Buitenplaats Vaeshartelt

Buitenplaats Vaeshartelt centraal tijdens Landelijke Kastelendag

Tientallen bezoekers bezochten 25 mei tijdens de Landelijke Dag van het Kasteel Buitenplaats Vaeshartelt.  ‘Vaeshartelt’ is formeel een complex historische buitenplaats. Buitenplaatsen vormden het centrale thema van de Kastelendag, dus waren de bezoekers op Buitenplaats Vaeshartelt aan het juiste adres.

Een Buitenplaats wordt gedefinieerd als ‘een monumentaal huis, vaak met bijgebouwen, dat een harmonieus en onlosmakelijk geheel vormt met een omliggende tuin en park’.

Dus een complex van rood en groen, een geïntegreerd geheel van cultuur en natuur, waarvan er in Nederland nog maar zo’n 600 van de in totaal 6.000 over zijn.

De oorsprong van de meeste buitenplaatsen ligt tussen 1600 en 1900 en was het gevolg van het feit dat de rijken steeds vaker de stad wilden ontvluchten en daarom een ‘buiten’ kochten.

Op Buitenplaats Vaeshartelt is bovengenoemde definitie duidelijk terug te vinden. Naast veel rood zoals een monumentaal kasteel, koetshuis, boerderij en poortwachterswoning, is er ook zo’n  23 ha groen, bestaande uit o.a.  een Engels landschapspark met vijverpartij en parkelementen, een Sterrenbos, diverse siertuinen en een Proeftuin met fruit en groententeelt.  

Klik hier voor het fotoalbum 

Nieuws

Het verhaal van...Buitengoed Geul & Maas gaat 'naar buiten'!
De afgelopen jaren is er iets heel bijzonders gegroeid in een prachtig deel van Zuid-Limburg: het Buitengoed Geul & Maas. Wat begon als een ambitie en droom van de Provincie Limburg en de gemeenten Meerssen, Valkenburg aan de Geul en Maastricht om van de gemeente-overstijgende landgoederenzone een nieuwe herkenbare identiteit en economisch krachtig gebied te maken, is uitgegroeid tot een nieuw fenomeen dat leeft bij ondernemers en bevolking.Lees meer >>

Start project 'Valkenburg Ontwikkelt Oost'
Begin juli zijn de kaartenmakers van Dear Hunter gestart met een onderzoek in Valkenburg Oost. Marlies Vermeulen en Remy Kroese van Dear Hunter verblijven hiervoor twee maanden in twee containers op het Walramplein. Door zelf op de plek aanwezig te zijn, kunnen zij de lokale opgaves bestuderen en in kaart brengen. Lees meer >>

Revitalisering Rothem
Na de zomer start gemeente Meerssen in Rothem met de realisatie van het recreatieve overstappunt Witte Hoek en met een stuk van de Verbindings-as BGM op de Klinkenberg (vanaf de rotonde tot aan het Eburonenpark). Ook wordt het Eburonenpark heringericht als groene rust- en ontmoetingsplek aan de Verbindings-as en als speeltuin voor de jeugd van Rothem. Hierbij wordt een link gelegd naar de Romeinse historie en de Via Belgica die vermoedelijk onder de weg Klinkenberg ligt.Lees meer >>