Hoeve Rome

Ontwikkelingen Hoeve Rome

Er is de laatste maanden heel wat afgetimmerd aan Hoeve Rome aan de Judeaweg in Limmel. De hoeve is een gemeentelijk monument en eigendom van de gemeente Maastricht.

Ontmoetingsplek
De voetbalclub RKVCL, de buurtraad, de carnavalsvereniging en de toneelvereniging maakten of maken er gebruik van en er worden tweedehands spullen verkocht en weggegeven aan mensen met een smalle beurs.  En natuurlijk is de kinderboerderij tegen de hoeve aangebouwd. Iedereen vindt de hoeve belangrijk voor Limmel.  Het is een ontmoetingsplaats voor de buurtbewoners.

Veranderingen
Er gaat veel veranderen. RKVCL stopt met ingang van 1 juli 2017 met haar activiteiten als voetbalclub in Limmel. De kantine en kleedlokalen in de hoeve zijn niet meer nodig en de voetbalvelden worden veranderd in een opvangbekken voor overtollig water. Het Waterschap Roer en Overmaas wil na de zomer beginnen met de aanleg ervan en vervult daarmee een wettelijke verplichting om te voorzien in voldoende buffercapaciteit  voor de steeds groeiende waterhoeveelheden.

Nieuwe invulling
De  hoeve leeg laten staan wil niemand. Daarom wordt er op dit moment gezocht naar een nieuwe invulling. Het moet in ieder geval een organisatie, groep mensen of ondernemer zijn die het belangrijk vindt om de ontmoetingsmogelijkheden voor de inwoners van Limmel in stand te houden. Hoe dat precies gaat uitpakken is nog niet definitief bekend.  Op dit moment wordt een bedrijfsplan doorgerekend met een organisatie die zich wil vestigen. Daarnaast zijn er een drietal andere initiatieven die interesse hebben in het gebruik van (een deel van) de hoeve.

Onderhoud
Ondertussen is de gemeente druk bezig met het in orde krijgen van het gebouw. Het dak is gerepareerd, dakgoten, regenpijpen, boeiboorden, kozijnen, voegen en losse stenen zijn gerepareerd of vervangen. De poorten en het hekwerk zijn opnieuw gangbaar gemaakt, gerepareerd en geschilderd. Wat rest is het nieuw aanbrengen van een verharding op het binnenterrein en een doorlopend terras aan de achterkant dat uitkomt op het binnenterrein van de kinderboerderij.

Gepland is verder nog het uitbreiden en verbeteren van de sanitaire voorziening van de kinderboerderij en het aanpassen van de technische installaties binnen de hoeve. Dat laatste kan pas gebeuren als we weten welke nieuwe exploitant zich gaat vestigen.

Nieuws

Laatste nieuwsbrief 'oude stijl'
In de nieuwsbrief van juli en via onze Facebookpagina hebben wij al gecommuniceerd dat het Buitengoed Geul & Maas een ‘nieuw jasje’ krijgt per 2021. Het Buitengoed wordt overgedragen aan enthousiaste ondernemers en betrokkenen in het gebied zelf. Lees meer >>

Landgoed Villa Kanjel in glorie hersteld in het Buitengoed Geul & Maas
Danielle Arends weet nog goed hoe het voelde toen zij voor de eerste keer het landgoed Villa Kanjel betrad: ‘Toen we op 30 september 2017 voor het eerst over het landgoed Villa Kanjel liepen, wisten we meteen: dit zou een prachtige plek zijn voor een echt gezinshotel. Een plek waar mensen met kinderen graag neerstrijken na een dagje winkelen in Maastricht of recreëren in het Buitengoed Geul & Maas. Mooie grote familiekamers, maar ook dat park, waar kinderen voor, tijdens en na het eten lekker buiten kunnen spelen. Met een grote speeltuin en een fijn terras waar ook Maastrichtenaren lekker koffie kunnen drinken en een hapje eten, terwijl de kinderen zich vermaken.’Lees meer >>

La Grande Suisse: een verbinding tussen heden en verleden...
Sinds oktober 2020 is de landgoederenzone in het Zuid-Limburgse Heuvelland een nieuwe aanwinst rijker: La Grande Suisse, crematorium met uitvaartcentrum in Maastricht. De afgelopen jaren zijn de landgoederen in Buitengoed Geul & Maas opnieuw aan elkaar verbonden, vergroend en tot bloei gekomen. Culturele erfgoederen hebben een herbestemming gekregen en oude glorie wordt hersteld. Lees meer >>