On the road door BGM
Het wijndomein
Uitleg bij de mergelwand
Bij de Groote Molen

On the Road. Fietstocht door het Buitengoed

Bij hotel Salden in Schin op Geul ging donderdag 21 juni de fietstocht door het Buitengoed Geul & Maas van start. Over de nieuwe fietsbrug richting Valkenburg en over mooie paden fietsten de deelnemers richting kasteel  Schaloen en Oost. Bij het oude terrein van brouwerij de Leeuw was de eerste stop waar Ben van Eijsden van de gemeente Valkenburg vertelde over de vorderingen van de bouw en de gekozen wateroplossingen die zowel meer natuur, als ook een ruimere buffering van water oplevert.

‘Wijland’
Vandaaruit richting het domein van Camille Oostwegel. Wijndomein wel te verstaan. De gastheer gaf een rondleiding over zijn ‘Wijland’. Een schoolvoorbeeld van hoe meerdere partijen samen tot een bijzondere oplossing komen met een spectaculair resultaat. Hier zijn de bewoners en uitbaters meer naar elkaar toe gegroeid aan de nieuwe verbindings-as. Daarna werd er doorgefietst naar de mergelwand. Onderweg vertelde historicus Kris Förster over de rol die Mergel door de loop der eeuwen in het gebied heeft gespeeld.

Marketing
Iedereen werd welkom geheten door Maike Vaessen van camping ’T Geuldal in Meerssen. Met haar stevige marketing achtergrond vertelde zij over de vorderingen van het marketing plan voor Buitengoed geul & Maas. Na een verfrissing fietsten we verder richting het Eiland in de Geul in Meerssen. Bij de Groote Molen werd gestopt waar perspectieven voor de mogelijke gebiedsontwikkeling werden geschetst. Jos Kester van Ontmoet Anna nam ons binnendoor mee naar de Rothemer Molen. Van daar fietsten we naar  het nieuw aangelegde busstation in Rothem ‘De Witte Hoek’. 

Dan is Villa Kruisdonk niet ver meer. Gastvrouw Judith Mesterom nam ons mee in het verleden en de toekomstplannen van deze Buitenplaats met kantoor bestemming. Anke Franssen gaf daarna een uiteenzetting over de gewenste gastvrijheid in het Buitengoed Geul & Maas. Na een kijkje op dit anders afgesloten landgoed ging de reis verder.

Verbinden
Buitenplaats Vaeshartelt is slechts 5 minuten fietsen en we lieten ons omarmen door de grandeur van het landgoed. Onze gastheer Paul Janmaat gaf een korte schets van de problematiek van onderhoud en uitbating van het landgoed. Frans Hornesch van de provincie Limburg gaf een toelichting rond de ‘Tuinen van Maastricht’, een oorspronkelijk plan van Bureau Verbeek  en aansluitend vertelde Odette Creusen van de gemeente Maastricht over de verbindingen tussen initiatieven passend binnen de structuurvisie. We stapten nog éénmaal op de fiets en reden door de oude beukenlaan richting station Noord waar de middag werd afgesloten.

Nieuws

Het verhaal van...Buitengoed Geul & Maas gaat 'naar buiten'!
De afgelopen jaren is er iets heel bijzonders gegroeid in een prachtig deel van Zuid-Limburg: het Buitengoed Geul & Maas. Wat begon als een ambitie en droom van de Provincie Limburg en de gemeenten Meerssen, Valkenburg aan de Geul en Maastricht om van de gemeente-overstijgende landgoederenzone een nieuwe herkenbare identiteit en economisch krachtig gebied te maken, is uitgegroeid tot een nieuw fenomeen dat leeft bij ondernemers en bevolking.Lees meer >>

Start project 'Valkenburg Ontwikkelt Oost'
Begin juli zijn de kaartenmakers van Dear Hunter gestart met een onderzoek in Valkenburg Oost. Marlies Vermeulen en Remy Kroese van Dear Hunter verblijven hiervoor twee maanden in twee containers op het Walramplein. Door zelf op de plek aanwezig te zijn, kunnen zij de lokale opgaves bestuderen en in kaart brengen. Lees meer >>

Revitalisering Rothem
Na de zomer start gemeente Meerssen in Rothem met de realisatie van het recreatieve overstappunt Witte Hoek en met een stuk van de Verbindings-as BGM op de Klinkenberg (vanaf de rotonde tot aan het Eburonenpark). Ook wordt het Eburonenpark heringericht als groene rust- en ontmoetingsplek aan de Verbindings-as en als speeltuin voor de jeugd van Rothem. Hierbij wordt een link gelegd naar de Romeinse historie en de Via Belgica die vermoedelijk onder de weg Klinkenberg ligt.Lees meer >>