obstakels
obstakels

Dear Hunter – onderzoek in de Tuinen van Maastricht

One-liner: “Het sleutelwoord is ‘verbinden’: nu gebeurt dit door matige infrastructuur, maar straks hopelijk door fijne routes en toegankelijke landgoederen”

Masterplan 
Als Dear Hunter hebben we de afgelopen twee maanden de Tuinen van Maastricht intensief gebruikt: we logeerden in hotels en Airbnb’s in en om het gebied, gebruikten de trein, wandelden, fietsten en werkten er. We brachten in kaart hoe wij - en de mensen die we spraken - het gebied gebruiken en hebben hier conclusies uit getrokken die nu door de ontwerpers en gemeente gebruikt worden om het masterplan te verbeteren.

In woorden en beelden
Uiteraard zijn niet alle conclusies in een paar woorden te omschrijven (we maken niet voor niets kaarten), maar we kunnen wel een tipje van de sluiter oplichten. Veel van de bevindingen hebben betrekking op infrastructuur: het doorkruisen van het gebied, de weg vinden, routes afwegen. Zó wordt het gebied nu voornamelijk gebruikt. Het is (nog?) nauwelijks verblijfsgebied, ook niet voor de werknemers van de bedrijven en hotelgasten.

Groene Loper
Wat best opvallend is (maar eigenlijk ook heel logisch): van- of naar het centrum rijd of fiets je niet via de Groene loper, maar via de Noorderbrug of Wilhelminabrug. Dat is korter, maar een stuk minder aangenaam. De verbinding met het centrum is dus door de komst van de Groene Loper niet verbeterd, of je moet er een stukje voor willen omfietsen. Hier is dus nog ruimte voor verbetering, vooral in Limmel en Nazareth.

Verbeteringen
De meeste mensen op ‘doorreis’ vanuit Bunde of Meerssen bijvoorbeeld, komen niet door de Tuinen van Maastricht maar laten ze links liggen. De meest voor de hand liggende routes, via de Mariënwaard, Fregatweg en Ankerweg, zijn (alweer) de minst aantrekkelijke. De fijnere routes, via de Beukenlaan en het park gelegen aan Teaching Hotel Bethlehem bijvoorbeeld, worden regelmatig onderbroken en sluiten niet goed aan op doorgaande routes. Ook hier is nog werk aan de winkel.

Kijken we meer in detail, dan valt bijvoorbeeld de Beukenlaan op: in potentie een belangrijke verbinding, maar onverhard en onverlicht. Dat is onpraktisch en zeker in het donker wordt voelt het niet veilig hier te wandelen of fietsen, ook daarom wordt deze (te) weinig gebruikt.  

Natuur binnen handbereik
Tenslotte is het ook belangrijk om te beseffen dat bewoners van bijvoorbeeld Amby, Rothem en Bunde mooie natuur om de hoek hebben waar veel gebruik van gemaakt wordt: het Bunderbos en Geuldal richting Valkenburg bijvoorbeeld. Waarom zouden zij de Tuinen van Maastricht bezoeken? Ook die vraag moet nog beantwoord worden.

Lees hier hun vorige artikel; https://www.buitengoedgeulmaas.nl/pagina/dearhunter 

 

Nieuws

Laatste nieuwsbrief 'oude stijl'
In de nieuwsbrief van juli en via onze Facebookpagina hebben wij al gecommuniceerd dat het Buitengoed Geul & Maas een ‘nieuw jasje’ krijgt per 2021. Het Buitengoed wordt overgedragen aan enthousiaste ondernemers en betrokkenen in het gebied zelf. Lees meer >>

Landgoed Villa Kanjel in glorie hersteld in het Buitengoed Geul & Maas
Danielle Arends weet nog goed hoe het voelde toen zij voor de eerste keer het landgoed Villa Kanjel betrad: ‘Toen we op 30 september 2017 voor het eerst over het landgoed Villa Kanjel liepen, wisten we meteen: dit zou een prachtige plek zijn voor een echt gezinshotel. Een plek waar mensen met kinderen graag neerstrijken na een dagje winkelen in Maastricht of recreëren in het Buitengoed Geul & Maas. Mooie grote familiekamers, maar ook dat park, waar kinderen voor, tijdens en na het eten lekker buiten kunnen spelen. Met een grote speeltuin en een fijn terras waar ook Maastrichtenaren lekker koffie kunnen drinken en een hapje eten, terwijl de kinderen zich vermaken.’Lees meer >>

La Grande Suisse: een verbinding tussen heden en verleden...
Sinds oktober 2020 is de landgoederenzone in het Zuid-Limburgse Heuvelland een nieuwe aanwinst rijker: La Grande Suisse, crematorium met uitvaartcentrum in Maastricht. De afgelopen jaren zijn de landgoederen in Buitengoed Geul & Maas opnieuw aan elkaar verbonden, vergroend en tot bloei gekomen. Culturele erfgoederen hebben een herbestemming gekregen en oude glorie wordt hersteld. Lees meer >>