De heer Oostwegel tijdens de manifestatie
Na afloop van de manifestatie
Marc Heusschen van Heusschen Copier

Buitengoed Geul & Maas in de picture tijdens manifestatie “Landschap in het Hart van de Samenleving”

Tijdens de manifestatie "Landschap in het Hart van de Samenleving" in Chateau Sint Gerlach heeft het Nationaal Landschap Zuid-Limburg haar toekomstvisie en plannen gepresenteerd in samenwerking met de drie nationale parken die Limburg rijk is. Limburg is trots op haar landschap. Dat bleek wel uit de toespraken van Toine Gresel, Herman Vrehen en de gedeputeerden Eric Geurtsen en Hubert Mackus.

Tijdens de bijeenkomst was er ruim aandacht voor het Buitengoed Geul & Maas. Als ambassadeur van het Buitengoed Geul en Maas vertelde Camille Oostwegel Sr. over de historische locatie en de recent gevonden sporen van de Via Belgica. Tevens vertelde hij over zijn plannen om het terrein tussen chateau Sint Gerlach en het unieke houten treinstation van Houthem – St. Gerlach om te vormen tot het Wijland, met een wijngaard als unieke entree van het landgoed.

Marc Heusschen vervolgde het verhaal met een presentatie over de nieuwe structuur en de initiatieven binnen het Buitengoed. Overheid en ondernemers werken constructief samen om het gebied verder te ontwikkelen en ook recreatief op de kaart te zetten. De focus ligt de komende jaren op het transformeren; van minder overheid naar meer ondernemers. Hierdoor worden naast projecten in het publieke domein vooral ook projecten gerealiseerd in het private domein en op het grensvlak van beide. Hieraan gekoppeld wordt van de ondernemers gevraagd te investeren in branding, marketing en het versterken van de beleving van het gebied (ambassadeurs). Gestimuleerd wordt om hierbij aansluiting te zoeken bij lokale bewoners vanwege hun gebiedskennis en wensen. De overheid zal bij deze taken een stimulerende en faciliterende rol vervullen.

Als uitsmijter deed Camille Oostwegel een krachtige oproep richting het groot aantal aanwezige bestuurders om ook na de verkiezingen met het Buitengoed door te gaan en dit op te nemen in de nieuwe coalitieprogramma’s na de gemeenteraadsverkiezingen.

Nieuws

Filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul en Maas
Hier treft u diverse filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul & Maas Lees meer >>

Het verhaal van… Dear Hunter; op jacht in het Buitengoed
Dear Hunter praktiseert ‘cartopologie’: door op locatie te gaan wonen en werken, deze plek proberen te doorgronden (antropologie) en in kaart te brengen (cartografie). De afgelopen vier jaar hebben al zo’n 15 steden en gemeenten uit Nederland, Duitsland èn België gebruik gemaakt van deze bijzondere aanpak.Lees meer >>

Op de fiets door het Buitengoed
Onlangs maakten de bestuurders van de samenwerkende gemeenten en de Provincie Limburg een fietstocht door Buitengoed Geul & Maas. De tocht voerde onder meer langs de Tuinen van Maastricht, Teaching Hotelschool Chateau Bethlehem, Buitenplaats Vaeshartelt, Hoeve Klinkenberg, Landgoed Vliek en Sportschool TEN: slechts enkele van vele private ondernemingen die samen invulling geven aan de bezienswaardigheden en activiteiten in Buitengoed Geul & Maas.Lees meer >>