Kris

Het verhaal van...Kris Förster, historisch verhalenverteller

Kris Förster is één van de kwartiermakers van de praktijkschool van het Buitengoed Geul & Maas. Hij is verantwoordelijk voor ‘Storytelling & wayfinding’. Een taak die perfect bij hem past, want met historische verhalen vertellen en mensen rondleiden door historisch Zuid-Limburg houdt hij zich dagelijks bezig. Hoog tijd dus voor een interview met deze bevlogen ondernemer uit Geulle.

Kris, stel jezelf eens voor!
Ik ben opgeleid als cultuurwetenschapper aan de Universiteit van Maastricht. Na mijn studie ben ik werkzaam geraakt in de erfgoedwereld. Afgelopen maart heb ik mijn 12,5 jarig zelfstandig ondernemerschap gevierd. Mijn bedrijf KF inHeritage is een communicatiebureau dat zich helemaal heeft toegelegd op publieksprojecten op het gebied van geschiedenis, archeologie & cultureel erfgoed. Ik produceer onder andere websites, documentaires, toeristische routes, informatiepanelen, et cetera. Altijd met het verleden als onderwerp. Daarnaast sta ik op het punt mijn eigen gidsenbureau op te richten.

Sinds een paar maanden ben ik betrokken geraakt bij het Buitengoed Geul & Maas als kwartiermaker ‘Storytelling & wayfinding’. Dat is uiteraard een uitdaging die mij op het lijf geschreven is.

Wat zijn die verhalen in het Buitengoed Geul & Maas dan?
Oei, waar moet ik beginnen?! Het Buitengoed Geul & Maas heeft een ongelooflijk rijke geschiedenis die helemaal teruggaat tot aan de prehistorie. De prehistorische vuursteenmijnen in de zuidelijke dalwand van het Geuldal zijn daar het meest aansprekende voorbeeld van. Daarna komt natuurlijk het verhaal van de Romeinen met hun Via Belgica en villa’s.

Ontzettend belangrijk is wat mij betreft ook het verhaal van het Verdrag van Meerssen dat in 870 getekend werd door de nazaten van Karel de Grote en dat feitelijk aan de basis ligt van duizend jaar Europese geschiedenis. In de latere Middeleeuwen krijg je dan een verhaal over pelgrimage, zowel naar het graf van Gerlachus als naar het graf van Sint Servaas. En natuurlijk een verhaal over kastelen, denk aan de diverse kastelen in Valkenburg . Dat verhaal zet zich door in de 19e eeuw wanneer er even ten noorden van Maastricht enkele prachtige landgoederen worden aangelegd, zoals kasteel Vaeshartelt. En zo heb ik er nog wel een paar; het zijn er te veel op om te noemen!

Welke verhalen zou jij kiezen?
Uit historisch oogpunt heb ik uiteraard mijn voorkeuren, maar de uitdaging in het Buitengoed Geul & Maas is juist te kijken welke verhalen we anno nu kunnen gebruiken om bijvoorbeeld meer bezoekers en toeristen te trekken. Of welke verhalen geschikt zijn om nieuwe producten rond te ontwikkelen. We moeten dus de verhalen kiezen die de ondernemers in het gebied inspiratie en handvaten geven om mee aan de slag te gaan. Historische verhalen die dienend zijn aan de uitdagingen van het heden. Het verhaal van de 19e eeuwse landgoederen is zo’n verhaal wat mij betreft. Of het verhaal van de dagelijkse pelgrimage van Gerlachus naar Maastricht en terug.

Hoe wil je die verhalen samen met ondernemers boven tafel krijgen?
We zijn momenteel als kwartiermakersteam bezig een BGM-evenement te organiseren voor de Open Monumentendagen in het weekend van 8 en 9 september. Dat evenement is wat mij betreft een proeftuin om samen met de ondernemers binnen het BGM aan de slag te gaan en te kijken hoe we de historische verhalen van het gebied kunnen verbinden met de ondernemers, hun locaties, hun aanbod, etc. Daar wil ik ze graag bij helpen, dus hopelijk spreek ik in de aanloop naar september heel wat ondernemers uit het BGM en duik samen met hen in de geschiedenis!

Nieuws

Het verhaal van...Buitengoed Geul & Maas gaat 'naar buiten'!
De afgelopen jaren is er iets heel bijzonders gegroeid in een prachtig deel van Zuid-Limburg: het Buitengoed Geul & Maas. Wat begon als een ambitie en droom van de Provincie Limburg en de gemeenten Meerssen, Valkenburg aan de Geul en Maastricht om van de gemeente-overstijgende landgoederenzone een nieuwe herkenbare identiteit en economisch krachtig gebied te maken, is uitgegroeid tot een nieuw fenomeen dat leeft bij ondernemers en bevolking.Lees meer >>

Start project 'Valkenburg Ontwikkelt Oost'
Begin juli zijn de kaartenmakers van Dear Hunter gestart met een onderzoek in Valkenburg Oost. Marlies Vermeulen en Remy Kroese van Dear Hunter verblijven hiervoor twee maanden in twee containers op het Walramplein. Door zelf op de plek aanwezig te zijn, kunnen zij de lokale opgaves bestuderen en in kaart brengen. Lees meer >>

Revitalisering Rothem
Na de zomer start gemeente Meerssen in Rothem met de realisatie van het recreatieve overstappunt Witte Hoek en met een stuk van de Verbindings-as BGM op de Klinkenberg (vanaf de rotonde tot aan het Eburonenpark). Ook wordt het Eburonenpark heringericht als groene rust- en ontmoetingsplek aan de Verbindings-as en als speeltuin voor de jeugd van Rothem. Hierbij wordt een link gelegd naar de Romeinse historie en de Via Belgica die vermoedelijk onder de weg Klinkenberg ligt.Lees meer >>