Moorveld
Faye
Faye bij Moorveld
Flink aan het klussen

De jeugd van tegenwoordig (Buitengoed 2.0)

Als ik binnenkom geeft Faye Hermens (31) de laatste instructies aan de stukadoors. De renovatie van de enorme Hoeve Moorveld begint gestalte te krijgen en is nu al een aangename plaats om te betreden. De moderne appartementen zijn goed in harmonie met het casco waarin de authentieke elementen zorgvuldig bewaard zijn . ‘’De renovatie van zo’n monument blijft je confronteren met verrassingen” zegt ze lachend. Achter een binnenmuur blijkt een fraaie vakwerk muur te zitten die ze wil behouden. Even word je op het verkeerde been gezet als je een jonge elegante vrouw een bouwwerf ziet leiden, maar haar vakkennis en toewijding zijn ogenblikkelijk overtuigend. Een studie Bouwkunde en Architectuur in Eindhoven hebben voor de juiste basis gezorgd. Maar ambacht en vakmanschap zit de familie toch gewoon in de genen. Grootvader en tante Inge Lemmens hebben voor de nodige input gezorgd.

Monumentale gebouwen met de comforteisen van nu
Ze geeft de complexiteit van het werk aan. Het moet minutieus gepland worden, want alles houdt verband met elkaar. Letterlijk in dit geval. Door de regelgeving kan een voortraject ook lang duren. In de uitvoering komt dan alles samen. Maar zo wordt een monument klaar gemaakt voor de gebruiker met de eisen aan comfort van nu. ‘Het gebruik van moderne technieken en elementen vraagt om veel gevoel bij het samenvoegen met het authentieke gebouw’, vertelt Faye. ‘Gevoel, liefde en vakmanschap. Met respect voor de omgeving. Voor elk project hebben we onze eigen vakmensen. De speciale spanten constructie van de houten vloeren bij Hoeve Moorveld was een uitdaging voor onze schrijnwerkers . Het karakter van het bestaande ontwerp is leidend. Zo wordt de oorspronkelijke vorm nauwelijks aangetast. Zo ontstaat er weer iets bijzonders. Waarbij decoratie en inrichting tot een minimum kan worden beperkt.’

De Hoeve heeft genoeg aan zichzelf. Een paar mooie meubels zijn genoeg. Bij dit soort monumenten is kennis van historie en functies ook  relevant. Vaak delen oud-eigenaren of -bewoners kennis en ervaringen die ze tijdens hun verblijf hebben opgedaan en kan de constructie en voorzieningen van gebouwen beter begrepen en ‘gelezen’ worden.

Duurzaam bouwen
Faye heeft een afkeer van de wegwerpcultuur en benadrukt nog eens dat dit ook duurzaam bouwen is. Dit gebouw kan zo weer honderden jaren mee. Goed geïsoleerd, met moderne warmtepompen en dubbel glas. Het gebruik van zonnepanelen mag dan weer niet op monumenten. Maar die regelgeving is ook weer begrijpelijk.

‘Veel architecten hebben de neiging iets opvallends te bouwen. Wat niet direct in de context, directe omgeving of streek past. Mijn voorkeur gaat uit naar een oud karakteristiek pand wat ik nieuw leven mag inblazen. Waarvan ik het bestaan mag verlengen. Dat vind ik een eer’, is haar antwoord op mijn vraag of ze zelf, al dan niet modern, zou willen bouwen. Maar dat zegt niets over het ambitieniveau. Kwalitatief ligt de lat bijzonder hoog.

Eiland in de Geul
‘’Herbestemmen en restaureren van karakteristieke monumenten is helemaal ons ding, En elk gebouw is weer anders.” Met ‘ons’ doelt ze ook op Inge Lemmens, haar bouwbedrijf en nichtjes Britt en Jill. We bellen met Britt (ze staat op het punt de collegezaal in te gaan) en vragen naar de mogelijkheden die zij zien voor het Eiland in de Geul.

Britt (22) spreekt met passie over de energieke elementen die al aanwezig zijn op het eiland midden in het Buitengoed Geul & Maas. Over het versterken van de gebundelde kracht van sportiviteit en heuvellandschap en het benadrukken van de toegangspoorten, zodat het eilandgevoel wordt versterkt. Met een faciliterende rol voor het BGM en altijd uitgaand vanuit de authentieke elementen. Dat is het motto. En zo zien ze hun eigen toekomst ook: met nog meer moderne technieken de komende 20 jaar duurzaam en smaakvol renoveren van authentieke gebouwen. Met passende innoverende materialen en begrip voor ambacht en vakmanschap. Oplopende kosten van manuren en opleiden van jonge vakmensen blijft een moeilijk punt. Mooi om te zien hoe iemand op zo’n jonge leeftijd al haar draai heeft gevonden. Als dit de toekomst van het Buitengoed is; laat maar komen!

Nieuws

Het verhaal van...Buitengoed Geul & Maas gaat 'naar buiten'!
De afgelopen jaren is er iets heel bijzonders gegroeid in een prachtig deel van Zuid-Limburg: het Buitengoed Geul & Maas. Wat begon als een ambitie en droom van de Provincie Limburg en de gemeenten Meerssen, Valkenburg aan de Geul en Maastricht om van de gemeente-overstijgende landgoederenzone een nieuwe herkenbare identiteit en economisch krachtig gebied te maken, is uitgegroeid tot een nieuw fenomeen dat leeft bij ondernemers en bevolking.Lees meer >>

Start project 'Valkenburg Ontwikkelt Oost'
Begin juli zijn de kaartenmakers van Dear Hunter gestart met een onderzoek in Valkenburg Oost. Marlies Vermeulen en Remy Kroese van Dear Hunter verblijven hiervoor twee maanden in twee containers op het Walramplein. Door zelf op de plek aanwezig te zijn, kunnen zij de lokale opgaves bestuderen en in kaart brengen. Lees meer >>

Revitalisering Rothem
Na de zomer start gemeente Meerssen in Rothem met de realisatie van het recreatieve overstappunt Witte Hoek en met een stuk van de Verbindings-as BGM op de Klinkenberg (vanaf de rotonde tot aan het Eburonenpark). Ook wordt het Eburonenpark heringericht als groene rust- en ontmoetingsplek aan de Verbindings-as en als speeltuin voor de jeugd van Rothem. Hierbij wordt een link gelegd naar de Romeinse historie en de Via Belgica die vermoedelijk onder de weg Klinkenberg ligt.Lees meer >>