Maastricht gastgemeente landelijke Boomfeestdag

Op 22 maart 2017 viert Stichting Nationale Boomfeestdag haar 60-jarig jubileum. Boomfeestdag werd 60 jaar geleden opgericht door Staatsbosbeheer. Aanleiding was een oproep van de Verenigde Naties voor een World Festival of Trees.  De oproep was bedoeld om de jeugd te betrekken bij de natuur en dus hun eigen hun toekomst.

De eerste Boomfeestdag werd in 1957 gehouden in Apeldoorn. Toen deden 1.500 kinderen mee. Precies 60 jaar later doen 100.000 kinderen mee.  Zij planten ruim 200.000 bomen en struiken in 300 gemeenten.  In totaliteit heeft de Nederlandse schooljeugd dankzij Nationale Boomfeestdag en in samenwerking met vele gemeenten zeker 11 miljoen bomen geplant. Hiermee leveren zij een belangrijke bijdrage aan een duurzame wereld.

Gastgemeente voor het jubileumfeest is Maastricht. Bij gelegenheid van Boomfeestdag planten enkele honderden Maastrichtse schoolkinderen  bomen  op het dak van de nieuwe A2-tunnel als onderdeel van De Groene Loper: het plan voor herinrichting van het stadsgebied boven de tunnel  vanaf het Europaplein tot aan de Meerssenerweg.  

Thema van de Boomfeestdag 2017 is Bomen Verbinden.  Het thema is bedoeld als knipoog om meer aandacht te krijgen voor de natuur in Europees verband. Dit als vervolg op de Klimaattop in Parijs afgelopen november. In Maastricht worden dan ook vertegenwoordigers van EU-lidstaten uitgenodigd om samen met kinderen bomen te planten en  daarbij aandacht te vragen voor samenwerking voor het behoud van de natuur in Europa.

Programma Maastricht 

- Van 9.00 uur tot ongeveer 10.00 uur worden nieuwe bomen geplant in de Frankenstraat. Ook burgemeester Annemarie Penn-te Strake en Boomfeestdag-voorzitter Onno Hoes steken de handen uit de mouwen.

- Vanaf 12.30 uur tot 16.00 uur kunt u de GroenMarkt  bezoeken in trefcentrum Wittevrouwenveld.  De toegang is gratis.

- Van 12.30 uur tot ongeveer 13.00 uur planten de kinderen een bomencirkel bij de tijdelijke Maartensbrug op de kop van de Frankenstraat.

Klik hier voor de flyer

Zeker 15 organisaties doen mee aan de GroenMarkt. Tot de deelnemers behoren o.a. Buitengoed Geul & Maas, CNME, IVN-district Limburg, Vogelwacht Limburg en projectorganisatie De Groene Loper. Sommige marktkraampjes zijn extra bijzonder. Bij de stand van de GreenGuard kut u bijvoorbeeld echte regenwormen in bakken bekijken en ontdekken hoe belangrijk deze beestjes zijn voor een gezonde grond waarin de bomen goed kunnen wortelen. Bij het  nieuwe bedrijf FanTAStisch zijn boodschappentassen te zien, die gemaakt zijn van verschillende soorten zakken uit de bakkerij en autogordels van de sloop. Per verkochte tas gaat een bijdrage naar de Boomfeestdag.

Nieuws

Laatste nieuwsbrief 'oude stijl'
In de nieuwsbrief van juli en via onze Facebookpagina hebben wij al gecommuniceerd dat het Buitengoed Geul & Maas een ‘nieuw jasje’ krijgt per 2021. Het Buitengoed wordt overgedragen aan enthousiaste ondernemers en betrokkenen in het gebied zelf. Lees meer >>

Landgoed Villa Kanjel in glorie hersteld in het Buitengoed Geul & Maas
Danielle Arends weet nog goed hoe het voelde toen zij voor de eerste keer het landgoed Villa Kanjel betrad: ‘Toen we op 30 september 2017 voor het eerst over het landgoed Villa Kanjel liepen, wisten we meteen: dit zou een prachtige plek zijn voor een echt gezinshotel. Een plek waar mensen met kinderen graag neerstrijken na een dagje winkelen in Maastricht of recreëren in het Buitengoed Geul & Maas. Mooie grote familiekamers, maar ook dat park, waar kinderen voor, tijdens en na het eten lekker buiten kunnen spelen. Met een grote speeltuin en een fijn terras waar ook Maastrichtenaren lekker koffie kunnen drinken en een hapje eten, terwijl de kinderen zich vermaken.’Lees meer >>

La Grande Suisse: een verbinding tussen heden en verleden...
Sinds oktober 2020 is de landgoederenzone in het Zuid-Limburgse Heuvelland een nieuwe aanwinst rijker: La Grande Suisse, crematorium met uitvaartcentrum in Maastricht. De afgelopen jaren zijn de landgoederen in Buitengoed Geul & Maas opnieuw aan elkaar verbonden, vergroend en tot bloei gekomen. Culturele erfgoederen hebben een herbestemming gekregen en oude glorie wordt hersteld. Lees meer >>