Maastricht gastgemeente landelijke Boomfeestdag

Op 22 maart 2017 viert Stichting Nationale Boomfeestdag haar 60-jarig jubileum. Boomfeestdag werd 60 jaar geleden opgericht door Staatsbosbeheer. Aanleiding was een oproep van de Verenigde Naties voor een World Festival of Trees.  De oproep was bedoeld om de jeugd te betrekken bij de natuur en dus hun eigen hun toekomst.

De eerste Boomfeestdag werd in 1957 gehouden in Apeldoorn. Toen deden 1.500 kinderen mee. Precies 60 jaar later doen 100.000 kinderen mee.  Zij planten ruim 200.000 bomen en struiken in 300 gemeenten.  In totaliteit heeft de Nederlandse schooljeugd dankzij Nationale Boomfeestdag en in samenwerking met vele gemeenten zeker 11 miljoen bomen geplant. Hiermee leveren zij een belangrijke bijdrage aan een duurzame wereld.

Gastgemeente voor het jubileumfeest is Maastricht. Bij gelegenheid van Boomfeestdag planten enkele honderden Maastrichtse schoolkinderen  bomen  op het dak van de nieuwe A2-tunnel als onderdeel van De Groene Loper: het plan voor herinrichting van het stadsgebied boven de tunnel  vanaf het Europaplein tot aan de Meerssenerweg.  

Thema van de Boomfeestdag 2017 is Bomen Verbinden.  Het thema is bedoeld als knipoog om meer aandacht te krijgen voor de natuur in Europees verband. Dit als vervolg op de Klimaattop in Parijs afgelopen november. In Maastricht worden dan ook vertegenwoordigers van EU-lidstaten uitgenodigd om samen met kinderen bomen te planten en  daarbij aandacht te vragen voor samenwerking voor het behoud van de natuur in Europa.

Programma Maastricht 

- Van 9.00 uur tot ongeveer 10.00 uur worden nieuwe bomen geplant in de Frankenstraat. Ook burgemeester Annemarie Penn-te Strake en Boomfeestdag-voorzitter Onno Hoes steken de handen uit de mouwen.

- Vanaf 12.30 uur tot 16.00 uur kunt u de GroenMarkt  bezoeken in trefcentrum Wittevrouwenveld.  De toegang is gratis.

- Van 12.30 uur tot ongeveer 13.00 uur planten de kinderen een bomencirkel bij de tijdelijke Maartensbrug op de kop van de Frankenstraat.

Klik hier voor de flyer

Zeker 15 organisaties doen mee aan de GroenMarkt. Tot de deelnemers behoren o.a. Buitengoed Geul & Maas, CNME, IVN-district Limburg, Vogelwacht Limburg en projectorganisatie De Groene Loper. Sommige marktkraampjes zijn extra bijzonder. Bij de stand van de GreenGuard kut u bijvoorbeeld echte regenwormen in bakken bekijken en ontdekken hoe belangrijk deze beestjes zijn voor een gezonde grond waarin de bomen goed kunnen wortelen. Bij het  nieuwe bedrijf FanTAStisch zijn boodschappentassen te zien, die gemaakt zijn van verschillende soorten zakken uit de bakkerij en autogordels van de sloop. Per verkochte tas gaat een bijdrage naar de Boomfeestdag.

Nieuws

Filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul en Maas
Hier treft u diverse filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul & Maas Lees meer >>

Het verhaal van… Dear Hunter; op jacht in het Buitengoed
Dear Hunter praktiseert ‘cartopologie’: door op locatie te gaan wonen en werken, deze plek proberen te doorgronden (antropologie) en in kaart te brengen (cartografie). De afgelopen vier jaar hebben al zo’n 15 steden en gemeenten uit Nederland, Duitsland èn België gebruik gemaakt van deze bijzondere aanpak.Lees meer >>

Op de fiets door het Buitengoed
Onlangs maakten de bestuurders van de samenwerkende gemeenten en de Provincie Limburg een fietstocht door Buitengoed Geul & Maas. De tocht voerde onder meer langs de Tuinen van Maastricht, Teaching Hotelschool Chateau Bethlehem, Buitenplaats Vaeshartelt, Hoeve Klinkenberg, Landgoed Vliek en Sportschool TEN: slechts enkele van vele private ondernemingen die samen invulling geven aan de bezienswaardigheden en activiteiten in Buitengoed Geul & Maas.Lees meer >>