Schin op Geul
Schin op Geul

Het ene dorp is het andere niet...

Paul Van Weersch is voorzitter van de actieve dorpsraad van Schin op Geul. Zijn betrokkenheid bij de leefbaarheid in zijn dorpskern en de inspanningen om het peil te verbeteren  werkt aanstekelijk. Hij vertelt over de plannen en initiatieven in zijn gemeenschap. Over het ‘naobersjap’. Over de maatschappelijke veranderingen en uitdagingen. Hoe de instroom van nieuwe inwoners in zijn dorp de sfeer veranderen. Gepensioneerden maar ook jonge gezinnen met kinderen vinden hun weg naar Schin op Geul. Andere dorpen kennen veel minder ‘import’.

In de visie voor de komende jaren ligt de nadruk op het sociale domein. Er zijn tal van nieuwe ontwikkelingen die juist moeten worden gefaciliteerd door burgers en/of overheid. Ontwikkelingen in Schin op Geul zullen nooit tot uitbreiding leiden. Er ligt als het ware een rode grens om het dorp waar niet buiten gebouwd mag worden. De fusie van de voetbalclub met Wijlre betekent dat er een nieuwe locatie wordt gezocht met als gevolg een vrijkomend terrein. Het voetbalveld ligt in beemden (drassig) gebied en zal teruggeven worden aan de natuur. Door het verdwijnen van de basisschool in Schin op Geul  gaat het terrein in het centrum een nieuwe bestemming krijgen. Veranderingen waar goed over nagedacht moet worden. De overtuiging is gegroeid dat er verbindingen moeten worden gelegd met de rest van het gebied. Gezamenlijk het zelfde belang nastreven. Met bestuurders, ondernemers en bewoners . Waarbij alle partijen elkaar de bal toespelen en elkaar ook iets gunnen. Dat klinkt als Buitengoed Geul & Maas gedachtegoed.

Het 5-sterren landschap rond Schin op Geul moet gekoesterd worden. Toerisme speelt een steeds belangrijkere rol in dit gebied en de boeren zijn nog wat zoekende naar hun rol. Bij een aantal , nu nog actieve boerenbedrijven die in het buitengebied liggen moet worden gezocht naar herbestemming. Hierbij kan Buitengoed Geul & Maas een rol spelen. Alles begint met elkaar leren kennen en elkaar vertrouwen.  Dit soort gesprekken  zijn belangrijk. Dit is praktijkschool puur.

Het verenigingsleven is altijd erg belangrijk geweest in Schin op Geul. De fanfare, zangkoor en voetbalclub zijn misschien over hun hoogtepunt heen maar nog altijd belangrijk. Net als de heemkunde-vereniging. Er worden veel lezingen gegeven en excursies georganiseerd. Vaak ook met andere verenigingen die de liefde voor historie delen. Dit mag best collectieve Buitengoed Geul & Maas kennis worden. Instroom van verhalen bevorderen en beoordelen.

‘’Er zijn altijd en overal mensen die aan de zijlijn staan en afwachten’’ zegt Paul. ‘’Maar wij willen meedoen. Zeker als ik het enthousiasme zie bij een aantal mensen van het Buitengoed Geul & Maas. Als aanvulling op wat we zèlf aan het doen zijn. Puur vanuit de gemeenschap. We zien daarom ook uit naar de bijeenkomst in de kern Schin op Geul  op 4 april, waar Buitengoed Geul & Maas zichzelf gaat presenteren en waar we verder gaan onderzoeken wat we voor elkaar kunnen betekenen. ”

Nieuws

Laatste nieuwsbrief 'oude stijl'
In de nieuwsbrief van juli en via onze Facebookpagina hebben wij al gecommuniceerd dat het Buitengoed Geul & Maas een ‘nieuw jasje’ krijgt per 2021. Het Buitengoed wordt overgedragen aan enthousiaste ondernemers en betrokkenen in het gebied zelf. Lees meer >>

Landgoed Villa Kanjel in glorie hersteld in het Buitengoed Geul & Maas
Danielle Arends weet nog goed hoe het voelde toen zij voor de eerste keer het landgoed Villa Kanjel betrad: ‘Toen we op 30 september 2017 voor het eerst over het landgoed Villa Kanjel liepen, wisten we meteen: dit zou een prachtige plek zijn voor een echt gezinshotel. Een plek waar mensen met kinderen graag neerstrijken na een dagje winkelen in Maastricht of recreëren in het Buitengoed Geul & Maas. Mooie grote familiekamers, maar ook dat park, waar kinderen voor, tijdens en na het eten lekker buiten kunnen spelen. Met een grote speeltuin en een fijn terras waar ook Maastrichtenaren lekker koffie kunnen drinken en een hapje eten, terwijl de kinderen zich vermaken.’Lees meer >>

La Grande Suisse: een verbinding tussen heden en verleden...
Sinds oktober 2020 is de landgoederenzone in het Zuid-Limburgse Heuvelland een nieuwe aanwinst rijker: La Grande Suisse, crematorium met uitvaartcentrum in Maastricht. De afgelopen jaren zijn de landgoederen in Buitengoed Geul & Maas opnieuw aan elkaar verbonden, vergroend en tot bloei gekomen. Culturele erfgoederen hebben een herbestemming gekregen en oude glorie wordt hersteld. Lees meer >>