Ralph Huyds
Wijngaard Raarberg
De "Raar' wijnen
Wijngaard Raarberg

Het verhaal van... Ralph Huydts, passievolle exploitant van Wijngaard Raarberg… Hoe raar is dat?

Eigenlijk is het niet eens zo raar als je weet dat hij in de regio geboren is. Ralph heeft de Bourgondische leefwijze met de paplepel ingegoten gekregen daar waar decennialang wijn werd verbouwd. De passie voor de geneugten van het leven maakt dat deze jonge IT ‘er van 34 jaar sinds 2010 overuren draait in de wijngaard op de Raarberg. Want naast zijn passie werkt hij ook nog fulltime bij een groot internationaal bedrijf.

Ralph Huydts mag zich jongste wijnboer in Zuid-Limburg noemen sinds de exploitatie van Wijngaard Raarberg in het gehucht Raar, in Meerssen. De prachtige wijngaard van 2 ha ligt op de top van de Raarberg tussen Meerssen en Schimmert. Het is een idyllische plek in Zuid-Limburg waar je je als god in Frankrijk waant tussen de wijndruiven Pinot Noir en Chardonnay.  Op deze historische plek wordt de Limburgse mousserende wijn ‘Raar Brut’ verbouwd.

Wijngaard op vruchtbare grond
Ralph is gepassioneerd verteller over zijn grootste passie. “Ik wil de mooiste Limburgse mousserende wijn maken volgens de traditionele methode. In deze streek, waar al vele stille wijnen worden geproduceerd, maken wij de ‘champagne’ Raar Brut Cuveé, Blancs de Blancs en Rosé. De wijnbouw op deze plek dateert al uit de tijd van de Romeinen en in 968 schonk de Frankische Koningin Gerberga haar wijngaarden in Meerssen aan de Benedictijnen van Sint-Remigius te Reims. Jammer genoeg ging de wijngaard tijdens de Franse bezetting in de 18de eeuw verloren. Nu ligt er weer een wijngaard op deze vruchtbare mergel- en kalkgrond.”

Ralph is een vlotte jongen die weet wat hij wil. Hij maakt overuren zonder te mokken omdat hij zich een doel heeft gesteld. Namelijk straks alleen nog maar met Wijnhuis Raarberg bezig kunnen zijn. Daarom is hij al in de vroege ochtend en ’s avonds na het werk in de wijngaard te vinden, waar hij (afhankelijk van het seizoen) twee tot vijf mensen om zich heen heeft om te helpen.

Buitengoed Geul & Maas ‘verkopen’
“Ik sta voor kwaliteit en heb daarom goede adviseurs om me heen die het volledige wijnproces mee ontwikkelen. Ik ben geen vinoloog, maar kan wel het merk Raar verkopen omdat ik de beleving van goede kwaliteitswijn over weet te brengen. Alles moet perfect op elkaar afgestemd zijn; de kwaliteit van de wijn, de uitstraling zoals het logo, maar ook de fles. Beleving verkoopt en zo zou je ook Buitengoed Geul en Maas moeten ‘verkopen’. Neem mensen mee in de beleving van onze omgeving, versterk het attractieve van onze regio, waar het leven goed is en wij ons prachtig cultureel erfgoed koesteren. Koesteren als een kind, zoals ik ook met mijn Raar wijn doe. Het is absoluut niet raar, maar waar… En het werkt!”

Nieuws

Filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul en Maas
Hier treft u diverse filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul & Maas Lees meer >>

Het verhaal van... de voorzitter van de stuurgroep
Hij is belangrijk voor het Buitengoed Geul & Maas maar het Buitengoed is ook belangrijk voor hem. Voorzitter van de stuurgroep en wethouder van Meerssen Guido Houben is nog steeds vol passie als hij spreekt over het verbinden en ontsluiten van de parels in het Buitengoed. Hij benadrukt hoe belangrijk het is om de energie te bundelen en vast te houden die vrijkomt bij de veranderingen in het gebied. Ondernemers en overheid weten nu van elkaar dat het serieus is en maken het mogelijk om zaken te realiseren. Vanuit deze positieve flow is hij ook benieuwd naar de ‘praktijkschool’. De proeftuin waarin alle disciplines samen moeten komen. Waar we de gestelde doelen ook ruimer moeten interpreteren zonder de beperkingen over te belichten. Proberen en gewoon doen. En een mislukking is soms ook een succes: dan weet je dat iets niet werkt. Maar Guido Houben is er van overtuigd dat iedereen zijn verantwoordelijkheid pakt en lef zal tonen. En dat het gaat lukken.Lees meer >>

Invulling geven aan transitie Buitengoed Geul & Maas
We zitten midden in het overgangsproces van overheid naar ondernemers gestuurd Buitengoed Geul & Maas. Hoe staan we er voor? De pioniersfase hebben we inmiddels achter ons gelaten. Geëxperimenteerd en elkaar leren kennen. Dat heeft tot nieuwe inzichten geleid over hoe de organisatie van het ‘nieuwe’ Buitengoed Geul & Maas moet worden gestructureerd. Na een analyse van gesprekken met relevante stakeholders werden de eerste krijtlijnen zichtbaar. Zorgvuldig bouwen we verder aan de community vanuit de ‘harde kern’. Maar altijd in nauw contact met de overheid die de fundering heeft gelegd. We willen ook leren van al hun ervaring en houden oog voor de belangen van iedereen. Groot en klein. Iedereen die een bijdrage levert of een speciale band heeft met het gebied. Altijd met respect voor het gebied en elkaar. Lees meer >>