Rothemermolen
Rothemermolen

het verhaal van de Rothemermolen...

De Rothemermolen in Rothem (gemeente Meerssen) is een bijzonder object met grote historische waarde.  De oorspronkelijke molen uit de 12e eeuw was de tweede watermolen op het Geulke. Vanaf de 14e eeuw bestaat er een historische samenhang tussen de molen en buitenplaats Vaeshartelt. In historische beschrijvingen wordt zij omschreven als ‘den moolen met den waterstroom van Vaeshartelt’. Zowel geschriften uit 1381 als de in 1789 gevestigde erfdienstbaarheid beschrijven de rechten en plichten die voortspruiten uit de levering van water uit het Geulke aan ‘den hoff te Hartert’. Tot 1668 hoort de molen bij Vaeshartelt en is zij eigendom van de familie Van Nassau (verwant met de koninklijke familie). In 1789 wordt de molen apart verkocht en afgescheiden van Vaeshartelt. Door een erfdienstbaarheid bleven de waterrechten bij de molen. 

Het huidige molengedeelte dateert uit de tweede helft van de 18e eeuw en fungeerde lange tijd als productiemolen voor koolzaadolie. Rond 1870 werd de oliemolen uitgebouwd tot graanmolen (tot ca. 1955).  De vermogende Maastrichtse ‘citoyen’ Coenengracht bouwde de Rothemermolen tussen 1860 en 1876 uit tot buitenverblijf inclusief herenhuis, watergraanmolen met pachterswoning, stallen, tuin, boomgaard en bos. Om het gebouw een voorname uitstraling te geven, werden de gevels bij cour en tuin rond 1906 voorzien van een cementbepleistering. De tuin werd ingericht als Engelse tuin. Na 1955 werd het complex omgebouwd tot boerderij. 

Huidige bestemming
Na 1996 werd de Rothemermolen verbouwd tot wooncomplex met zeven woningen. Habets Bouw Ontwikkelingen BV uit Nuth kocht de Rothemermolen in 1999. In 2009/2010 werd het casco van het herenhuisgedeelte en het molengebouw volledig gerestaureerd. Alle bijbouwsels werden verwijderd. De tuin werd in ere hersteld. Door een volledige restauratie/vernieuwing  van het molenwerk inclusief waterrad kan de molen weer draaien en malen. Ten behoeve van nieuwe functies kan de binnenzijde van het gebo uw volledig naar wens worden ingedeeld.  Achter het complex - waar zich voorheen de boerderij , stallen en schuren bevonden – kunnen rond een binnenplein vier nieuwe bouweenheden worden opgericht . Het geheel wordt voorzien van de benodigde parkeerplaatsen en een nieuwe aansluiting op de nabijgelegen Maastrichterweg. In overleg met de gemeente kan een nieuwe woon bestemming worden overeengekomen (werk-, woon-, kantoor-, horeca-, recreatie-).

Informatie
Voor informatie over huur of koop van (delen van) het complex, mogelijke bestemmingen,  vestigingsmogelijkheden, tekeningen en dergelijke kunt u terecht bij Habenu-Van de Kreeke Projecten BV in Nuth. E-mail: info@habenu-vandekreeke.com. Contactpersoon: Ron Habets, tel. 045-5242400 / 06-54623444.

Nieuws

Filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul en Maas
Hier treft u diverse filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul & Maas Lees meer >>

Brug ‘Heerlijkheid’ in Schin op Geul geopend met nieuwe fietsknooppunten in Buitengoed Geul & Maas
Dinsdag 5 december is de brug over de Geul bij Schin op Geul feestelijk in gebruik genomen. De brug vormt de laatste ontbrekende schakel in het nieuwe stukje routenetwerk van Buitengoed Geul & Maas. Door deze nieuwe verbinding over de Geul zijn er ook verschillende nieuwe fietsknooppunten geplaatst in en rondom Valkenburg en Meerssen. Om iedereen goed op weg te helpen is er speciaal voor dit project een nieuwe (achtste) druk uitgekomen van de Zuid-Limburgse fietskaart en is de fietsrouteplanner (te vinden via opdefietsinzuidlimburg.nl) bijgewerkt. Het Zuid-Limburgse fietsknooppuntennetwerk heeft door dit project een kwaliteitsboost gekregen.Lees meer >>

Bijeenkomst 23 november 2017
23 november zijn een groot aantal ondernemers en andere belanghebbenden van het Buitengoed Geul & Maas samengekomen bij Ontmoet Anna waar iedereen buitengewoon gastvrij werd ontvangen.Lees meer >>