De perspresentatie
Een deel van het ontwerp
Een overview

Voormalige brouwerij in Valkenburg wordt bruisend ‘belevingscentrum’

Het (fabrieks-)terrein zal de komende jaren veranderen in een ontmoetingsplek voor de Limburgers en haar bezoekers. Hierbij is naast de kwaliteit en diversiteit van het aanbod ook de openbare ruimte en de groene parkachtige omgeving van wezenlijk belang. Daarnaast zal het terrein een omgeving worden voor diverse evenementen en happenings.

Op het terrein heeft Shimano Europe een primeur gepland. Het betreft een Experience Center (belevingscentrum), waar consumenten Shimano’s high end materialen in fietssport, hengelsport en roeien kunnen zien en testen. 

Wyckerveste bekijkt met de Amstel Gold Race XPerience de mogelijkheden voor uitbreiding van de Amstel Gold Race XP en een daarbij behorend een (wielren)hotel op het ‘belevingscentrum’.

De overige participanten zullen een mix vormen tussen sport en medische functies, event center en een fietsverhuurbedrijf. Het voormalige monumentale brouwerijgebouw wordt ingericht als een gastronomisch centrum rondom Limburgse ambachtelijke producten en specialiteiten. In de brouwerij zal in de toekomst, naast kleinschalige productie van streekproducten, ruimte zijn voor horeca, verkoop en educatie rondom dit thema.

Medio 2017 zal Valkenburg circa 15.000m2 aan gastronomische en sportieve leisure rijker zijn. 

Burgemeester Martin Eurlings is enthousiast over de nieuwe plannen: “Na tien jaar komt er weer leven in de brouwerij. De plannen zijn toekomstproof en passen uitstekend bij het DNA van Zuid-Limburg. Valkenburg krijgt er een krachtige economische motor bij. Het resultaat: een nieuwe stroom bezoekers en een stevige impuls voor de werkgelegenheid." 

Volgens de directeur van Wyckerveste, Hessel Meijer, is de belangstelling voor het nieuwe plan ongekend groot. Diverse (lokale) partijen hebben zich bij de ontwikkelaar gemeld om te kunnen participeren, omdat ze geloven in de kracht van het vernieuwende concept.

De Provincie sloot in 2012 een overeenkomst met de gemeente Valkenburg aan de Geul om samen het terrein van de voormalige brouwerij te ontwikkelen. Gedeputeerde Twan Beurskens (Economie en Kennisinfrastructuur): “Ik ben verheugd met deze stap. De herontwikkeling van het voormalige brouwerijcomplex past perfect bij de recent excellente ontwikkelingen in de regio Valkenburg en zal leiden tot veel economisch toegevoegde waarde voor de regio.”

 Ook gedeputeerde Eric Geurts (Toerisme en Recreatie) is te spreken over de plannen met het voormalig fabrieksterrein. “Ik ben blij dat deze stap is gezet om het toerisme in deze regio verder te stimuleren. Dit kan een voorbeeld zijn voor andere delen van onze provincie. Het terrein krijgt hiermee de lang beoogde poort-functie van en naar het Buitengoed Geul & Maas, waar iedereen kan genieten van fietsen, wandelen, streekproductie, landgoederen en molens in het veelzijdige landschap tussen Schin op Geul en Borgharen/Itteren.”

Zie hier het gehele persbericht

Nieuws

Filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul en Maas
Hier treft u diverse filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul & Maas Lees meer >>

Het verhaal van… Dear Hunter; op jacht in het Buitengoed
Dear Hunter praktiseert ‘cartopologie’: door op locatie te gaan wonen en werken, deze plek proberen te doorgronden (antropologie) en in kaart te brengen (cartografie). De afgelopen vier jaar hebben al zo’n 15 steden en gemeenten uit Nederland, Duitsland èn België gebruik gemaakt van deze bijzondere aanpak.Lees meer >>

Op de fiets door het Buitengoed
Onlangs maakten de bestuurders van de samenwerkende gemeenten en de Provincie Limburg een fietstocht door Buitengoed Geul & Maas. De tocht voerde onder meer langs de Tuinen van Maastricht, Teaching Hotelschool Chateau Bethlehem, Buitenplaats Vaeshartelt, Hoeve Klinkenberg, Landgoed Vliek en Sportschool TEN: slechts enkele van vele private ondernemingen die samen invulling geven aan de bezienswaardigheden en activiteiten in Buitengoed Geul & Maas.Lees meer >>