Foto door Etienne van Sloun

Het verhaal van … Camille Oostwegel jr., ondernemer in het hart van Buitengoed Geul & Maas

Camille Oostwegel jr. ontvangt ons hartelijk in Burgemeester Quicx, Coffee & More, de horecagelegenheid in de prachtig gerestaureerde Hoeve Broers in Houthem: één van de ‘cultuurhistorische parels’ in het Buitengoed Geul & Maas en tevens een geslaagd voorbeeld van een herbestemd Rijksmonument. Dat de herfst aangebroken is, is duidelijk: op het menu prijken verschillende gerechten met pompoen, er is de mogelijkheid een ‘pompoen biertje’ te nuttigen want uit de moestuin zijn ruim 2000 pompoenen geoogst.  Seizoensgebonden gerechten en producten uit eigen tuin zijn onderdeel van de filosofie van Château St. Gerlach. Als ondernemer in het hart van het Buitengoed wilt hij de streekeigen producten uit dit gebied zo veel mogelijk benutten. Op deze manier is het mogelijk om te laten zien wat wij als gebied in pacht hebben en hoe mooi onze streek is. Gasten op landgoed Château St. Gerlach worden  dan ook geïnformeerd over de vele mogelijkheden die het Buitengoed hen biedt.

Beleefweek Limburg
Op de vraag hoe hij denkt over het Buitengoed antwoordt hij dat hij het een ‘’geweldig initiatief’’ vindt. “Samen met verschillende stakeholders worden binnen deze gebiedsontwikkeling allerlei mooie initiatieven ontwikkeld”, vertelt hij. Als recent voorbeeld noemt hij de ‘kick-off’ van de Beleefweek Limburg die op woensdag 4 september plaatsvond bij Château Bethlehem. ‘’Hier kwam de ‘Buitengoed filosofie’ tot leven’’. Het Buitengoed stond met een stand op de kick-off, waar de chef-koks van Château St. Gerlach en Vaeshartelt bijzondere en streekeigen gerechtjes bereidden. Zo kon er bijvoorbeeld geulforel geproefd worden.

Unique sellingpoints
Op de vraag wat Camille Oostwegel jr. als de unique sellingpoints van het Buitengoed ziet noemt hij het stimuleren van het uitwisselen van kennis als één van de belangrijkste. Partijen worden hierdoor samengebracht en het zorgt ervoor dat er naar een gezamenlijk doel  wordt toegewerkt: ‘’Eén doel, één taak’’. De publiek-private aard van het Buitengoed is datgene wat de samenwerking juist zo sterk maakt ervaart Camille jr.. Ondernemers, gemeenten Valkenburg aan de Geul, Meerssen en Maastricht en de Provincie vormen samen een sterke basis. Deze combinatie van publiek-privaat  is typerend voor Limburg en werkt hier dan ook heel goed. Brightlands Campus  noemt hij als vergelijkbaar voorbeeld. Onder andere de combinatie van  universiteit, het bedrijfsleven en de Provincie die dit gezamenlijk oppakken maken het tot een geslaagd initiatief. 

Communityvorming
Hoewel Camille jr. nu in Maastricht woont is hij geboren en getogen in Houthem. Op de vraag of hij verschillen ziet met vroeger antwoordt hij met ‘’ja’’. Het meest opvallende verschil is in zijn ogen het teruglopen van de communityvorming. Tijdens zijn jeugd waren er winkels in Houthem en was er een school. Ook verenigingen waren volop actief. Het leven speelde zich meer af ‘in de kernen’. Dat dit nu stukken minder het geval is, vindt hij jammer. Daarom probeert hij samen met zijn vader met een initiatief zoals het WIJland een stukje communityvorming terug te brengen. Het WIJland is een beleefweide, moestuin en wijngaard en ligt  tegenover het landgoed van Château St. Gerlach. Dit initiatief is o.a. op gang geholpen door het Buitengoed Geul & Maas. ‘’Iedere woensdagochtend werken er rond de 15-20 vrijwilligers  in de moestuin van het WIJland. Deze producten worden vervolgens gebruikt in de keuken van Château St. Gerlach en Burgemeester Quicx, Coffee & More.’’ Dit soort initiatieven brengen een kern of dorp weer samen. Enthousiast vraagt hij of hij in dit artikel meteen een oproep mag doen aan potentiële nieuwe vrijwilligers. Iedereen is welkom! Aanmelden kan via  info@oostwegelcollection.nl. Ook doet hij een oproep aan zijn mede-ondernemers in het gebied: ‘’Als jullie iets organiseren, geef het dan door aan de Buitengoed organisatie.’’ Op deze manier worden initiatieven gebundeld en wordt er een veel groter publiek bereikt. 

Ten slotte vragen wij hem hoe hij het Buitengoed over vijf jaar ziet. Graag zou hij een stukje natuurontwikkeling zien en meer ‘community initiatieven’ zoals het WIJland. Ondernemers en overheden staan nu aan de lat om het Buitengoed Geul & Maas naar grotere hoogten te tillen.

Nieuws

Het verhaal van...Buitengoed Geul & Maas gaat 'naar buiten'!
De afgelopen jaren is er iets heel bijzonders gegroeid in een prachtig deel van Zuid-Limburg: het Buitengoed Geul & Maas. Wat begon als een ambitie en droom van de Provincie Limburg en de gemeenten Meerssen, Valkenburg aan de Geul en Maastricht om van de gemeente-overstijgende landgoederenzone een nieuwe herkenbare identiteit en economisch krachtig gebied te maken, is uitgegroeid tot een nieuw fenomeen dat leeft bij ondernemers en bevolking.Lees meer >>

Start project 'Valkenburg Ontwikkelt Oost'
Begin juli zijn de kaartenmakers van Dear Hunter gestart met een onderzoek in Valkenburg Oost. Marlies Vermeulen en Remy Kroese van Dear Hunter verblijven hiervoor twee maanden in twee containers op het Walramplein. Door zelf op de plek aanwezig te zijn, kunnen zij de lokale opgaves bestuderen en in kaart brengen. Lees meer >>

Revitalisering Rothem
Na de zomer start gemeente Meerssen in Rothem met de realisatie van het recreatieve overstappunt Witte Hoek en met een stuk van de Verbindings-as BGM op de Klinkenberg (vanaf de rotonde tot aan het Eburonenpark). Ook wordt het Eburonenpark heringericht als groene rust- en ontmoetingsplek aan de Verbindings-as en als speeltuin voor de jeugd van Rothem. Hierbij wordt een link gelegd naar de Romeinse historie en de Via Belgica die vermoedelijk onder de weg Klinkenberg ligt.Lees meer >>