Werkbezoek in Meerssen

Gedeputeerde Ger Koopmans op werkbezoek in Meerssen

Provinciale bijdrage voor project
Watervalderbeek / Pletsmolen 


Op foto vlnr Mirella Wolfs-Partouns (programmamanager Buitengoed Geul & Maas),
Ger Koopmans (gedeputeerde Provincie Limburg), Jan Schrijen (voorzitter Waterschap Roer en Overmaas), Guido Houben (wethouder Fysiek Domein).

Op donderdag 5 maart 2015 heeft Gedeputeerde
Ger Koopmans een werkbezoek gebracht aan de gemeente Meerssen. Samen met wethouder Guido Houben (Fysiek Domein) bezocht hij de projecten 'uitbreiding Proosdijpark' en 'Watervalderbeek / Pletsmolen'. Beide projecten maken deel uit van de aanpak van Buitengoed Geul & Maas. In het Buitengoed Geul & Maas werken samen de gemeenten Meerssen en Maastricht, Provincie Limburg en Waterschap Roer en Overmaas.
 
Watervalderbeek/Pletsmolen
De Watervalderbeek stroomt vanuit buurtschap Waterval langs de achterzijde van de huizen aan de Humcoverstraat. Ter hoogte van de Pletsmolen duikt de beek onder het asfalt om vervolgens na een ondergrondse tocht langs Gasthuisstraat en een deel van Stationstraat bij het Proosdijpark weer het daglicht te zien. De historische bovengrondse loop langs het Proosdijpark is in 2003 in ere hersteld.  
 
Aanpak wateroverlast
Bij hevige regenval ondervinden bewoners van de Humcoverstraat, Pletsmolen, Gasthuisstraat en Stationstraat regelmatig wateroverlast. De gemeente Meerssen wil deze overlast in samenspraak met de bewoners aanpakken. Een van de maatregelen die de gemeente samen met Waterschap Roer en Overmaas wil nemen, is de aanleg van een waterbuffer achter de Pletsmolen. De waterbuffer komt op de plek waar zich vroeger een molenvijver bevond (en later het voormalige  gemeentelager). 
 
Nog meer groen
In het hele gebied rond de buffer komt meer groen. In het kader van de aanpak Buitengoed Geul & Maas wil de gemeente dit combineren met de aanleg van een wandelpad langs de Watervalderbeek. Op deze wijze ontstaat een aantrekkelijke wandelroute vanuit het historische centrum van Meerssen naar het Watervalderbeekdal en Landgoed Vliek in Ulestraten. Dit gebeurt uiteraard in goed overleg met de omwonenden.
 
Uitbreiding Proosdijpark
Gemeente Meerssen is bezig met de uitbreiding  van de vijver in het historische Proosdijpark richting de sfeervolle Markt van Meerssen. Een nieuw bruggetje siert het nieuwe deel van de vijver. 
De uitbreiding is mede mogelijk gemaakt door Buitengoed Geul en Maas.
 
Investeringen Provincie Limburg
Provincie Limburg investeert in beide projecten die tijdens het werkbezoek door gedeputeerde Ger Koopmans zijn bezocht.  
 
De provinciale bijdragen zijn als volgt:
  •  € 801.001,- voor Maison Proosdij 
    via Bouwmotie (stimuleringsmaatregel bouw)
  •  € 95.000,- voor Uitbreiding Proosdijpark
    via Impulsmiddelen (EHS) Natuur – Landschap – Stedelijk Groen
  • € 155.000,- voor project ‘Watervalderbeek/Pletsmolen’ 
    via Impulsmiddelen (EHS) Natuur – Landschap – Stedelijk Groen
Cultuurgedeputeerde Ger Koopmans: “Ik ben blij met de constructieve samenwerking tussen alle partijen die investeren in Buitengoed Geul & Maas. Daarmee versterken we ons Nationaal Landschap Zuid- Limburg en daarmee ook onze economie en ons leef- en vestigingsklimaat. Een dikke pluim aan de gemeente Meerssen, die hier de zichtbaar de handen uit de mouwen gestoken heeft!”
 

Nieuws

Filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul en Maas
Hier treft u diverse filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul & Maas Lees meer >>

Het verhaal van… Dear Hunter; op jacht in het Buitengoed
Dear Hunter praktiseert ‘cartopologie’: door op locatie te gaan wonen en werken, deze plek proberen te doorgronden (antropologie) en in kaart te brengen (cartografie). De afgelopen vier jaar hebben al zo’n 15 steden en gemeenten uit Nederland, Duitsland èn België gebruik gemaakt van deze bijzondere aanpak.Lees meer >>

Op de fiets door het Buitengoed
Onlangs maakten de bestuurders van de samenwerkende gemeenten en de Provincie Limburg een fietstocht door Buitengoed Geul & Maas. De tocht voerde onder meer langs de Tuinen van Maastricht, Teaching Hotelschool Chateau Bethlehem, Buitenplaats Vaeshartelt, Hoeve Klinkenberg, Landgoed Vliek en Sportschool TEN: slechts enkele van vele private ondernemingen die samen invulling geven aan de bezienswaardigheden en activiteiten in Buitengoed Geul & Maas.Lees meer >>