IVN beleef de natuur!
Groene Helden

Het verhaal van….IVN

IVN - Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid - is een landelijke organisatie die mensen bij natuur betrekt via scholen, in nationale parken en in hun eigen buurt. Door tal van activiteiten laat IVN mensen kennismaken met de natuur en het belang van duurzaam handelen. Landelijk zijn ongeveer 90 beroepskrachten en 20.000 vrijwilligers actief. 

IVN Limburg
IVN Limburg ondersteunt  4.000 vrijwilligers van 35 lokale afdelingen bij de organisatie van bijvoorbeeld excursies, cursussen, wandelingen, tentoonstellingen en opleidingen. IVN Limburg geeft in onze provincie ook uitvoering aan regionale en landelijke projecten zoals Groene Helden, Gastheren van het Landschap en Scharrelkids. 

Groene Helden Stimuleringsprijs
Naast de vele activiteiten die IVN organiseert voor kinderen en volwassenen, wordt ook ingezet op duurzaam ondernemen in het bedrijfsleven. Dit jaar reikt IVN Limburg daarom samen met een netwerk van partners en de Provincie Limburg de Groene Helden Stimuleringsprijs uit aan MKB ondernemers die een duurzaam en groen idee hebben voor hun bedrijf. Het is de bedoeling dat zij in hun project ook andere lokale partijen betrekken. Hierdoor stimuleren ondernemers op hun beurt hun eigen omgeving tot duurzaam leven en handelen. Ondernemers konden tot eind januari inschrijven en dit voorjaar worden de winnaars van de prijzen bekend gemaakt.

IVN Gastheren van het Landschap
In de afgelopen tien jaar heeft IVN samen met Koninklijke Horeca Nederland en de RECRON in de Nationale Parken De Maasduinen, De Groote Peel, De Meinweg en in Nationaal Landschap Zuid-Limburg, ruim tweeduizend ondernemers opgeleid tot gastheer of ambassadeur van een landschap. Deze gastheren en ambassadeurs kennen de meerwaarde van natuur voor hun onderneming en wijzen hun gasten op de unieke kenmerken van het landschap en bijzondere plekken in de omgeving van hun onderneming.  Gastheren van het Landschap zijn te herkennen aan o.a. een gevelbordje. Het Limburgse netwerk bestaat nu uit 184 opgeleide gastheren die bijdragen aan het vergroten van het draagvlak voor de Limburgse natuur en landschap. 

IVN Scharrelkids
Buiten spelen, frisse lucht, lekkere vuile modderhanden, hutten bouwen en van alles ontdekken. Gewoon lekker scharrelen in de natuur. Dat is goed voor kinderen. Spelen in de natuur maakt kinderen creatiever, slimmer, zelfverzekerder en fitter. Door verstedelijking en minder aandacht van de ouders en school voor natuur hebben kinderen steeds minder contact met buiten. Terwijl het juist zo gezond is. Je beweegt meer en ademt gezondere lucht in. Ook in je eigen omgeving, zelfs in je eigen achtertuin is genoeg te beleven. IVN Scharrelkids inspireert (groot)ouders met weetjes, tips en doe-ideeën via de website van Scharrelkids. Binnenkort lanceert IVN Scharrelkids nog twee nieuwe modules: Scharrelkids Moestuinieren en Scharrelkids Werken in de Natuur.

Meer informatie over IVN, de afdelingen en de verschillende projecten vind je op www.ivn.nl

 

 

Nieuws

Filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul en Maas
Hier treft u diverse filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul & Maas Lees meer >>

Brug ‘Heerlijkheid’ in Schin op Geul geopend met nieuwe fietsknooppunten in Buitengoed Geul & Maas
Dinsdag 5 december is de brug over de Geul bij Schin op Geul feestelijk in gebruik genomen. De brug vormt de laatste ontbrekende schakel in het nieuwe stukje routenetwerk van Buitengoed Geul & Maas. Door deze nieuwe verbinding over de Geul zijn er ook verschillende nieuwe fietsknooppunten geplaatst in en rondom Valkenburg en Meerssen. Om iedereen goed op weg te helpen is er speciaal voor dit project een nieuwe (achtste) druk uitgekomen van de Zuid-Limburgse fietskaart en is de fietsrouteplanner (te vinden via opdefietsinzuidlimburg.nl) bijgewerkt. Het Zuid-Limburgse fietsknooppuntennetwerk heeft door dit project een kwaliteitsboost gekregen.Lees meer >>

Bijeenkomst 23 november 2017
23 november zijn een groot aantal ondernemers en andere belanghebbenden van het Buitengoed Geul & Maas samengekomen bij Ontmoet Anna waar iedereen buitengewoon gastvrij werd ontvangen.Lees meer >>