Buitenplaats Vaeshartelt

Buitenplaats Vaeshartelt centraal tijdens Landelijke Kastelendag

Tientallen bezoekers bezochten 25 mei tijdens de Landelijke Dag van het Kasteel Buitenplaats Vaeshartelt.  ‘Vaeshartelt’ is formeel een complex historische buitenplaats. Buitenplaatsen vormden het centrale thema van de Kastelendag, dus waren de bezoekers op Buitenplaats Vaeshartelt aan het juiste adres.

Een Buitenplaats wordt gedefinieerd als ‘een monumentaal huis, vaak met bijgebouwen, dat een harmonieus en onlosmakelijk geheel vormt met een omliggende tuin en park’.

Dus een complex van rood en groen, een geïntegreerd geheel van cultuur en natuur, waarvan er in Nederland nog maar zo’n 600 van de in totaal 6.000 over zijn.

De oorsprong van de meeste buitenplaatsen ligt tussen 1600 en 1900 en was het gevolg van het feit dat de rijken steeds vaker de stad wilden ontvluchten en daarom een ‘buiten’ kochten.

Op Buitenplaats Vaeshartelt is bovengenoemde definitie duidelijk terug te vinden. Naast veel rood zoals een monumentaal kasteel, koetshuis, boerderij en poortwachterswoning, is er ook zo’n  23 ha groen, bestaande uit o.a.  een Engels landschapspark met vijverpartij en parkelementen, een Sterrenbos, diverse siertuinen en een Proeftuin met fruit en groententeelt.  

Klik hier voor het fotoalbum 

Nieuws

Filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul en Maas
Hier treft u diverse filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul & Maas Lees meer >>

Het verhaal van… Dear Hunter; op jacht in het Buitengoed
Dear Hunter praktiseert ‘cartopologie’: door op locatie te gaan wonen en werken, deze plek proberen te doorgronden (antropologie) en in kaart te brengen (cartografie). De afgelopen vier jaar hebben al zo’n 15 steden en gemeenten uit Nederland, Duitsland èn België gebruik gemaakt van deze bijzondere aanpak.Lees meer >>

Op de fiets door het Buitengoed
Onlangs maakten de bestuurders van de samenwerkende gemeenten en de Provincie Limburg een fietstocht door Buitengoed Geul & Maas. De tocht voerde onder meer langs de Tuinen van Maastricht, Teaching Hotelschool Chateau Bethlehem, Buitenplaats Vaeshartelt, Hoeve Klinkenberg, Landgoed Vliek en Sportschool TEN: slechts enkele van vele private ondernemingen die samen invulling geven aan de bezienswaardigheden en activiteiten in Buitengoed Geul & Maas.Lees meer >>