Kunstwerk 'Physalis Lampion'

La Grande Suisse: een verbinding tussen heden en verleden...

Sinds oktober 2020 is de landgoederenzone in het Zuid-Limburgse Heuvelland een nieuwe aanwinst rijker: La Grande Suisse, crematorium met uitvaartcentrum in Maastricht.
De afgelopen jaren zijn de landgoederen in Buitengoed Geul & Maas opnieuw aan elkaar verbonden, vergroend en tot bloei gekomen. Culturele erfgoederen hebben een herbestemming gekregen en oude glorie wordt hersteld.

‘Een plek met omgevingseigenschappen die bijdragen om in stilte te kunnen herdenken en rouwen. Een gebied met symboliek waar je vergankelijkheid en nietigheid kan ervaren. Maar ook een plek vol leven waar nieuwe verbindingen tot stand komen en het onverenigbare wordt verenigd in een historisch pand.
Dat is La Grande Suisse: een modern en duurzaam crematorium, gecombineerd met gastvrijheid van de 21ste eeuw in een monumentaal kasteel,' zegt Nicole Starmans, directeur van La Grande Suisse.

Opening: kunstwerk en video
Op 13 november had La Grande Suisse een grootse en officiële opening willen organiseren, met rondleidingen om en door het historische pand. Helaas kan dat in deze huidige tijd niet doorgaan. Om de opening van La Grande Suisse toch een officieel tintje te geven, is op deze dag het kunstwerk Physalis Lampion onthuld bij de hoofdingang van La Grande Suisse.
Het kunstwerk staat symbool voor de cyclus van het leven en de dood die van nature met elkaar verbonden zijn. De beeldkunstenaar Désirée Tonnaer gebruikt hierbij flora als metafoor voor ons menselijke leven.Als La Grande Suisse rondleidingen had mogen organiseren, hadden de bezoekers een goede indruk kunnen krijgen van het gebouw, haar mogelijkheden en de sfeer.
Doordat dit nu niet mogelijk is, heeft La Grande Suisse een video gemaakt waarbij het monumentale pand als crematorium in kaart wordt gebracht. Deze film is te bekijken op de website.

Geschiedenis
Het rijksmonument staat op het landgoed De Kanjel, ook wel bekend als landgoedMariënwaard.Het 18e-eeuwse grote landhuis vormt de kern van het gebied. Het huidige kasteelachtige uiterlijk, en de nieuwe naam La Grande Suisse, kreeg het buitengoed rond 1865 door een grote verbouwing en uitbreiding door de toenmalige eigenaar en grootindustrieel Petrus Regout.Het landgoed heeft meerdere eigenaren en meerdere functies gekend. Van woonhuis naar een aangenaam buitenverblijf tot vermicellifabriek. Van klooster, school tot internaat. De laatste bewoners betrokken het pand op basis van antikraak. In juli 2016 kocht Monuta het monumentale pand. Monuta en Dela gingen in juni 2019 een joint venture aan voor de herbestemming van het pand. Na een rigoureuze verbouwing, waarbij respectvol is omgegaan met de langjarige geschiedenis, is La Grande Suisse op 1 oktober 2020 gestart als crematorium met uitvaartcentrum.

Maar het begint allemaal in het jaar 1736. Daar vindt La Grande Suisse haar oorsprong, toen nog genaamd buitenplaats De Kanjel. In datzelfde jaar werden de twee tuinpaviljoens gebouwd in de aangrenzende tuin, beide voorzien van een eigen Latijnse tekst. Op het westelijke paviljoen staat sIt gaUDIUM rUrI, op het oostelijke paviljoen qUIbUs CUra traIeCtI.
Bijzonder is dat 284 jaar later de letterlijke vertaling van de tekst van het oostelijk paviljoen perfect past bij de huidige bestemming van La Grande Suisse: ‘Voor degenen die zorgdragen voor de overtocht.’

En zo wordt het verleden met het heden verbonden.

Nieuws

Laatste nieuwsbrief 'oude stijl'
In de nieuwsbrief van juli en via onze Facebookpagina hebben wij al gecommuniceerd dat het Buitengoed Geul & Maas een ‘nieuw jasje’ krijgt per 2021. Het Buitengoed wordt overgedragen aan enthousiaste ondernemers en betrokkenen in het gebied zelf. Lees meer >>

Landgoed Villa Kanjel in glorie hersteld in het Buitengoed Geul & Maas
Danielle Arends weet nog goed hoe het voelde toen zij voor de eerste keer het landgoed Villa Kanjel betrad: ‘Toen we op 30 september 2017 voor het eerst over het landgoed Villa Kanjel liepen, wisten we meteen: dit zou een prachtige plek zijn voor een echt gezinshotel. Een plek waar mensen met kinderen graag neerstrijken na een dagje winkelen in Maastricht of recreëren in het Buitengoed Geul & Maas. Mooie grote familiekamers, maar ook dat park, waar kinderen voor, tijdens en na het eten lekker buiten kunnen spelen. Met een grote speeltuin en een fijn terras waar ook Maastrichtenaren lekker koffie kunnen drinken en een hapje eten, terwijl de kinderen zich vermaken.’Lees meer >>

La Grande Suisse: een verbinding tussen heden en verleden...
Sinds oktober 2020 is de landgoederenzone in het Zuid-Limburgse Heuvelland een nieuwe aanwinst rijker: La Grande Suisse, crematorium met uitvaartcentrum in Maastricht. De afgelopen jaren zijn de landgoederen in Buitengoed Geul & Maas opnieuw aan elkaar verbonden, vergroend en tot bloei gekomen. Culturele erfgoederen hebben een herbestemming gekregen en oude glorie wordt hersteld. Lees meer >>