Studenten onderzoek vegacentrum

Het verhaal van de studenten en initiatiefnemers vega centrum

Tijdens één van de inspiratiesessies in het voorjaar van 2014 werd door Annie Debie het idee geopperd om een vegetarisch zorgcentrum te starten in één van de landgoederen in Buitengoed Geul & Maas. Maar is dat haalbaar? Is hier een doelgroep voor en hoe ga je dit starten? Studenten van Hotel Management School Maastricht hebben hier onderzoek naar gedaan. “Wat is het meest passende concept voor een vegacentrum in de regio Buitengoed Geul & Maas?”

Een uitgebreid marktonderzoek heeft antwoord gegeven op deze vraag. Zo zijn er vergelijkingscijfers over landelijke en regionale gegevens bekend, landelijk is 4% van de bevolking vegetariërs, in Zuid-Limburg is dit 3%, maar daarentegen zijn er in Zuid-Limburg meer flexitariërs (mensen die bewust minder vlees/vis eten) dan in Nederland. 41% in Zuid-Limburg tegenover 35% landelijk.

Villa 80/20
Een louter vegetarisch/veganistisch zorgcentrum zou niet levensvatbaar zijn vanwege het politieke klimaat, een te kleine regionale doelgroep en financiële risico’s. Maar als het concept wordt aangepast, dan zijn er volgens het onderzoek wel mogelijkheden. Dit is het zogenaamd 80/20 concept. In dit concept komt er een multifunctioneel centrum dat als ontmoetingsplek fungeert voor geïnteresseerden. Tevens wordt er voorlichting gegeven, is er een proeflokaal waar bezoekers kennis kunnen maken met de biologische en vegetarische keuken. Vlees en vis worden niet geheel uitgesloten, maar spelen een ondergeschikte rol zoals in het succesvolle concept Villa Augustus in Dordrecht. Op basis van het onderzoek, onderbouwd en aangevuld met strategische adviezen, schatten de studenten in dat een vergelijkbaar concept in Buitengoed Geul & Maas een hoog haalbaarheidsgehalte heeft.

Vervolg
Initiatiefneemster Annie Debie is zeer verheugd met de mogelijkheden voor een vegacentrum en gaat aan de slag om het concept handen en voeten te geven. Vanuit het Buitengoed denken we mee over mogelijke koppelkansen met concepten op het gebied van streekproductie en multifunctionele centra.

Klik hier voor het volledige onderzoeksrapport

Klik hier voor de bijlagen van het onderzoeksrapport

Klik hier voor het adviesrapport

Nieuws

Filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul en Maas
Hier treft u diverse filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul & Maas Lees meer >>

Brug ‘Heerlijkheid’ in Schin op Geul geopend met nieuwe fietsknooppunten in Buitengoed Geul & Maas
Dinsdag 5 december is de brug over de Geul bij Schin op Geul feestelijk in gebruik genomen. De brug vormt de laatste ontbrekende schakel in het nieuwe stukje routenetwerk van Buitengoed Geul & Maas. Door deze nieuwe verbinding over de Geul zijn er ook verschillende nieuwe fietsknooppunten geplaatst in en rondom Valkenburg en Meerssen. Om iedereen goed op weg te helpen is er speciaal voor dit project een nieuwe (achtste) druk uitgekomen van de Zuid-Limburgse fietskaart en is de fietsrouteplanner (te vinden via opdefietsinzuidlimburg.nl) bijgewerkt. Het Zuid-Limburgse fietsknooppuntennetwerk heeft door dit project een kwaliteitsboost gekregen.Lees meer >>

Bijeenkomst 23 november 2017
23 november zijn een groot aantal ondernemers en andere belanghebbenden van het Buitengoed Geul & Maas samengekomen bij Ontmoet Anna waar iedereen buitengewoon gastvrij werd ontvangen.Lees meer >>