Het Via Belgica infomeubel

Ontdek Romeins Limburg in Buitengoed Geul & Maas

Buitengoed Geul & Maas voert van Maastricht over Meerssen (Beneden Geuldal) naar Valkenburg aan de Geul. Dit vruchtbare lössgebied is van oudsher vanwege zijn vruchtbare bodems een aantrekkelijke vestigingsplaats voor agrariërs.

Villae Rusticae
In de Romeinse tijd lagen hier grote herenboerderijen – zogenaamde villae rusticae - die graan produceerden voor de stedelijke en de militaire markt. In 1865 werd op de Herkenberg in Meerssen één van de grootste Romeinse villa’s van ons land ontdekt: de Villa Rustica Onderste Herkenberg.

Via Belgica
De onder maaiveld gelegen resten van de Romeinse villa zijn gelegen aan de ‘Via Belgica’: de door archeologen bedachte naam van een 400 kilometer lange Romeinse hoofdweg, die in de Romeinse tijd de Franse zeekust met het Duitse Rijnland verbond en o.a. over het grondgebied van het huidige Meerssen (Marsana) voerde. De weg liep van Boulogne-sur-Mer via onder andere Arras, Bavay, Tongeren, Heerlen en Maastricht naar Jülich en Keulen. Binnen de huidige landsgrenzen kwam de Via Belgica in Nederlands-Limburg bij Maastricht de grens over en haar weg te vervolgen langs Meerssen, Valkenburg aan de Geul en Voerendaal. Via Heerlen en Landgraaf steekt de Via Belgica vervolgens bij Rimburg de grens over met Duitsland. 

Romeins Limburg ontdekken met uw mobiel
Inmiddels liggen de Via Belgica en de Romeinse Villa Rustica al vele eeuwen meters diep onder de grond, maar dat gaat veranderen. ‘Ontdek Romeins Limburg met je mobiel’ is de essentie van het project 'Via Belgica Digitales'. Uw mobieltje wijst u niet alleen de weg, maar geeft onderweg ook regelmatig informatie over de vele Romeinse vondsten die in het Zuid-Limburgse landschap zijn gedaan: de villa's van Meerssen en Voerendaal, de thermen van Heerlen, het Romeinse fort van Maastricht en ga zo maar door.

Meer weten? Ga naar:
www.viabelgicadigitalis.nl
www.ontdekmeerssen.nl
 

Nieuws

Filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul en Maas
Hier treft u diverse filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul & Maas Lees meer >>

Brug ‘Heerlijkheid’ in Schin op Geul geopend met nieuwe fietsknooppunten in Buitengoed Geul & Maas
Dinsdag 5 december is de brug over de Geul bij Schin op Geul feestelijk in gebruik genomen. De brug vormt de laatste ontbrekende schakel in het nieuwe stukje routenetwerk van Buitengoed Geul & Maas. Door deze nieuwe verbinding over de Geul zijn er ook verschillende nieuwe fietsknooppunten geplaatst in en rondom Valkenburg en Meerssen. Om iedereen goed op weg te helpen is er speciaal voor dit project een nieuwe (achtste) druk uitgekomen van de Zuid-Limburgse fietskaart en is de fietsrouteplanner (te vinden via opdefietsinzuidlimburg.nl) bijgewerkt. Het Zuid-Limburgse fietsknooppuntennetwerk heeft door dit project een kwaliteitsboost gekregen.Lees meer >>

Bijeenkomst 23 november 2017
23 november zijn een groot aantal ondernemers en andere belanghebbenden van het Buitengoed Geul & Maas samengekomen bij Ontmoet Anna waar iedereen buitengewoon gastvrij werd ontvangen.Lees meer >>