Buitenplaats Vaeshartelt

Buitenplaats Vaeshartelt centraal tijdens Landelijke Kastelendag

Tientallen bezoekers bezochten 25 mei tijdens de Landelijke Dag van het Kasteel Buitenplaats Vaeshartelt.  ‘Vaeshartelt’ is formeel een complex historische buitenplaats. Buitenplaatsen vormden het centrale thema van de Kastelendag, dus waren de bezoekers op Buitenplaats Vaeshartelt aan het juiste adres.

Een Buitenplaats wordt gedefinieerd als ‘een monumentaal huis, vaak met bijgebouwen, dat een harmonieus en onlosmakelijk geheel vormt met een omliggende tuin en park’.

Dus een complex van rood en groen, een geïntegreerd geheel van cultuur en natuur, waarvan er in Nederland nog maar zo’n 600 van de in totaal 6.000 over zijn.

De oorsprong van de meeste buitenplaatsen ligt tussen 1600 en 1900 en was het gevolg van het feit dat de rijken steeds vaker de stad wilden ontvluchten en daarom een ‘buiten’ kochten.

Op Buitenplaats Vaeshartelt is bovengenoemde definitie duidelijk terug te vinden. Naast veel rood zoals een monumentaal kasteel, koetshuis, boerderij en poortwachterswoning, is er ook zo’n  23 ha groen, bestaande uit o.a.  een Engels landschapspark met vijverpartij en parkelementen, een Sterrenbos, diverse siertuinen en een Proeftuin met fruit en groententeelt.  

Klik hier voor het fotoalbum 

Nieuws

Laatste nieuwsbrief 'oude stijl'
In de nieuwsbrief van juli en via onze Facebookpagina hebben wij al gecommuniceerd dat het Buitengoed Geul & Maas een ‘nieuw jasje’ krijgt per 2021. Het Buitengoed wordt overgedragen aan enthousiaste ondernemers en betrokkenen in het gebied zelf. Lees meer >>

Landgoed Villa Kanjel in glorie hersteld in het Buitengoed Geul & Maas
Danielle Arends weet nog goed hoe het voelde toen zij voor de eerste keer het landgoed Villa Kanjel betrad: ‘Toen we op 30 september 2017 voor het eerst over het landgoed Villa Kanjel liepen, wisten we meteen: dit zou een prachtige plek zijn voor een echt gezinshotel. Een plek waar mensen met kinderen graag neerstrijken na een dagje winkelen in Maastricht of recreëren in het Buitengoed Geul & Maas. Mooie grote familiekamers, maar ook dat park, waar kinderen voor, tijdens en na het eten lekker buiten kunnen spelen. Met een grote speeltuin en een fijn terras waar ook Maastrichtenaren lekker koffie kunnen drinken en een hapje eten, terwijl de kinderen zich vermaken.’Lees meer >>

La Grande Suisse: een verbinding tussen heden en verleden...
Sinds oktober 2020 is de landgoederenzone in het Zuid-Limburgse Heuvelland een nieuwe aanwinst rijker: La Grande Suisse, crematorium met uitvaartcentrum in Maastricht. De afgelopen jaren zijn de landgoederen in Buitengoed Geul & Maas opnieuw aan elkaar verbonden, vergroend en tot bloei gekomen. Culturele erfgoederen hebben een herbestemming gekregen en oude glorie wordt hersteld. Lees meer >>