Kunst in het Erfgoedhuis
Kunst in het Erfgoedhuis
kunst in Burgemeester Quicx

Over scheppende kunstenaars uit het Geuldal, persoonlijke herinneringen en een bijzondere wandeling

Het Buitengoed Geul & Maas heeft veel te bieden, ook op cultureel gebied. Zo is momenteel in het Erfgoed Huis in Meerssen de bijzondere tentoonstelling ‘De Gank noa Meersje’ te zien en kan in kasteelhoeve Burgemeester Quicx nooit eerder tentoongesteld werk uit de Charles Eyck-collectie bezichtigd en gekocht worden.

De Gank noa Meersje
Willem van Konijnenburg is, samen met Jan van Puijenbroek, de belangrijkste exponent van de Meerssense school. In de tentoonstelling ‘De Gank noa Meersje’ in het Erfgoed Huis in Meerssen is dan ook voornamelijk zijn werk te bewonderen.  In de eerste periode van zijn leven staat Meerssen en omgeving centraal in zijn werk. De tentoonstelling toont vooral werk uit die periode, maar laat ook meer symbolisch en classicistisch werk zien. De Heemkundevereniging uit Meerssen heeft een fraaie tentoonstelling samengesteld met werk van particuliere verzamelaars, de gemeente Meerssen, het Limburgs museum en het gemeente museum Den Haag.

Charles Eyck
Niet veel verder in Houthem-Sint-Gerlach wordt een deel van een bijzondere Charles Eyck-collectie getoond bij de kasteelhoeve Burgemeester Quicx. Nooit eerder tentoongesteld werk is hier te zien en zelfs te koop. Ruim honderd werken hangen hier.  Bijzonder is het om onder leiding van de gastheer Camille Oostwegel de ‘Charles Eyck’ wandeling te maken. Tijdens de rondleiding over het landgoed worden, naast de collectie bij Quicx, nog talrijke andere werken uit privé bezit getoond en voorzien van verhalen en persoonlijke herinneringen wat de werken nog meer diepgang geeft.

De band die Oostwegel met Eyck heeft, gaat terug naar zijn jeugd en is te zien in talrijke familieportretten. De wandeling brengt ons langs de eik van Gerlachus en bij hoge uitzondering tot in het oude atelier van Charles Eyck in het Ravensbos. Voor deze gelegenheid hebben de huidige bewoners éénmalig de deuren geopend. In de kelder zijn de wandschilderingen nog stille getuigen van het grote talent dat hier ooit gehuisvest was. Anekdotes over ruzies met prins Bernhard en Marlene Dietrich werpen een ander licht op het nu zo rustig en vredige atelier.

Een wolkbreuk in open veld op de terugweg en een indringende impressie van een veelzijdig kunstenaar hebben deze woensdagmiddag in het Buitengoed Geul & Maas meer dan memorabel gemaakt. 

Nieuws

Het verhaal van...Buitengoed Geul & Maas gaat 'naar buiten'!
De afgelopen jaren is er iets heel bijzonders gegroeid in een prachtig deel van Zuid-Limburg: het Buitengoed Geul & Maas. Wat begon als een ambitie en droom van de Provincie Limburg en de gemeenten Meerssen, Valkenburg aan de Geul en Maastricht om van de gemeente-overstijgende landgoederenzone een nieuwe herkenbare identiteit en economisch krachtig gebied te maken, is uitgegroeid tot een nieuw fenomeen dat leeft bij ondernemers en bevolking.Lees meer >>

Start project 'Valkenburg Ontwikkelt Oost'
Begin juli zijn de kaartenmakers van Dear Hunter gestart met een onderzoek in Valkenburg Oost. Marlies Vermeulen en Remy Kroese van Dear Hunter verblijven hiervoor twee maanden in twee containers op het Walramplein. Door zelf op de plek aanwezig te zijn, kunnen zij de lokale opgaves bestuderen en in kaart brengen. Lees meer >>

Revitalisering Rothem
Na de zomer start gemeente Meerssen in Rothem met de realisatie van het recreatieve overstappunt Witte Hoek en met een stuk van de Verbindings-as BGM op de Klinkenberg (vanaf de rotonde tot aan het Eburonenpark). Ook wordt het Eburonenpark heringericht als groene rust- en ontmoetingsplek aan de Verbindings-as en als speeltuin voor de jeugd van Rothem. Hierbij wordt een link gelegd naar de Romeinse historie en de Via Belgica die vermoedelijk onder de weg Klinkenberg ligt.Lees meer >>