Dear Hunter

Het verhaal van… Dear Hunter; op jacht in het Buitengoed

Dear Hunter praktiseert ‘cartopologie’: door op locatie te gaan wonen en werken, deze plek proberen te doorgronden (antropologie) en in kaart te brengen (cartografie). De afgelopen vier jaar hebben al zo’n 15 steden en gemeenten uit Nederland, Duitsland èn België gebruik gemaakt van deze bijzondere aanpak.

De naam
De naam ‘Dear Hunter’ is bewust gekozen. “Telkens wanneer we gevraagd worden om deze uit te leggen, roepen we het beeld van een jachthut op. De focus die deze aan een jager biedt, de aanscherping van de zintuigen, het zowel één worden met de omgeving als er een overzicht op behouden - dit is wat wij nastreven wanneer we een plek in kaart brengen” aldus Marlies Vermeulen, een van de oprichters van Dear Hunter. Ze hebben voor dit doel twee verbouwde zeecontainers die het hen mogelijk maken op haast alle denkbare plekken te wonen en werken.

Kennis
“Een ontwerper wordt nauwelijks de tijd gegund een plek goed te leren kennen. Er wordt een locatiebezoek gepland, er worden wat foto’s geschoten en hop, de (digitale) schetsrol komt tevoorschijn. Zo gaat men maar al te vaak voorbij aan de gevoeligheden en bijzonderheden van de plek”, aldus Remy Kroese. Het gaat Dear Hunter echter niet om participatie of co-creatie in de traditionele zin van het woord. Nee, veel meer gaat het hen erom dat de juiste expertise van de bewoner wordt meegenomen. Dat is niet het meedenken over - en ontwerpen aan - de toekomst, maar vooral de kennis van de plek over het hier-en-nu. Het is pas door als onderzoeker zelf onderdeel te worden van de plek, in contact te komen met de inwoners en gebruikers als nieuwe buur in plaats van onderzoeker en zowel door hun ogen als door de blik van de buitenstaander de plek meerdere maanden te beleven, dat ‘impliciete kennis’ expliciet wordt.

Beleven
Voor Buitengoed Geul & Maas zal Dear Hunter in eerste instantie het gebied Maastricht-Noord in kaart brengen: van de A2 tot en met Beatrixhaven en station Maastricht-Noord. Door op allerlei manieren het gebied te gaan beleven, door er te overnachten, te co-worken, toerist èn bewoner te zijn, samen met -en aan de hand van- lokale gidsen en stakeholders. Dear Hunter bracht al eerder de situatie rond de Groene Loper in kaart, de toen opgedane kennis zal nu goed van pas komen in de aansluiting van Buitengoed Geul & Maas op de stad Maastricht. De kaart die Dear Hunter nu gaat maken zal door de landschapsarchitecten die nu aan een plan voor dit gebied werken als extra onderlegger worden gebruikt, zodat ook de meest wezenlijke lokale kennis van het gebied niet over het hoofd gezien wordt. 

Nieuws

Filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul en Maas
Hier treft u diverse filmpjes gemaakt in het Buitengoed Geul & Maas Lees meer >>

Het verhaal van… Ronny Bessems, eigenaar van Kasteel Borgharen. Het kasteel dat hém koos en niet andersom!
Vorige maand heeft kasteel Borgharen de Limburgse Inspiratieprijs gewonnen van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg. Een geweldige opsteker voor kasteelheer Ronny Bessems en zijn team. ‘Hopelijk zorgt de publiciteit rond deze erkenning ervoor dat nog meer mensen willen komen helpen. Geloof me: het is alle zaterdagen inspanning en ontspanning tegelijk! Meer weten over de geschiedenis over geschiedenis of zin om te helpen bij deze monsterklus? Lees meer >>

Dear Hunter – onderzoek in de Tuinen van Maastricht
In de vorige nieuwsbrief stelden we Dear Hunter aan je voor. In deze editie vertellen we je wat hun bevinden zijn van het onderzoek dat ze de afgelopen twee maanden hebben gedaan voor Buitengoed Geul & Maas. Lees meer >>