Werkbezoek in Meerssen

Gedeputeerde Ger Koopmans op werkbezoek in Meerssen

Provinciale bijdrage voor project
Watervalderbeek / Pletsmolen 


Op foto vlnr Mirella Wolfs-Partouns (programmamanager Buitengoed Geul & Maas),
Ger Koopmans (gedeputeerde Provincie Limburg), Jan Schrijen (voorzitter Waterschap Roer en Overmaas), Guido Houben (wethouder Fysiek Domein).

Op donderdag 5 maart 2015 heeft Gedeputeerde
Ger Koopmans een werkbezoek gebracht aan de gemeente Meerssen. Samen met wethouder Guido Houben (Fysiek Domein) bezocht hij de projecten 'uitbreiding Proosdijpark' en 'Watervalderbeek / Pletsmolen'. Beide projecten maken deel uit van de aanpak van Buitengoed Geul & Maas. In het Buitengoed Geul & Maas werken samen de gemeenten Meerssen en Maastricht, Provincie Limburg en Waterschap Roer en Overmaas.
 
Watervalderbeek/Pletsmolen
De Watervalderbeek stroomt vanuit buurtschap Waterval langs de achterzijde van de huizen aan de Humcoverstraat. Ter hoogte van de Pletsmolen duikt de beek onder het asfalt om vervolgens na een ondergrondse tocht langs Gasthuisstraat en een deel van Stationstraat bij het Proosdijpark weer het daglicht te zien. De historische bovengrondse loop langs het Proosdijpark is in 2003 in ere hersteld.  
 
Aanpak wateroverlast
Bij hevige regenval ondervinden bewoners van de Humcoverstraat, Pletsmolen, Gasthuisstraat en Stationstraat regelmatig wateroverlast. De gemeente Meerssen wil deze overlast in samenspraak met de bewoners aanpakken. Een van de maatregelen die de gemeente samen met Waterschap Roer en Overmaas wil nemen, is de aanleg van een waterbuffer achter de Pletsmolen. De waterbuffer komt op de plek waar zich vroeger een molenvijver bevond (en later het voormalige  gemeentelager). 
 
Nog meer groen
In het hele gebied rond de buffer komt meer groen. In het kader van de aanpak Buitengoed Geul & Maas wil de gemeente dit combineren met de aanleg van een wandelpad langs de Watervalderbeek. Op deze wijze ontstaat een aantrekkelijke wandelroute vanuit het historische centrum van Meerssen naar het Watervalderbeekdal en Landgoed Vliek in Ulestraten. Dit gebeurt uiteraard in goed overleg met de omwonenden.
 
Uitbreiding Proosdijpark
Gemeente Meerssen is bezig met de uitbreiding  van de vijver in het historische Proosdijpark richting de sfeervolle Markt van Meerssen. Een nieuw bruggetje siert het nieuwe deel van de vijver. 
De uitbreiding is mede mogelijk gemaakt door Buitengoed Geul en Maas.
 
Investeringen Provincie Limburg
Provincie Limburg investeert in beide projecten die tijdens het werkbezoek door gedeputeerde Ger Koopmans zijn bezocht.  
 
De provinciale bijdragen zijn als volgt:
  •  € 801.001,- voor Maison Proosdij 
    via Bouwmotie (stimuleringsmaatregel bouw)
  •  € 95.000,- voor Uitbreiding Proosdijpark
    via Impulsmiddelen (EHS) Natuur – Landschap – Stedelijk Groen
  • € 155.000,- voor project ‘Watervalderbeek/Pletsmolen’ 
    via Impulsmiddelen (EHS) Natuur – Landschap – Stedelijk Groen
Cultuurgedeputeerde Ger Koopmans: “Ik ben blij met de constructieve samenwerking tussen alle partijen die investeren in Buitengoed Geul & Maas. Daarmee versterken we ons Nationaal Landschap Zuid- Limburg en daarmee ook onze economie en ons leef- en vestigingsklimaat. Een dikke pluim aan de gemeente Meerssen, die hier de zichtbaar de handen uit de mouwen gestoken heeft!”
 

Nieuws

Het verhaal van...Buitengoed Geul & Maas gaat 'naar buiten'!
De afgelopen jaren is er iets heel bijzonders gegroeid in een prachtig deel van Zuid-Limburg: het Buitengoed Geul & Maas. Wat begon als een ambitie en droom van de Provincie Limburg en de gemeenten Meerssen, Valkenburg aan de Geul en Maastricht om van de gemeente-overstijgende landgoederenzone een nieuwe herkenbare identiteit en economisch krachtig gebied te maken, is uitgegroeid tot een nieuw fenomeen dat leeft bij ondernemers en bevolking.Lees meer >>

Start project 'Valkenburg Ontwikkelt Oost'
Begin juli zijn de kaartenmakers van Dear Hunter gestart met een onderzoek in Valkenburg Oost. Marlies Vermeulen en Remy Kroese van Dear Hunter verblijven hiervoor twee maanden in twee containers op het Walramplein. Door zelf op de plek aanwezig te zijn, kunnen zij de lokale opgaves bestuderen en in kaart brengen. Lees meer >>

Revitalisering Rothem
Na de zomer start gemeente Meerssen in Rothem met de realisatie van het recreatieve overstappunt Witte Hoek en met een stuk van de Verbindings-as BGM op de Klinkenberg (vanaf de rotonde tot aan het Eburonenpark). Ook wordt het Eburonenpark heringericht als groene rust- en ontmoetingsplek aan de Verbindings-as en als speeltuin voor de jeugd van Rothem. Hierbij wordt een link gelegd naar de Romeinse historie en de Via Belgica die vermoedelijk onder de weg Klinkenberg ligt.Lees meer >>