Marco van der Wal voor het station
Het station vroeger

Het Verhaal van …. het oude stationsgebouw van Houthem-St. Gerlach

Nadat het oude stationsgebouw van Houthem-St. Gerlach haar functie als station had verloren, verloederde het oude pand steeds verder. Ondanks inspanningen van de gemeente Valkenburg aan de Geul en de NS lukte het niet om het leegstaande gebouw een nieuwe bestemming te geven. De NS zag geen andere optie dan het oude station te slopen. Daarop luidden de gemeente en de dorpsraad van Houthem de noodklok. Het historische pand langs de belangrijkste treinlijn in de regio moest en zou behouden blijven.

Oude glorie
Na gesprekken met creatieve ondernemers uit de regio werd er een partij gevonden die het stationsgebouw in oude glorie zou gaan herstellen. Marco van der Wal, eigenaar van Camino vastgoed uit Geleen, was meteen enthousiast over het bijzondere gebouw en haar veelbewogen geschiedenis. "Niet alleen is dit het laatste volledig houten stationsgebouw van Nederland, het heeft ook een speciale plek in het hart van de inwoners van Houthem. Het station werd in de overgang naar de 20e eeuw gebouwd om mee te kunnen met de opkomst van het toerisme in de regio en is daardoor onlosmakelijk verweven met de dorpsgeschiedenis. Mensen konden zich dan ook niet voorstellen dat dit gebouw ooit zou verdwijnen. Als het je lukt om zo’n gebouw te redden van de sloophamer en het een nieuwe functie te geven is dat prachtig. Dat is mijn drijfveer." Marco gaf het historisch stationnetje een nieuwe bestemming en realiseerde een prachtige vakantiewoning. Vorig jaar in oktober werd dit unieke vakantiehuis feestelijk geopend en dit voorjaar is gestart met de verhuur en exploitatie.

9,5 als beoordelingscijfer voor de vakantiewoning aan het spoor
Het klinkt misschien gek, je vakantie vieren op het station. Marco zag hier echter een gat in de markt. "We willen een unieke combinatie bieden voor een specifiek segment van het toerisme. Het viel me op dat er een hele groep mensen is die 'iets heeft' met de spoorwegen. Van kinderen en mensen die treinen fascinerend vinden tot rasechte treinliefhebbers. Juist die enthousiastelingen zouden het fantastisch vinden om een spoor in de 'achtertuin' van hun vakantieverblijf te hebben. Mensen zoeken immers altijd naar een plek die bij hen past. De authenticiteit en het unieke verhaal van dit gebouw en deze historisch gezien ontzettend belangrijke spoorlijn geven het verblijf extra cachet. En dat blijkt ook uit de reacties en beoordeling van onze gasten. Via Booking.com hebben onze gasten hun verblijf met gemiddeld een 9.5 beoordeeld. Dat is uitzonderlijk goed "

Nachtrust
De vakantiewoning biedt slaapplek voor vier tot zes personen. Er zijn twee ruime slaapkamers plus een bedstee. Bezoekers vragen wel eens of we geen last hebben van de trein, zo vlak naast de rails. Er rijden geen goederentreinen en intercitys en de stoptreinen hoor je nauwelijks. Bovendien is het gebouw goed geïsoleerd. Kortom, je slaapt er als een roos. Uit de reacties van gasten blijkt dat ook. Zij vinden de korte reistijd naar het centrum van Valkenburg en Maastricht van 4 en respectievelijk 12 minuten daarbij een groot voordeel.

Pieter van Vollenhovenprijs
Halte St. Gerlach heeft de Pieter van Vollenhovenprijs 2015 ontvangen. Dit is een jaarlijks terugkerende prijs aan een particulier of organisatie die een monument in Nederland heeft weten te behouden door het een nieuwe bestemming te geven.

Nieuws

Filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul en Maas
Hier treft u diverse filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul & Maas Lees meer >>

Brug ‘Heerlijkheid’ in Schin op Geul geopend met nieuwe fietsknooppunten in Buitengoed Geul & Maas
Dinsdag 5 december is de brug over de Geul bij Schin op Geul feestelijk in gebruik genomen. De brug vormt de laatste ontbrekende schakel in het nieuwe stukje routenetwerk van Buitengoed Geul & Maas. Door deze nieuwe verbinding over de Geul zijn er ook verschillende nieuwe fietsknooppunten geplaatst in en rondom Valkenburg en Meerssen. Om iedereen goed op weg te helpen is er speciaal voor dit project een nieuwe (achtste) druk uitgekomen van de Zuid-Limburgse fietskaart en is de fietsrouteplanner (te vinden via opdefietsinzuidlimburg.nl) bijgewerkt. Het Zuid-Limburgse fietsknooppuntennetwerk heeft door dit project een kwaliteitsboost gekregen.Lees meer >>

Bijeenkomst 23 november 2017
23 november zijn een groot aantal ondernemers en andere belanghebbenden van het Buitengoed Geul & Maas samengekomen bij Ontmoet Anna waar iedereen buitengewoon gastvrij werd ontvangen.Lees meer >>