Kunst in het Erfgoedhuis
Kunst in het Erfgoedhuis
kunst in Burgemeester Quicx

Over scheppende kunstenaars uit het Geuldal, persoonlijke herinneringen en een bijzondere wandeling

Het Buitengoed Geul & Maas heeft veel te bieden, ook op cultureel gebied. Zo is momenteel in het Erfgoed Huis in Meerssen de bijzondere tentoonstelling ‘De Gank noa Meersje’ te zien en kan in kasteelhoeve Burgemeester Quicx nooit eerder tentoongesteld werk uit de Charles Eyck-collectie bezichtigd en gekocht worden.

De Gank noa Meersje
Willem van Konijnenburg is, samen met Jan van Puijenbroek, de belangrijkste exponent van de Meerssense school. In de tentoonstelling ‘De Gank noa Meersje’ in het Erfgoed Huis in Meerssen is dan ook voornamelijk zijn werk te bewonderen.  In de eerste periode van zijn leven staat Meerssen en omgeving centraal in zijn werk. De tentoonstelling toont vooral werk uit die periode, maar laat ook meer symbolisch en classicistisch werk zien. De Heemkundevereniging uit Meerssen heeft een fraaie tentoonstelling samengesteld met werk van particuliere verzamelaars, de gemeente Meerssen, het Limburgs museum en het gemeente museum Den Haag.

Charles Eyck
Niet veel verder in Houthem-Sint-Gerlach wordt een deel van een bijzondere Charles Eyck-collectie getoond bij de kasteelhoeve Burgemeester Quicx. Nooit eerder tentoongesteld werk is hier te zien en zelfs te koop. Ruim honderd werken hangen hier.  Bijzonder is het om onder leiding van de gastheer Camille Oostwegel de ‘Charles Eyck’ wandeling te maken. Tijdens de rondleiding over het landgoed worden, naast de collectie bij Quicx, nog talrijke andere werken uit privé bezit getoond en voorzien van verhalen en persoonlijke herinneringen wat de werken nog meer diepgang geeft.

De band die Oostwegel met Eyck heeft, gaat terug naar zijn jeugd en is te zien in talrijke familieportretten. De wandeling brengt ons langs de eik van Gerlachus en bij hoge uitzondering tot in het oude atelier van Charles Eyck in het Ravensbos. Voor deze gelegenheid hebben de huidige bewoners éénmalig de deuren geopend. In de kelder zijn de wandschilderingen nog stille getuigen van het grote talent dat hier ooit gehuisvest was. Anekdotes over ruzies met prins Bernhard en Marlene Dietrich werpen een ander licht op het nu zo rustig en vredige atelier.

Een wolkbreuk in open veld op de terugweg en een indringende impressie van een veelzijdig kunstenaar hebben deze woensdagmiddag in het Buitengoed Geul & Maas meer dan memorabel gemaakt. 

Nieuws

Laatste nieuwsbrief 'oude stijl'
In de nieuwsbrief van juli en via onze Facebookpagina hebben wij al gecommuniceerd dat het Buitengoed Geul & Maas een ‘nieuw jasje’ krijgt per 2021. Het Buitengoed wordt overgedragen aan enthousiaste ondernemers en betrokkenen in het gebied zelf. Lees meer >>

Landgoed Villa Kanjel in glorie hersteld in het Buitengoed Geul & Maas
Danielle Arends weet nog goed hoe het voelde toen zij voor de eerste keer het landgoed Villa Kanjel betrad: ‘Toen we op 30 september 2017 voor het eerst over het landgoed Villa Kanjel liepen, wisten we meteen: dit zou een prachtige plek zijn voor een echt gezinshotel. Een plek waar mensen met kinderen graag neerstrijken na een dagje winkelen in Maastricht of recreëren in het Buitengoed Geul & Maas. Mooie grote familiekamers, maar ook dat park, waar kinderen voor, tijdens en na het eten lekker buiten kunnen spelen. Met een grote speeltuin en een fijn terras waar ook Maastrichtenaren lekker koffie kunnen drinken en een hapje eten, terwijl de kinderen zich vermaken.’Lees meer >>

La Grande Suisse: een verbinding tussen heden en verleden...
Sinds oktober 2020 is de landgoederenzone in het Zuid-Limburgse Heuvelland een nieuwe aanwinst rijker: La Grande Suisse, crematorium met uitvaartcentrum in Maastricht. De afgelopen jaren zijn de landgoederen in Buitengoed Geul & Maas opnieuw aan elkaar verbonden, vergroend en tot bloei gekomen. Culturele erfgoederen hebben een herbestemming gekregen en oude glorie wordt hersteld. Lees meer >>