IVN beleef de natuur!
Groene Helden

Het verhaal van….IVN

IVN - Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid - is een landelijke organisatie die mensen bij natuur betrekt via scholen, in nationale parken en in hun eigen buurt. Door tal van activiteiten laat IVN mensen kennismaken met de natuur en het belang van duurzaam handelen. Landelijk zijn ongeveer 90 beroepskrachten en 20.000 vrijwilligers actief. 

IVN Limburg
IVN Limburg ondersteunt  4.000 vrijwilligers van 35 lokale afdelingen bij de organisatie van bijvoorbeeld excursies, cursussen, wandelingen, tentoonstellingen en opleidingen. IVN Limburg geeft in onze provincie ook uitvoering aan regionale en landelijke projecten zoals Groene Helden, Gastheren van het Landschap en Scharrelkids. 

Groene Helden Stimuleringsprijs
Naast de vele activiteiten die IVN organiseert voor kinderen en volwassenen, wordt ook ingezet op duurzaam ondernemen in het bedrijfsleven. Dit jaar reikt IVN Limburg daarom samen met een netwerk van partners en de Provincie Limburg de Groene Helden Stimuleringsprijs uit aan MKB ondernemers die een duurzaam en groen idee hebben voor hun bedrijf. Het is de bedoeling dat zij in hun project ook andere lokale partijen betrekken. Hierdoor stimuleren ondernemers op hun beurt hun eigen omgeving tot duurzaam leven en handelen. Ondernemers konden tot eind januari inschrijven en dit voorjaar worden de winnaars van de prijzen bekend gemaakt.

IVN Gastheren van het Landschap
In de afgelopen tien jaar heeft IVN samen met Koninklijke Horeca Nederland en de RECRON in de Nationale Parken De Maasduinen, De Groote Peel, De Meinweg en in Nationaal Landschap Zuid-Limburg, ruim tweeduizend ondernemers opgeleid tot gastheer of ambassadeur van een landschap. Deze gastheren en ambassadeurs kennen de meerwaarde van natuur voor hun onderneming en wijzen hun gasten op de unieke kenmerken van het landschap en bijzondere plekken in de omgeving van hun onderneming.  Gastheren van het Landschap zijn te herkennen aan o.a. een gevelbordje. Het Limburgse netwerk bestaat nu uit 184 opgeleide gastheren die bijdragen aan het vergroten van het draagvlak voor de Limburgse natuur en landschap. 

IVN Scharrelkids
Buiten spelen, frisse lucht, lekkere vuile modderhanden, hutten bouwen en van alles ontdekken. Gewoon lekker scharrelen in de natuur. Dat is goed voor kinderen. Spelen in de natuur maakt kinderen creatiever, slimmer, zelfverzekerder en fitter. Door verstedelijking en minder aandacht van de ouders en school voor natuur hebben kinderen steeds minder contact met buiten. Terwijl het juist zo gezond is. Je beweegt meer en ademt gezondere lucht in. Ook in je eigen omgeving, zelfs in je eigen achtertuin is genoeg te beleven. IVN Scharrelkids inspireert (groot)ouders met weetjes, tips en doe-ideeën via de website van Scharrelkids. Binnenkort lanceert IVN Scharrelkids nog twee nieuwe modules: Scharrelkids Moestuinieren en Scharrelkids Werken in de Natuur.

Meer informatie over IVN, de afdelingen en de verschillende projecten vind je op www.ivn.nl

 

 

Nieuws

Het verhaal van...Buitengoed Geul & Maas gaat 'naar buiten'!
De afgelopen jaren is er iets heel bijzonders gegroeid in een prachtig deel van Zuid-Limburg: het Buitengoed Geul & Maas. Wat begon als een ambitie en droom van de Provincie Limburg en de gemeenten Meerssen, Valkenburg aan de Geul en Maastricht om van de gemeente-overstijgende landgoederenzone een nieuwe herkenbare identiteit en economisch krachtig gebied te maken, is uitgegroeid tot een nieuw fenomeen dat leeft bij ondernemers en bevolking.Lees meer >>

Start project 'Valkenburg Ontwikkelt Oost'
Begin juli zijn de kaartenmakers van Dear Hunter gestart met een onderzoek in Valkenburg Oost. Marlies Vermeulen en Remy Kroese van Dear Hunter verblijven hiervoor twee maanden in twee containers op het Walramplein. Door zelf op de plek aanwezig te zijn, kunnen zij de lokale opgaves bestuderen en in kaart brengen. Lees meer >>

Revitalisering Rothem
Na de zomer start gemeente Meerssen in Rothem met de realisatie van het recreatieve overstappunt Witte Hoek en met een stuk van de Verbindings-as BGM op de Klinkenberg (vanaf de rotonde tot aan het Eburonenpark). Ook wordt het Eburonenpark heringericht als groene rust- en ontmoetingsplek aan de Verbindings-as en als speeltuin voor de jeugd van Rothem. Hierbij wordt een link gelegd naar de Romeinse historie en de Via Belgica die vermoedelijk onder de weg Klinkenberg ligt.Lees meer >>