationstraat bij het Proosdijpark weer het daglicht te zien. De historische bovengrondse loop langs het Proosdijpark is in 2003 in ere hersteld.  
 
Aanpak wateroverlast
Bij hevige regenval ondervinden bewoners van de Humcoverstraat, Pletsmolen, Gasthuisstraat en Stationstraat regelmatig wateroverlast. De gemeente Meerssen wil deze overlast in samenspraak met de bewoners aanpakken. Een van de maatregelen die de gemeente samen met Waterschap Roer en Overmaas wil nemen, is de aanleg van een waterbuffer achter de Pletsmolen. De waterbuffer komt op de plek waar zich vroeger een molenvijver bevond (en later het voormalige  gemeentelager). 
 
Nog meer groen
In het hele gebied rond de buffer komt meer groen. In het kader van de aanpak Buitengoed Geul & Maas wil de gemeente dit combineren met de aanleg van een wandelpad langs de Watervalderbeek. Op deze wijze ontstaat een aantrekkelijke wandelroute vanuit het historische centrum van Meerssen naar het Watervalderbeekdal en Landgoed Vliek in Ulestraten. Dit gebeurt uiteraard in goed overleg met de omwonenden.
 
Uitbreiding Proosdijpark
Gemeente Meerssen is bezig met de uitbreiding  van de vijver in het historische Proosdijpark richting de sfeervolle Markt van Meerssen. Een nieuw bruggetje siert het nieuwe deel van de vijver. 
De uitbreiding is mede mogelijk gemaakt door Buitengoed Geul en Maas.
 
Investeringen Provincie Limburg
Provincie Limburg investeert in beide projecten die tijdens het werkbezoek door gedeputeerde Ger Koopmans zijn bezocht.  
 
De provinciale bijdragen zijn als volgt:
  •  € 801.001,- voor Maison Proosdij 
    via Bouwmotie (stimuleringsmaatregel bouw)
  •  € 95.000,- voor Uitbreiding Proosdijpark
    via Impulsmiddelen (EHS) Natuur – Landschap – Stedelijk Groen
  • € 155.000,- voor project ‘Watervalderbeek/Pletsmolen’ 
    via Impulsmiddelen (EHS) Natuur – Landschap – Stedelijk Groen
Cultuurgedeputeerde Ger Koopmans: “Ik ben blij met de constructieve samenwerking tussen alle partijen die investeren in Buitengoed Geul & Maas. Daarmee versterken we ons Nationaal Landschap Zuid- Limburg en daarmee ook onze economie en ons leef- en vestigingsklimaat. Een dikke pluim aan de gemeente Meerssen, die hier de zichtbaar de handen uit de mouwen gestoken heeft!”
 

Nieuws

Filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul en Maas
Hier treft u diverse filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul & Maas Lees meer >>

Het verhaal van... de voorzitter van de stuurgroep
Hij is belangrijk voor het Buitengoed Geul & Maas maar het Buitengoed is ook belangrijk voor hem. Voorzitter van de stuurgroep en wethouder van Meerssen Guido Houben is nog steeds vol passie als hij spreekt over het verbinden en ontsluiten van de parels in het Buitengoed. Hij benadrukt hoe belangrijk het is om de energie te bundelen en vast te houden die vrijkomt bij de veranderingen in het gebied. Ondernemers en overheid weten nu van elkaar dat het serieus is en maken het mogelijk om zaken te realiseren. Vanuit deze positieve flow is hij ook benieuwd naar de ‘praktijkschool’. De proeftuin waarin alle disciplines samen moeten komen. Waar we de gestelde doelen ook ruimer moeten interpreteren zonder de beperkingen over te belichten. Proberen en gewoon doen. En een mislukking is soms ook een succes: dan weet je dat iets niet werkt. Maar Guido Houben is er van overtuigd dat iedereen zijn verantwoordelijkheid pakt en lef zal tonen. En dat het gaat lukken.Lees meer >>

Invulling geven aan transitie Buitengoed Geul & Maas
We zitten midden in het overgangsproces van overheid naar ondernemers gestuurd Buitengoed Geul & Maas. Hoe staan we er voor? De pioniersfase hebben we inmiddels achter ons gelaten. Geëxperimenteerd en elkaar leren kennen. Dat heeft tot nieuwe inzichten geleid over hoe de organisatie van het ‘nieuwe’ Buitengoed Geul & Maas moet worden gestructureerd. Na een analyse van gesprekken met relevante stakeholders werden de eerste krijtlijnen zichtbaar. Zorgvuldig bouwen we verder aan de community vanuit de ‘harde kern’. Maar altijd in nauw contact met de overheid die de fundering heeft gelegd. We willen ook leren van al hun ervaring en houden oog voor de belangen van iedereen. Groot en klein. Iedereen die een bijdrage levert of een speciale band heeft met het gebied. Altijd met respect voor het gebied en elkaar. Lees meer >>