Rondleiding Chateau St. Gerlach
In de A2 tunnel
Withuishof
Rothemermolen

Nederlandse Vereniging van Rentmeesters op excursie in Buitengoed Geul & Maas

De jaarlijkse excursie van de Nederlandse Vereniging van Rentmeesters kring Zuid stond dit jaar in het teken van Landgoederen en herbestemming. Waar kan je beter naar toe gaan dan naar het Buitengoed Geul & Maas? 

De rentmeesters kwamen op 2 september samen in Château St. Gerlach, waar zij welkom werden geheten door de eigenaar Camille Oostwegel. Hij nam de rentmeesters letterlijk mee over het landgoed en vertelde hen het verhaal van Château St. Gerlach. 

Gedeputeerde Patrick van den Broeck vertelde de rentmeesters over het provinciale beleid ten aanzien van landgoederen, herbestemming en het plattelandsbeleids in het algemeen.  De gedeputeerde vroeg zich tijdens zijn inleiding af wat de Provincie en de rentmeesters voor elkaar kunnen betekenen om gemeenschappelijke doelen te bereiken. “Rentmeesters laat u horen.” De NVR ziet dit als een op het lijf geschreven uitdaging en zal dan ook graag gehoor geven aan de oproep om zich als rentmeesters te laten horen en dit te communiceren met de gedeputeerde.

 Daarna hebben de rentmeesters uit Zeeland, Noord-Brabant en Limburg zich per bus dwars door het buitengoed verplaatst. Allereerst langs Hoeve Broers via de Geulhemermolen richting de Rothemermolen om vervolgens langs het landgoed Kruisdonk, Mariënwaard en Villa Kanjel naar het A2 project te gaan.

De rentmeesters kregen een kijkje achter de schermen van het A2 project en mochten per bus door de onderste tunnelbuis. Onder begeleiding van een gids van Avenue werden de rentmeesters meegenomen door het grootse project. Bij Hoeve Withuishof kregen de rentmeesters een presentatie over de herbestemming en ‘de transitie van Hof naar Landgoed’.

 Vanuit Hoeve Withuishof werd koers gezet richting de Gulpener Bierbrouwerij. Daar stond een ongefilterde Weitzen voor de rentmeesters klaar en vertelde André Koppen het verhaal van de Vrije Brouwer: bier maken, MVO, teelt van gerst en hop in coöperatieverband. Afsluitend werd er genoten van de combinatie van bier, frites en zoerfleisch.

 Mooi samengevat in één zin door een van de rentmeesters: “Tijdens dagen als deze besef je als rentmeester hoe mooi je werkveld is en welke kansen Limburg te bieden heeft!”

Klik hier voor foto’s van de bustour

Nieuws

Filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul en Maas
Hier treft u diverse filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul & Maas Lees meer >>

Het verhaal van... de voorzitter van de stuurgroep
Hij is belangrijk voor het Buitengoed Geul & Maas maar het Buitengoed is ook belangrijk voor hem. Voorzitter van de stuurgroep en wethouder van Meerssen Guido Houben is nog steeds vol passie als hij spreekt over het verbinden en ontsluiten van de parels in het Buitengoed. Hij benadrukt hoe belangrijk het is om de energie te bundelen en vast te houden die vrijkomt bij de veranderingen in het gebied. Ondernemers en overheid weten nu van elkaar dat het serieus is en maken het mogelijk om zaken te realiseren. Vanuit deze positieve flow is hij ook benieuwd naar de ‘praktijkschool’. De proeftuin waarin alle disciplines samen moeten komen. Waar we de gestelde doelen ook ruimer moeten interpreteren zonder de beperkingen over te belichten. Proberen en gewoon doen. En een mislukking is soms ook een succes: dan weet je dat iets niet werkt. Maar Guido Houben is er van overtuigd dat iedereen zijn verantwoordelijkheid pakt en lef zal tonen. En dat het gaat lukken.Lees meer >>

Invulling geven aan transitie Buitengoed Geul & Maas
We zitten midden in het overgangsproces van overheid naar ondernemers gestuurd Buitengoed Geul & Maas. Hoe staan we er voor? De pioniersfase hebben we inmiddels achter ons gelaten. Geëxperimenteerd en elkaar leren kennen. Dat heeft tot nieuwe inzichten geleid over hoe de organisatie van het ‘nieuwe’ Buitengoed Geul & Maas moet worden gestructureerd. Na een analyse van gesprekken met relevante stakeholders werden de eerste krijtlijnen zichtbaar. Zorgvuldig bouwen we verder aan de community vanuit de ‘harde kern’. Maar altijd in nauw contact met de overheid die de fundering heeft gelegd. We willen ook leren van al hun ervaring en houden oog voor de belangen van iedereen. Groot en klein. Iedereen die een bijdrage levert of een speciale band heeft met het gebied. Altijd met respect voor het gebied en elkaar. Lees meer >>