On the road door BGM
Het wijndomein
Uitleg bij de mergelwand
Bij de Groote Molen

On the Road. Fietstocht door het Buitengoed

Bij hotel Salden in Schin op Geul ging donderdag 21 juni de fietstocht door het Buitengoed Geul & Maas van start. Over de nieuwe fietsbrug richting Valkenburg en over mooie paden fietsten de deelnemers richting kasteel  Schaloen en Oost. Bij het oude terrein van brouwerij de Leeuw was de eerste stop waar Ben van Eijsden van de gemeente Valkenburg vertelde over de vorderingen van de bouw en de gekozen wateroplossingen die zowel meer natuur, als ook een ruimere buffering van water oplevert.

‘Wijland’
Vandaaruit richting het domein van Camille Oostwegel. Wijndomein wel te verstaan. De gastheer gaf een rondleiding over zijn ‘Wijland’. Een schoolvoorbeeld van hoe meerdere partijen samen tot een bijzondere oplossing komen met een spectaculair resultaat. Hier zijn de bewoners en uitbaters meer naar elkaar toe gegroeid aan de nieuwe verbindings-as. Daarna werd er doorgefietst naar de mergelwand. Onderweg vertelde historicus Kris Förster over de rol die Mergel door de loop der eeuwen in het gebied heeft gespeeld.

Marketing
Iedereen werd welkom geheten door Maike Vaessen van camping ’T Geuldal in Meerssen. Met haar stevige marketing achtergrond vertelde zij over de vorderingen van het marketing plan voor Buitengoed geul & Maas. Na een verfrissing fietsten we verder richting het Eiland in de Geul in Meerssen. Bij de Groote Molen werd gestopt waar perspectieven voor de mogelijke gebiedsontwikkeling werden geschetst. Jos Kester van Ontmoet Anna nam ons binnendoor mee naar de Rothemer Molen. Van daar fietsten we naar  het nieuw aangelegde busstation in Rothem ‘De Witte Hoek’. 

Dan is Villa Kruisdonk niet ver meer. Gastvrouw Judith Mesterom nam ons mee in het verleden en de toekomstplannen van deze Buitenplaats met kantoor bestemming. Anke Franssen gaf daarna een uiteenzetting over de gewenste gastvrijheid in het Buitengoed Geul & Maas. Na een kijkje op dit anders afgesloten landgoed ging de reis verder.

Verbinden
Buitenplaats Vaeshartelt is slechts 5 minuten fietsen en we lieten ons omarmen door de grandeur van het landgoed. Onze gastheer Paul Janmaat gaf een korte schets van de problematiek van onderhoud en uitbating van het landgoed. Frans Hornesch van de provincie Limburg gaf een toelichting rond de ‘Tuinen van Maastricht’, een oorspronkelijk plan van Bureau Verbeek  en aansluitend vertelde Odette Creusen van de gemeente Maastricht over de verbindingen tussen initiatieven passend binnen de structuurvisie. We stapten nog éénmaal op de fiets en reden door de oude beukenlaan richting station Noord waar de middag werd afgesloten.

Nieuws

Laatste nieuwsbrief 'oude stijl'
In de nieuwsbrief van juli en via onze Facebookpagina hebben wij al gecommuniceerd dat het Buitengoed Geul & Maas een ‘nieuw jasje’ krijgt per 2021. Het Buitengoed wordt overgedragen aan enthousiaste ondernemers en betrokkenen in het gebied zelf. Lees meer >>

Landgoed Villa Kanjel in glorie hersteld in het Buitengoed Geul & Maas
Danielle Arends weet nog goed hoe het voelde toen zij voor de eerste keer het landgoed Villa Kanjel betrad: ‘Toen we op 30 september 2017 voor het eerst over het landgoed Villa Kanjel liepen, wisten we meteen: dit zou een prachtige plek zijn voor een echt gezinshotel. Een plek waar mensen met kinderen graag neerstrijken na een dagje winkelen in Maastricht of recreëren in het Buitengoed Geul & Maas. Mooie grote familiekamers, maar ook dat park, waar kinderen voor, tijdens en na het eten lekker buiten kunnen spelen. Met een grote speeltuin en een fijn terras waar ook Maastrichtenaren lekker koffie kunnen drinken en een hapje eten, terwijl de kinderen zich vermaken.’Lees meer >>

La Grande Suisse: een verbinding tussen heden en verleden...
Sinds oktober 2020 is de landgoederenzone in het Zuid-Limburgse Heuvelland een nieuwe aanwinst rijker: La Grande Suisse, crematorium met uitvaartcentrum in Maastricht. De afgelopen jaren zijn de landgoederen in Buitengoed Geul & Maas opnieuw aan elkaar verbonden, vergroend en tot bloei gekomen. Culturele erfgoederen hebben een herbestemming gekregen en oude glorie wordt hersteld. Lees meer >>