Proosdijpark, Meerssen
Proosdijpark, Meerssen

Proosdijpark, twee parkdelen, één harmonieus park

Maison Proosdij grenst aan het Proosdijpark en de bijbehorende kloostertuin, die als vanouds weer met elkaar verbonden moeten worden. De renovatie maakt deel uit van de derde en laatste fase van het Centrumplan kern Meerssen. In dit plan  koos de gemeente Meerssen voor enerzijds het behoud van historie en anderzijds het verbeteren van bepaalde gebieden in het centrum, die hierdoor aantrekkelijker worden voor inwoners en toeristen.

De volgende loot aan de stam is nu aan de orde met het herstel van de voormalige kloostertuin in de Late Landschapsstijl, een stijl  die zich onder andere kenmerkt door het nabootsen van weidse vergezichten en vloeiende lijnen. Verwilderd groen wordt verwijderd en een aantal kleine bomen maakt plaats voor grotere boomsoorten. Ook het bestaande pad in de kloostertuin wordt vernieuwd en de oude poorten uit 1935 zijn gerestaureerd en opnieuw geplaatst. 
 
Een gedempt deel van de monumentale vijver wordt teruggebracht in de oorspronkelijke opzet en de overgang naar Maison Proosdij wordt landschappelijk aangekleed. Vanaf het voorjaar kunt u ook gebruik gaan maken van een nieuwe brug over de vijver, die een belangrijke functie vervult als verbinding tussen de verschillende parkdelen. 
 
Voortaan kunt u dus niet alleen maar een wandeling maken door het sfeervolle Proosdijpark, maar ook door de schitterend gerenoveerde kloostertuin. Deze is geopend vanaf 8.30 uur tot het invallen van de schemering. 
 

Nieuws

Filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul en Maas
Hier treft u diverse filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul & Maas Lees meer >>

Het verhaal van... de voorzitter van de stuurgroep
Hij is belangrijk voor het Buitengoed Geul & Maas maar het Buitengoed is ook belangrijk voor hem. Voorzitter van de stuurgroep en wethouder van Meerssen Guido Houben is nog steeds vol passie als hij spreekt over het verbinden en ontsluiten van de parels in het Buitengoed. Hij benadrukt hoe belangrijk het is om de energie te bundelen en vast te houden die vrijkomt bij de veranderingen in het gebied. Ondernemers en overheid weten nu van elkaar dat het serieus is en maken het mogelijk om zaken te realiseren. Vanuit deze positieve flow is hij ook benieuwd naar de ‘praktijkschool’. De proeftuin waarin alle disciplines samen moeten komen. Waar we de gestelde doelen ook ruimer moeten interpreteren zonder de beperkingen over te belichten. Proberen en gewoon doen. En een mislukking is soms ook een succes: dan weet je dat iets niet werkt. Maar Guido Houben is er van overtuigd dat iedereen zijn verantwoordelijkheid pakt en lef zal tonen. En dat het gaat lukken.Lees meer >>

Invulling geven aan transitie Buitengoed Geul & Maas
We zitten midden in het overgangsproces van overheid naar ondernemers gestuurd Buitengoed Geul & Maas. Hoe staan we er voor? De pioniersfase hebben we inmiddels achter ons gelaten. Geëxperimenteerd en elkaar leren kennen. Dat heeft tot nieuwe inzichten geleid over hoe de organisatie van het ‘nieuwe’ Buitengoed Geul & Maas moet worden gestructureerd. Na een analyse van gesprekken met relevante stakeholders werden de eerste krijtlijnen zichtbaar. Zorgvuldig bouwen we verder aan de community vanuit de ‘harde kern’. Maar altijd in nauw contact met de overheid die de fundering heeft gelegd. We willen ook leren van al hun ervaring en houden oog voor de belangen van iedereen. Groot en klein. Iedereen die een bijdrage levert of een speciale band heeft met het gebied. Altijd met respect voor het gebied en elkaar. Lees meer >>