Lex Hoefnagels

Het verhaal van....BGM programmamanager Lex Hoefnagels

‘Zeg eens, jongetje, wat wil jij later worden als je groot bent?’ ‘Rentmeester, meneer. Van een landgoed’. Dat zou  veertig jaar geleden het antwoord geweest kunnen zijn van een piepjonge Lex Hoefnagels,  programmamanager Buitengoed Geul & Maas.

Pareltjes
Als Lex vertelt, dan borrelt achter zijn woorden een kookpot van enthousiasme. ‘Als je het chic wil zeggen, dan gaat het om cultuurhistorische pareltjes, die vragen om een nieuwe toekomst, in een grotere landschappelijke context die de mogelijkheden nog interessanter maakt. Daarom spreken we liever van een Buitengoed dat reikt van Schin-op-Geul tot Borgharen. In dat gebied kun je “blauwe lijnen” van het Geuldal herkennen, “groene lijnen” van de natuurelementen en “rode lijnen” van kastelen, hoeves en landgoederen. Schakels die het gebied verbinden. De gemeenten Maastricht, Meerssen en Valkenburg aan de Geul en de Provincie dragen het Buitengoed samen.

Buitengoed 2.0
Je moet een lange adem durven hebben. Al 20 jaar zijn plannen ontwikkeld voor dit gebied. Het programma Buitengoed Geul & Maas is in 2013 gestart en zou eind 2017 stoppen. Maar je kunt een gebied als dit niet aan zijn lot overlaten en dan een paar jaar later opnieuw beginnen. Op basis van een evaluatie kunnen we verder tot 2022. Dat geeft ruimte en nieuwe mogelijkheden. We gaan accenten verleggen: niet langer een overheidsfeestje  maar meer voor en door eigenaren en ondernemers uit het gebied. Alleen dán krijg je Buitengoed 2.0.’

Volgende generatie
Ons erfgoed naar de volgende generatie brengen: onze kinderen en kleinkinderen, daar doe ik het allemaal voor!’
Ik ben opgeleid als bosbouwer en rentmeester, ben al jaren betrokken bij allerlei gebiedsontwikkelingen. Dat kunnen heel mooie projecten zijn, maar voor mij gaat het pas schitteren als mensen, natuur en cultuurgoed samen een echte beleving kunnen opleveren. 

Hobby = werk
‘Het Buitengoed Geul & Maas wordt de komende jaren meer herkenbaar. We gaan het gebied branden en steeds meer verbindingen die nu diffuus zijn versterken. Fiets-, wandelpaden en een weg ‘de Verbindingsas’, krijgen de look & feel van het Buitengoed. Voor mij is niets mooiers dan van je hobby je werk te kunnen maken. En dat is precies hoe het Buitengoed voor mij voelt. Daarom loop ik ook in een Buitengoed-shirt mee bij Zweit veur Leid.  Ik heb altijd iets met landgoederen gehad. Ook in mijn woonplaats Swalmen voelde ik mij altijd al aangetrokken door de manier waarop de kasteelvrouwe, de gravin van landgoed Hillenraad, een band onderhield met de dorpsgemeenschap. Vorig jaar is ze op hoge leeftijd overleden en ze laat een duidelijk stempel achter. Zo’n landgoed krijgt daardoor voor de omgeving echt een meerwaarde.

 Ik zie dit gebied vol kastelen en landgoederen als een slapende prinses, die dankzij wat aandacht kan worden gewekt en dan gaat stralen’. 

Nieuws

Filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul en Maas
Hier treft u diverse filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul & Maas Lees meer >>

Het verhaal van… Dear Hunter; op jacht in het Buitengoed
Dear Hunter praktiseert ‘cartopologie’: door op locatie te gaan wonen en werken, deze plek proberen te doorgronden (antropologie) en in kaart te brengen (cartografie). De afgelopen vier jaar hebben al zo’n 15 steden en gemeenten uit Nederland, Duitsland èn België gebruik gemaakt van deze bijzondere aanpak.Lees meer >>

Op de fiets door het Buitengoed
Onlangs maakten de bestuurders van de samenwerkende gemeenten en de Provincie Limburg een fietstocht door Buitengoed Geul & Maas. De tocht voerde onder meer langs de Tuinen van Maastricht, Teaching Hotelschool Chateau Bethlehem, Buitenplaats Vaeshartelt, Hoeve Klinkenberg, Landgoed Vliek en Sportschool TEN: slechts enkele van vele private ondernemingen die samen invulling geven aan de bezienswaardigheden en activiteiten in Buitengoed Geul & Maas.Lees meer >>