Mini-concert bij Villa Kruisdonk
Een kijkje binnen bij Villa Kruisdonk
Villa Kruisdonk

Monumentendag 2017

Villa Kruisdonk biedt ondernemers de mogelijkheid om op steenworp afstand van Maastricht te werken in een parkachtige omgeving. In een rijksmonument met modern ingerichte kantoorruimtes. Goed bereikbaar en boordevol karakter. Dat is Villa Kruisdonk ten voeten uit.

Villa Kruisdonk
Met veel plezier en enthousiasme heeft Villa Kruisdonk op zondag 10 september deelgenomen aan de jaarlijkse Open Monumentendag.  Afgelopen jaar werden de eigenaar/beheerder daartoe stevig aangemoedigd door de medewerkers van Programma Buitengoed Geul & Maas.

Initiatief meer bij ondernemers zelf
Het initiatief voor de invulling van de Monumentendag in Buitengoed Geul & Maas werd dit jaar namelijk meer bij de ondernemers zelf gelegd. Zij hebben de handschoen opgepakt  en een mooi programma georganiseerd  in overleg met andere landgoederen en monumenten in het buitengoed, zoals Buitenplaats Vaeshartelt en La Petite Suisse in Maastricht, Ontmoet Anna in het historische stationsgebouw van Meerssen en Château St. Gerlach in Houthem/Valkenburg aan de Geul.  

Het was een prachtige dag
In het park van Villa Kruisdonk konden de bezoekers genieten van een mini-concert door celliste Magdalena Morales en gitarist Arturo Castro Nogueras, die het publiek betoverden met Caribische klassieke en eigentijdse muziek. Jonge gidsen leidden zo’n 80 geïnteresseerde bezoekers rond langs mooie doorkijkjes in het park en de villa. Ze gaven een boeiende uitleg over de architectuur en historie. Na afloop was er gelegenheid om iets te drinken met een kleine versnapering.

Parelsnoer belangrijke meerwaarde
Volgens de eigenaar/beheerder van Villa Kruisdonk  heeft het parelsnoer van villa’s, kastelen en tuinen in Buitengoed Geul & Maas een belangrijke meerwaarde voor de afzonderlijke parels in het Buitengoed, waar Villa Kruisdonk er één van is. De eigenaar/beheerder kijkt  daarom uit naar Open Monumentendag 2018. Liefst ook dan weer met een stevig programma in samenwerking met de andere landgoederen en monumenten in Buitengoed Geul & Maas.  

Nieuws

Filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul en Maas
Hier treft u diverse filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul & Maas Lees meer >>

Het verhaal van... de voorzitter van de stuurgroep
Hij is belangrijk voor het Buitengoed Geul & Maas maar het Buitengoed is ook belangrijk voor hem. Voorzitter van de stuurgroep en wethouder van Meerssen Guido Houben is nog steeds vol passie als hij spreekt over het verbinden en ontsluiten van de parels in het Buitengoed. Hij benadrukt hoe belangrijk het is om de energie te bundelen en vast te houden die vrijkomt bij de veranderingen in het gebied. Ondernemers en overheid weten nu van elkaar dat het serieus is en maken het mogelijk om zaken te realiseren. Vanuit deze positieve flow is hij ook benieuwd naar de ‘praktijkschool’. De proeftuin waarin alle disciplines samen moeten komen. Waar we de gestelde doelen ook ruimer moeten interpreteren zonder de beperkingen over te belichten. Proberen en gewoon doen. En een mislukking is soms ook een succes: dan weet je dat iets niet werkt. Maar Guido Houben is er van overtuigd dat iedereen zijn verantwoordelijkheid pakt en lef zal tonen. En dat het gaat lukken.Lees meer >>

Invulling geven aan transitie Buitengoed Geul & Maas
We zitten midden in het overgangsproces van overheid naar ondernemers gestuurd Buitengoed Geul & Maas. Hoe staan we er voor? De pioniersfase hebben we inmiddels achter ons gelaten. Geëxperimenteerd en elkaar leren kennen. Dat heeft tot nieuwe inzichten geleid over hoe de organisatie van het ‘nieuwe’ Buitengoed Geul & Maas moet worden gestructureerd. Na een analyse van gesprekken met relevante stakeholders werden de eerste krijtlijnen zichtbaar. Zorgvuldig bouwen we verder aan de community vanuit de ‘harde kern’. Maar altijd in nauw contact met de overheid die de fundering heeft gelegd. We willen ook leren van al hun ervaring en houden oog voor de belangen van iedereen. Groot en klein. Iedereen die een bijdrage levert of een speciale band heeft met het gebied. Altijd met respect voor het gebied en elkaar. Lees meer >>