Foto door Etienne van Sloun

Het verhaal van … Camille Oostwegel jr., ondernemer in het hart van Buitengoed Geul & Maas

Camille Oostwegel jr. ontvangt ons hartelijk in Burgemeester Quicx, Coffee & More, de horecagelegenheid in de prachtig gerestaureerde Hoeve Broers in Houthem: één van de ‘cultuurhistorische parels’ in het Buitengoed Geul & Maas en tevens een geslaagd voorbeeld van een herbestemd Rijksmonument. Dat de herfst aangebroken is, is duidelijk: op het menu prijken verschillende gerechten met pompoen, er is de mogelijkheid een ‘pompoen biertje’ te nuttigen want uit de moestuin zijn ruim 2000 pompoenen geoogst.  Seizoensgebonden gerechten en producten uit eigen tuin zijn onderdeel van de filosofie van Château St. Gerlach. Als ondernemer in het hart van het Buitengoed wilt hij de streekeigen producten uit dit gebied zo veel mogelijk benutten. Op deze manier is het mogelijk om te laten zien wat wij als gebied in pacht hebben en hoe mooi onze streek is. Gasten op landgoed Château St. Gerlach worden  dan ook geïnformeerd over de vele mogelijkheden die het Buitengoed hen biedt.

Beleefweek Limburg
Op de vraag hoe hij denkt over het Buitengoed antwoordt hij dat hij het een ‘’geweldig initiatief’’ vindt. “Samen met verschillende stakeholders worden binnen deze gebiedsontwikkeling allerlei mooie initiatieven ontwikkeld”, vertelt hij. Als recent voorbeeld noemt hij de ‘kick-off’ van de Beleefweek Limburg die op woensdag 4 september plaatsvond bij Château Bethlehem. ‘’Hier kwam de ‘Buitengoed filosofie’ tot leven’’. Het Buitengoed stond met een stand op de kick-off, waar de chef-koks van Château St. Gerlach en Vaeshartelt bijzondere en streekeigen gerechtjes bereidden. Zo kon er bijvoorbeeld geulforel geproefd worden.

Unique sellingpoints
Op de vraag wat Camille Oostwegel jr. als de unique sellingpoints van het Buitengoed ziet noemt hij het stimuleren van het uitwisselen van kennis als één van de belangrijkste. Partijen worden hierdoor samengebracht en het zorgt ervoor dat er naar een gezamenlijk doel  wordt toegewerkt: ‘’Eén doel, één taak’’. De publiek-private aard van het Buitengoed is datgene wat de samenwerking juist zo sterk maakt ervaart Camille jr.. Ondernemers, gemeenten Valkenburg aan de Geul, Meerssen en Maastricht en de Provincie vormen samen een sterke basis. Deze combinatie van publiek-privaat  is typerend voor Limburg en werkt hier dan ook heel goed. Brightlands Campus  noemt hij als vergelijkbaar voorbeeld. Onder andere de combinatie van  universiteit, het bedrijfsleven en de Provincie die dit gezamenlijk oppakken maken het tot een geslaagd initiatief. 

Communityvorming
Hoewel Camille jr. nu in Maastricht woont is hij geboren en getogen in Houthem. Op de vraag of hij verschillen ziet met vroeger antwoordt hij met ‘’ja’’. Het meest opvallende verschil is in zijn ogen het teruglopen van de communityvorming. Tijdens zijn jeugd waren er winkels in Houthem en was er een school. Ook verenigingen waren volop actief. Het leven speelde zich meer af ‘in de kernen’. Dat dit nu stukken minder het geval is, vindt hij jammer. Daarom probeert hij samen met zijn vader met een initiatief zoals het WIJland een stukje communityvorming terug te brengen. Het WIJland is een beleefweide, moestuin en wijngaard en ligt  tegenover het landgoed van Château St. Gerlach. Dit initiatief is o.a. op gang geholpen door het Buitengoed Geul & Maas. ‘’Iedere woensdagochtend werken er rond de 15-20 vrijwilligers  in de moestuin van het WIJland. Deze producten worden vervolgens gebruikt in de keuken van Château St. Gerlach en Burgemeester Quicx, Coffee & More.’’ Dit soort initiatieven brengen een kern of dorp weer samen. Enthousiast vraagt hij of hij in dit artikel meteen een oproep mag doen aan potentiële nieuwe vrijwilligers. Iedereen is welkom! Aanmelden kan via  info@oostwegelcollection.nl. Ook doet hij een oproep aan zijn mede-ondernemers in het gebied: ‘’Als jullie iets organiseren, geef het dan door aan de Buitengoed organisatie.’’ Op deze manier worden initiatieven gebundeld en wordt er een veel groter publiek bereikt. 

Ten slotte vragen wij hem hoe hij het Buitengoed over vijf jaar ziet. Graag zou hij een stukje natuurontwikkeling zien en meer ‘community initiatieven’ zoals het WIJland. Ondernemers en overheden staan nu aan de lat om het Buitengoed Geul & Maas naar grotere hoogten te tillen.

Nieuws

Laatste nieuwsbrief 'oude stijl'
In de nieuwsbrief van juli en via onze Facebookpagina hebben wij al gecommuniceerd dat het Buitengoed Geul & Maas een ‘nieuw jasje’ krijgt per 2021. Het Buitengoed wordt overgedragen aan enthousiaste ondernemers en betrokkenen in het gebied zelf. Lees meer >>

Landgoed Villa Kanjel in glorie hersteld in het Buitengoed Geul & Maas
Danielle Arends weet nog goed hoe het voelde toen zij voor de eerste keer het landgoed Villa Kanjel betrad: ‘Toen we op 30 september 2017 voor het eerst over het landgoed Villa Kanjel liepen, wisten we meteen: dit zou een prachtige plek zijn voor een echt gezinshotel. Een plek waar mensen met kinderen graag neerstrijken na een dagje winkelen in Maastricht of recreëren in het Buitengoed Geul & Maas. Mooie grote familiekamers, maar ook dat park, waar kinderen voor, tijdens en na het eten lekker buiten kunnen spelen. Met een grote speeltuin en een fijn terras waar ook Maastrichtenaren lekker koffie kunnen drinken en een hapje eten, terwijl de kinderen zich vermaken.’Lees meer >>

La Grande Suisse: een verbinding tussen heden en verleden...
Sinds oktober 2020 is de landgoederenzone in het Zuid-Limburgse Heuvelland een nieuwe aanwinst rijker: La Grande Suisse, crematorium met uitvaartcentrum in Maastricht. De afgelopen jaren zijn de landgoederen in Buitengoed Geul & Maas opnieuw aan elkaar verbonden, vergroend en tot bloei gekomen. Culturele erfgoederen hebben een herbestemming gekregen en oude glorie wordt hersteld. Lees meer >>