Film Houthem

Het verhaal van Houthem

In brainstormsessies over de toekomst van Houthem - St. Gerlach hebben inwoners en vertegenwoordigers van verenigingen en instellingen vijf kernwaarden  van hun dorp benoemd: gastvrijheid, gemeenschap, cultuurhistorie, natuur en verbindingen. In het verlengde daarvan zijn kansen in beeld gebracht. Dit heeft inwoners geïnspireerd projecten op te starten om de kwaliteit van leven in de dorpsgemeenschap ook voor de toekomst stevig te verankeren. 

Onder andere cultuurhistorie en natuur werden als kernwaarden van Houthem - St. Gerlach benoemd. Dit is mede gebaseerd op de aanwezigheid van een groot aantal historische gebouwen (bijv. Gerlachuskerk en Château St. Gerlach) waarvan maar liefst 29 gebouwen de status rijksmonument hebben. Vaak staan ze wat verborgen in de lintbebouwing die Houthem- St. Gerlach kenmerkt. Maar ook eigentijdse gebouwen zoals de Ronald McDonald Kindervallei van de Oostenrijkse kunstenaar Hundertwasser en Casa Blanca van de Heerlense architect Peuts sieren het dorp. Naast deze cultuurhistorische elementen is Houthem - St. Gerlach en de directie omgeving gezegend met (de relicten van) mergelwinning (grotwoningen, groeven) en fraaie natuurobjecten zoals de Curfsgroeve.

 Het is dan ook niet vreemd, dat naast andere concrete projecten op dit terrein, zoals de restauratie van het stationsgebouw en de markering van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, men ook aan de slag ging om deze cultuurhistorische „parels” in hun natuurlijke omgeving (nog) beter te ontsluiten. Hierdoor kan een breder publiek van deze parels genieten en overtuigd raken dat een bezoek aan Houthem - St. Gerlach meer dan de moeite waard is.

Het resultaat is de brochure „Parels rondom Gerlachus”, een beknopte beschrijving van de mooiste bezienswaardigheden in en om Houthem - St. Gerlach en een plattegrond waarop de ligging van de parels is aangegeven. Hiermee kunnen bezoekers en bewoners naar eigen keuze een route kiezen langs een of meer van de 29 objecten. Op drie plaatsen in het dorp zijn overzichtspanelen geplaatst.

In dit filmpje nemen we u mee naar diverse parels in Houthem en omgeving.
http://www.bizznet.tv/Parels-rondom-Gerlachus.html

Nieuws

Filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul en Maas
Hier treft u diverse filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul & Maas Lees meer >>

Het verhaal van… Dear Hunter; op jacht in het Buitengoed
Dear Hunter praktiseert ‘cartopologie’: door op locatie te gaan wonen en werken, deze plek proberen te doorgronden (antropologie) en in kaart te brengen (cartografie). De afgelopen vier jaar hebben al zo’n 15 steden en gemeenten uit Nederland, Duitsland èn België gebruik gemaakt van deze bijzondere aanpak.Lees meer >>

Op de fiets door het Buitengoed
Onlangs maakten de bestuurders van de samenwerkende gemeenten en de Provincie Limburg een fietstocht door Buitengoed Geul & Maas. De tocht voerde onder meer langs de Tuinen van Maastricht, Teaching Hotelschool Chateau Bethlehem, Buitenplaats Vaeshartelt, Hoeve Klinkenberg, Landgoed Vliek en Sportschool TEN: slechts enkele van vele private ondernemingen die samen invulling geven aan de bezienswaardigheden en activiteiten in Buitengoed Geul & Maas.Lees meer >>