Voorbeelden van natuurspeelplaatsen
Brainstormen tijdens de ontwerpsessie

Eerste ontwerpsessie Beleefweide Vaeshartelt

Op donderdag 3 maart 2016 heeft de eerste ontwerpsessie van de Beleefweide bij Buitenplaats Vaeshartelt plaatsgevonden. Beleefweides zijn plekken waar mensen het hele jaar door terecht kunnen om actief bezig te zijn met beplanting, buiten spelen, plukken van eetbare planten, oogsten of onderhoud plegen – of om er simpelweg te genieten van rust en natuur.

Buitenplaats Vaeshartelt heeft de droom om een natuurspeelplaats te realiseren en kan dit waarmaken door de financiële steun van de stichting Kannunik Salden Nieuwenhof, IKL Droomprijs en Buitengoed Geul & Maas. Hiermee wil Buitenplaats Vaeshartelt nog meer een Buitenplaats voor kinderen worden. In de komende maanden maart wordt het plan voor de natuurspeelplaats, onder leiding van IKL verder uitgewerkt, samen met betrokkenen uit de omgeving en de kinderen zelf. Uiteindelijk worden de plannen met hulp van zo veel mogelijk vrijwilligers uitgevoerd.

Donderdag 3 maart 2016 was de eerste ontwerpsessie in het bijenpaviljoen van Vaeshartelt. Partijen zoals IKL, BSO De Boomhut Amby, scouting Bunde, Buurtvereniging Weert, Traject Opbouwwerk Limmel Nazareth, CNME, Different Perspective, Stichting Vrienden van Vaeshartelt, Stichting Buitenplaats Vaeshartelt en het Buitengoed Geul & Maas hebben tijdens de eerste ontwerpsessie gewerkt aan de eerste stappen richting de Beleefweide. Dit geeft voldoende voedingsbodem om op 7 april verder te gaan in de tweede ontwerpsessie. 

Nieuws

Filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul en Maas
Hier treft u diverse filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul & Maas Lees meer >>

Het verhaal van... de voorzitter van de stuurgroep
Hij is belangrijk voor het Buitengoed Geul & Maas maar het Buitengoed is ook belangrijk voor hem. Voorzitter van de stuurgroep en wethouder van Meerssen Guido Houben is nog steeds vol passie als hij spreekt over het verbinden en ontsluiten van de parels in het Buitengoed. Hij benadrukt hoe belangrijk het is om de energie te bundelen en vast te houden die vrijkomt bij de veranderingen in het gebied. Ondernemers en overheid weten nu van elkaar dat het serieus is en maken het mogelijk om zaken te realiseren. Vanuit deze positieve flow is hij ook benieuwd naar de ‘praktijkschool’. De proeftuin waarin alle disciplines samen moeten komen. Waar we de gestelde doelen ook ruimer moeten interpreteren zonder de beperkingen over te belichten. Proberen en gewoon doen. En een mislukking is soms ook een succes: dan weet je dat iets niet werkt. Maar Guido Houben is er van overtuigd dat iedereen zijn verantwoordelijkheid pakt en lef zal tonen. En dat het gaat lukken.Lees meer >>

Invulling geven aan transitie Buitengoed Geul & Maas
We zitten midden in het overgangsproces van overheid naar ondernemers gestuurd Buitengoed Geul & Maas. Hoe staan we er voor? De pioniersfase hebben we inmiddels achter ons gelaten. Geëxperimenteerd en elkaar leren kennen. Dat heeft tot nieuwe inzichten geleid over hoe de organisatie van het ‘nieuwe’ Buitengoed Geul & Maas moet worden gestructureerd. Na een analyse van gesprekken met relevante stakeholders werden de eerste krijtlijnen zichtbaar. Zorgvuldig bouwen we verder aan de community vanuit de ‘harde kern’. Maar altijd in nauw contact met de overheid die de fundering heeft gelegd. We willen ook leren van al hun ervaring en houden oog voor de belangen van iedereen. Groot en klein. Iedereen die een bijdrage levert of een speciale band heeft met het gebied. Altijd met respect voor het gebied en elkaar. Lees meer >>