Augmented Reality

Nieuwe app voor Romeinse Via Belgica

De Via Belgica is de moderne naam voor de Romeinse weg van Bavay (Frankrijk) naar Keulen (Duitsland). Deze weg is waarschijnlijk ontstaan rond het jaar 0. In onze contreien loopt de weg van Maastricht via Meerssen, Valkenburg, Voerendaal en Heerlen naar Rimburg (gemeente Landgraaf). 

De weg werd in eerste instantie aangelegd voor de Romeinse legers, maar al snel werd het een belangrijke transportroute waar handelaren en ambachtslieden uit het gehele Romeinse Rijk gebruik van maakten. Het was daardoor noodzakelijk om voorzieningen voor deze reizigers te hebben. Voorzieningen om te kunnen eten, te kunnen baden (Thermen), paarden te wisselen en om de Goden om een veilige reis te vragen. Dit laatste gebeurde in Maastricht in een heiligdom met een grote Jupiterzuil en meerdere altaren. De resten van dit heiligdom zijn te zien in de kelder van het Derlon Hotel aan het OLV-plein.

 Om deze historische resten beter te kunnen duiden en door het publiek te laten beleven is er recentelijk een zogenaamde ‘Augmented Reality’ applicatie (app) gelanceerd. In deze app zijn 3D reconstructies te zien en wordt uitleg gegeven over de aangetroffen structuren. De applicatie is gratis te downloaden (Roman Maastricht bij de App Store of Römisches Maastricht in Google Play). Deze applicatie is de eerste in een reeks over gebouwen aan of resten van de Via Belgica. Binnenkort wordt gestart met de productie van soortgelijke producten over de Romeinse brug in Maastricht, de Romeinse Villa Herkenberg in Meerssen (gelegen in het Buitengoed) en de Romeinse wachttoren op de Goudsberg in Valkenburg.

Nieuws

Filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul en Maas
Hier treft u diverse filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul & Maas Lees meer >>

Het verhaal van… Dear Hunter; op jacht in het Buitengoed
Dear Hunter praktiseert ‘cartopologie’: door op locatie te gaan wonen en werken, deze plek proberen te doorgronden (antropologie) en in kaart te brengen (cartografie). De afgelopen vier jaar hebben al zo’n 15 steden en gemeenten uit Nederland, Duitsland èn België gebruik gemaakt van deze bijzondere aanpak.Lees meer >>

Op de fiets door het Buitengoed
Onlangs maakten de bestuurders van de samenwerkende gemeenten en de Provincie Limburg een fietstocht door Buitengoed Geul & Maas. De tocht voerde onder meer langs de Tuinen van Maastricht, Teaching Hotelschool Chateau Bethlehem, Buitenplaats Vaeshartelt, Hoeve Klinkenberg, Landgoed Vliek en Sportschool TEN: slechts enkele van vele private ondernemingen die samen invulling geven aan de bezienswaardigheden en activiteiten in Buitengoed Geul & Maas.Lees meer >>