Buitenplaats Vaeshartelt

Het Verhaal van …. Buitenplaats Vaeshartelt

Op 1 januari 1995 opende de stichting Buitenplaats Vaeshartelt, na een grondige restauratie en uitbreiding, de poorten voor publiek. In de afgelopen twintig jaar hebben honderdduizenden gasten en bezoekers kennis kunnen maken met de buitenplaats en de ontwikkelingen kunnen volgen.

Uitbreiding gebouwen en landgoed
Na het kasteel is ook de monumentale boerderij gerestaureerd, uitgebreid en herbestemd tot kantoor. De Ingangspartij en het Poortwachtershuis is gerestaureerd en in gebruik genomen als groepsaccommodatie.
Het landgoed is gegroeid van 7 naar 23 hectare door het aankopen van gronden die van oudsher bij het landgoed hoorden, dat ooit 118 hectare groot was. Het Engelse landschapspark en het Sterrenbos zijn in ere hersteld,  er zijn diverse bruggen en een theehuis geplaatst.

Aandacht voor de natuur
Er is een zes hectare grote Proeftuin aangelegd, met 200 hoogstamfruitbomen met oude Limburgse fruitrassen, allerlei soorten zacht- en leifruit en een moestuin. In deze tuin heeft ook het Bijenpaviljoen, dat op de Floriade in Venlo heeft gestaan, een tweede leven gekregen. Het biedt plaats aan zes bijenvolken en wordt twee zondagen per maand opengesteld voor publiek door de imkers van Imkervereniging Mergelland.

De buitenplaats wordt volledig biologisch beheerd. Er wordt naar gestreefd om kringlopen zo sluitend mogelijk te krijgen en alles wat de buitenplaats levert te gebruiken. Zo wordt alle groenafval, uit de tuin en uit de keuken, gecomposteerd en weer gebruikt als meststof, worden de groenten en het fruit in de keuken verwerkt en maakt een eigen botanist met het groen van buiten de decoraties binnen. De tuinbaas zorgt er met tientallen vrijwilligers en de natuur zelf voor dat alles groeit en bloeit.

Ook in de komende twintig jaar zal de Buitenplaats zich blijven ontwikkelen. Er liggen nog veel mooie plannen op de plank om uitgevoerd te worden.

De buitenplaats is 365 dagen per jaar publiek toegankelijk. Iedereen is welkom om van de buitenplaats te komen genieten en de toekomstige ontwikkelingen te volgen!

Zie hier de foto’s van het preuvefestival van 6 september jl op het Buitenplaats terrein 
Zie hier het filmpje over 'regout in het Buitengoed' bij de Buitenplaats

Kijk voor meer informatie op: www.vaeshartelt.nl en www.erfgoedvaeshartelt.nl

Nieuws

Laatste nieuwsbrief 'oude stijl'
In de nieuwsbrief van juli en via onze Facebookpagina hebben wij al gecommuniceerd dat het Buitengoed Geul & Maas een ‘nieuw jasje’ krijgt per 2021. Het Buitengoed wordt overgedragen aan enthousiaste ondernemers en betrokkenen in het gebied zelf. Lees meer >>

Landgoed Villa Kanjel in glorie hersteld in het Buitengoed Geul & Maas
Danielle Arends weet nog goed hoe het voelde toen zij voor de eerste keer het landgoed Villa Kanjel betrad: ‘Toen we op 30 september 2017 voor het eerst over het landgoed Villa Kanjel liepen, wisten we meteen: dit zou een prachtige plek zijn voor een echt gezinshotel. Een plek waar mensen met kinderen graag neerstrijken na een dagje winkelen in Maastricht of recreëren in het Buitengoed Geul & Maas. Mooie grote familiekamers, maar ook dat park, waar kinderen voor, tijdens en na het eten lekker buiten kunnen spelen. Met een grote speeltuin en een fijn terras waar ook Maastrichtenaren lekker koffie kunnen drinken en een hapje eten, terwijl de kinderen zich vermaken.’Lees meer >>

La Grande Suisse: een verbinding tussen heden en verleden...
Sinds oktober 2020 is de landgoederenzone in het Zuid-Limburgse Heuvelland een nieuwe aanwinst rijker: La Grande Suisse, crematorium met uitvaartcentrum in Maastricht. De afgelopen jaren zijn de landgoederen in Buitengoed Geul & Maas opnieuw aan elkaar verbonden, vergroend en tot bloei gekomen. Culturele erfgoederen hebben een herbestemming gekregen en oude glorie wordt hersteld. Lees meer >>