IVN beleef de natuur!
Groene Helden

Het verhaal van….IVN

IVN - Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid - is een landelijke organisatie die mensen bij natuur betrekt via scholen, in nationale parken en in hun eigen buurt. Door tal van activiteiten laat IVN mensen kennismaken met de natuur en het belang van duurzaam handelen. Landelijk zijn ongeveer 90 beroepskrachten en 20.000 vrijwilligers actief. 

IVN Limburg
IVN Limburg ondersteunt  4.000 vrijwilligers van 35 lokale afdelingen bij de organisatie van bijvoorbeeld excursies, cursussen, wandelingen, tentoonstellingen en opleidingen. IVN Limburg geeft in onze provincie ook uitvoering aan regionale en landelijke projecten zoals Groene Helden, Gastheren van het Landschap en Scharrelkids. 

Groene Helden Stimuleringsprijs
Naast de vele activiteiten die IVN organiseert voor kinderen en volwassenen, wordt ook ingezet op duurzaam ondernemen in het bedrijfsleven. Dit jaar reikt IVN Limburg daarom samen met een netwerk van partners en de Provincie Limburg de Groene Helden Stimuleringsprijs uit aan MKB ondernemers die een duurzaam en groen idee hebben voor hun bedrijf. Het is de bedoeling dat zij in hun project ook andere lokale partijen betrekken. Hierdoor stimuleren ondernemers op hun beurt hun eigen omgeving tot duurzaam leven en handelen. Ondernemers konden tot eind januari inschrijven en dit voorjaar worden de winnaars van de prijzen bekend gemaakt.

IVN Gastheren van het Landschap
In de afgelopen tien jaar heeft IVN samen met Koninklijke Horeca Nederland en de RECRON in de Nationale Parken De Maasduinen, De Groote Peel, De Meinweg en in Nationaal Landschap Zuid-Limburg, ruim tweeduizend ondernemers opgeleid tot gastheer of ambassadeur van een landschap. Deze gastheren en ambassadeurs kennen de meerwaarde van natuur voor hun onderneming en wijzen hun gasten op de unieke kenmerken van het landschap en bijzondere plekken in de omgeving van hun onderneming.  Gastheren van het Landschap zijn te herkennen aan o.a. een gevelbordje. Het Limburgse netwerk bestaat nu uit 184 opgeleide gastheren die bijdragen aan het vergroten van het draagvlak voor de Limburgse natuur en landschap. 

IVN Scharrelkids
Buiten spelen, frisse lucht, lekkere vuile modderhanden, hutten bouwen en van alles ontdekken. Gewoon lekker scharrelen in de natuur. Dat is goed voor kinderen. Spelen in de natuur maakt kinderen creatiever, slimmer, zelfverzekerder en fitter. Door verstedelijking en minder aandacht van de ouders en school voor natuur hebben kinderen steeds minder contact met buiten. Terwijl het juist zo gezond is. Je beweegt meer en ademt gezondere lucht in. Ook in je eigen omgeving, zelfs in je eigen achtertuin is genoeg te beleven. IVN Scharrelkids inspireert (groot)ouders met weetjes, tips en doe-ideeën via de website van Scharrelkids. Binnenkort lanceert IVN Scharrelkids nog twee nieuwe modules: Scharrelkids Moestuinieren en Scharrelkids Werken in de Natuur.

Meer informatie over IVN, de afdelingen en de verschillende projecten vind je op www.ivn.nl

 

 

Nieuws

Filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul en Maas
Hier treft u diverse filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul & Maas Lees meer >>

Het verhaal van... de voorzitter van de stuurgroep
Hij is belangrijk voor het Buitengoed Geul & Maas maar het Buitengoed is ook belangrijk voor hem. Voorzitter van de stuurgroep en wethouder van Meerssen Guido Houben is nog steeds vol passie als hij spreekt over het verbinden en ontsluiten van de parels in het Buitengoed. Hij benadrukt hoe belangrijk het is om de energie te bundelen en vast te houden die vrijkomt bij de veranderingen in het gebied. Ondernemers en overheid weten nu van elkaar dat het serieus is en maken het mogelijk om zaken te realiseren. Vanuit deze positieve flow is hij ook benieuwd naar de ‘praktijkschool’. De proeftuin waarin alle disciplines samen moeten komen. Waar we de gestelde doelen ook ruimer moeten interpreteren zonder de beperkingen over te belichten. Proberen en gewoon doen. En een mislukking is soms ook een succes: dan weet je dat iets niet werkt. Maar Guido Houben is er van overtuigd dat iedereen zijn verantwoordelijkheid pakt en lef zal tonen. En dat het gaat lukken.Lees meer >>

Invulling geven aan transitie Buitengoed Geul & Maas
We zitten midden in het overgangsproces van overheid naar ondernemers gestuurd Buitengoed Geul & Maas. Hoe staan we er voor? De pioniersfase hebben we inmiddels achter ons gelaten. Geëxperimenteerd en elkaar leren kennen. Dat heeft tot nieuwe inzichten geleid over hoe de organisatie van het ‘nieuwe’ Buitengoed Geul & Maas moet worden gestructureerd. Na een analyse van gesprekken met relevante stakeholders werden de eerste krijtlijnen zichtbaar. Zorgvuldig bouwen we verder aan de community vanuit de ‘harde kern’. Maar altijd in nauw contact met de overheid die de fundering heeft gelegd. We willen ook leren van al hun ervaring en houden oog voor de belangen van iedereen. Groot en klein. Iedereen die een bijdrage levert of een speciale band heeft met het gebied. Altijd met respect voor het gebied en elkaar. Lees meer >>