Studenten onderzoek vegacentrum

Het verhaal van de studenten en initiatiefnemers vega centrum

Tijdens één van de inspiratiesessies in het voorjaar van 2014 werd door Annie Debie het idee geopperd om een vegetarisch zorgcentrum te starten in één van de landgoederen in Buitengoed Geul & Maas. Maar is dat haalbaar? Is hier een doelgroep voor en hoe ga je dit starten? Studenten van Hotel Management School Maastricht hebben hier onderzoek naar gedaan. “Wat is het meest passende concept voor een vegacentrum in de regio Buitengoed Geul & Maas?”

Een uitgebreid marktonderzoek heeft antwoord gegeven op deze vraag. Zo zijn er vergelijkingscijfers over landelijke en regionale gegevens bekend, landelijk is 4% van de bevolking vegetariërs, in Zuid-Limburg is dit 3%, maar daarentegen zijn er in Zuid-Limburg meer flexitariërs (mensen die bewust minder vlees/vis eten) dan in Nederland. 41% in Zuid-Limburg tegenover 35% landelijk.

Villa 80/20
Een louter vegetarisch/veganistisch zorgcentrum zou niet levensvatbaar zijn vanwege het politieke klimaat, een te kleine regionale doelgroep en financiële risico’s. Maar als het concept wordt aangepast, dan zijn er volgens het onderzoek wel mogelijkheden. Dit is het zogenaamd 80/20 concept. In dit concept komt er een multifunctioneel centrum dat als ontmoetingsplek fungeert voor geïnteresseerden. Tevens wordt er voorlichting gegeven, is er een proeflokaal waar bezoekers kennis kunnen maken met de biologische en vegetarische keuken. Vlees en vis worden niet geheel uitgesloten, maar spelen een ondergeschikte rol zoals in het succesvolle concept Villa Augustus in Dordrecht. Op basis van het onderzoek, onderbouwd en aangevuld met strategische adviezen, schatten de studenten in dat een vergelijkbaar concept in Buitengoed Geul & Maas een hoog haalbaarheidsgehalte heeft.

Vervolg
Initiatiefneemster Annie Debie is zeer verheugd met de mogelijkheden voor een vegacentrum en gaat aan de slag om het concept handen en voeten te geven. Vanuit het Buitengoed denken we mee over mogelijke koppelkansen met concepten op het gebied van streekproductie en multifunctionele centra.

Klik hier voor het volledige onderzoeksrapport

Klik hier voor de bijlagen van het onderzoeksrapport

Klik hier voor het adviesrapport

Nieuws

Filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul en Maas
Hier treft u diverse filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul & Maas Lees meer >>

Het verhaal van… Dear Hunter; op jacht in het Buitengoed
Dear Hunter praktiseert ‘cartopologie’: door op locatie te gaan wonen en werken, deze plek proberen te doorgronden (antropologie) en in kaart te brengen (cartografie). De afgelopen vier jaar hebben al zo’n 15 steden en gemeenten uit Nederland, Duitsland èn België gebruik gemaakt van deze bijzondere aanpak.Lees meer >>

Op de fiets door het Buitengoed
Onlangs maakten de bestuurders van de samenwerkende gemeenten en de Provincie Limburg een fietstocht door Buitengoed Geul & Maas. De tocht voerde onder meer langs de Tuinen van Maastricht, Teaching Hotelschool Chateau Bethlehem, Buitenplaats Vaeshartelt, Hoeve Klinkenberg, Landgoed Vliek en Sportschool TEN: slechts enkele van vele private ondernemingen die samen invulling geven aan de bezienswaardigheden en activiteiten in Buitengoed Geul & Maas.Lees meer >>