Werkbezoek in Meerssen

Gedeputeerde Ger Koopmans op werkbezoek in Meerssen

Provinciale bijdrage voor project
Watervalderbeek / Pletsmolen 


Op foto vlnr Mirella Wolfs-Partouns (programmamanager Buitengoed Geul & Maas),
Ger Koopmans (gedeputeerde Provincie Limburg), Jan Schrijen (voorzitter Waterschap Roer en Overmaas), Guido Houben (wethouder Fysiek Domein).

Op donderdag 5 maart 2015 heeft Gedeputeerde
Ger Koopmans een werkbezoek gebracht aan de gemeente Meerssen. Samen met wethouder Guido Houben (Fysiek Domein) bezocht hij de projecten 'uitbreiding Proosdijpark' en 'Watervalderbeek / Pletsmolen'. Beide projecten maken deel uit van de aanpak van Buitengoed Geul & Maas. In het Buitengoed Geul & Maas werken samen de gemeenten Meerssen en Maastricht, Provincie Limburg en Waterschap Roer en Overmaas.
 
Watervalderbeek/Pletsmolen
De Watervalderbeek stroomt vanuit buurtschap Waterval langs de achterzijde van de huizen aan de Humcoverstraat. Ter hoogte van de Pletsmolen duikt de beek onder het asfalt om vervolgens na een ondergrondse tocht langs Gasthuisstraat en een deel van Stationstraat bij het Proosdijpark weer het daglicht te zien. De historische bovengrondse loop langs het Proosdijpark is in 2003 in ere hersteld.  
 
Aanpak wateroverlast
Bij hevige regenval ondervinden bewoners van de Humcoverstraat, Pletsmolen, Gasthuisstraat en Stationstraat regelmatig wateroverlast. De gemeente Meerssen wil deze overlast in samenspraak met de bewoners aanpakken. Een van de maatregelen die de gemeente samen met Waterschap Roer en Overmaas wil nemen, is de aanleg van een waterbuffer achter de Pletsmolen. De waterbuffer komt op de plek waar zich vroeger een molenvijver bevond (en later het voormalige  gemeentelager). 
 
Nog meer groen
In het hele gebied rond de buffer komt meer groen. In het kader van de aanpak Buitengoed Geul & Maas wil de gemeente dit combineren met de aanleg van een wandelpad langs de Watervalderbeek. Op deze wijze ontstaat een aantrekkelijke wandelroute vanuit het historische centrum van Meerssen naar het Watervalderbeekdal en Landgoed Vliek in Ulestraten. Dit gebeurt uiteraard in goed overleg met de omwonenden.
 
Uitbreiding Proosdijpark
Gemeente Meerssen is bezig met de uitbreiding  van de vijver in het historische Proosdijpark richting de sfeervolle Markt van Meerssen. Een nieuw bruggetje siert het nieuwe deel van de vijver. 
De uitbreiding is mede mogelijk gemaakt door Buitengoed Geul en Maas.
 
Investeringen Provincie Limburg
Provincie Limburg investeert in beide projecten die tijdens het werkbezoek door gedeputeerde Ger Koopmans zijn bezocht.  
 
De provinciale bijdragen zijn als volgt:
  •  € 801.001,- voor Maison Proosdij 
    via Bouwmotie (stimuleringsmaatregel bouw)
  •  € 95.000,- voor Uitbreiding Proosdijpark
    via Impulsmiddelen (EHS) Natuur – Landschap – Stedelijk Groen
  • € 155.000,- voor project ‘Watervalderbeek/Pletsmolen’ 
    via Impulsmiddelen (EHS) Natuur – Landschap – Stedelijk Groen
Cultuurgedeputeerde Ger Koopmans: “Ik ben blij met de constructieve samenwerking tussen alle partijen die investeren in Buitengoed Geul & Maas. Daarmee versterken we ons Nationaal Landschap Zuid- Limburg en daarmee ook onze economie en ons leef- en vestigingsklimaat. Een dikke pluim aan de gemeente Meerssen, die hier de zichtbaar de handen uit de mouwen gestoken heeft!”
 

Nieuws

Laatste nieuwsbrief 'oude stijl'
In de nieuwsbrief van juli en via onze Facebookpagina hebben wij al gecommuniceerd dat het Buitengoed Geul & Maas een ‘nieuw jasje’ krijgt per 2021. Het Buitengoed wordt overgedragen aan enthousiaste ondernemers en betrokkenen in het gebied zelf. Lees meer >>

Landgoed Villa Kanjel in glorie hersteld in het Buitengoed Geul & Maas
Danielle Arends weet nog goed hoe het voelde toen zij voor de eerste keer het landgoed Villa Kanjel betrad: ‘Toen we op 30 september 2017 voor het eerst over het landgoed Villa Kanjel liepen, wisten we meteen: dit zou een prachtige plek zijn voor een echt gezinshotel. Een plek waar mensen met kinderen graag neerstrijken na een dagje winkelen in Maastricht of recreëren in het Buitengoed Geul & Maas. Mooie grote familiekamers, maar ook dat park, waar kinderen voor, tijdens en na het eten lekker buiten kunnen spelen. Met een grote speeltuin en een fijn terras waar ook Maastrichtenaren lekker koffie kunnen drinken en een hapje eten, terwijl de kinderen zich vermaken.’Lees meer >>

La Grande Suisse: een verbinding tussen heden en verleden...
Sinds oktober 2020 is de landgoederenzone in het Zuid-Limburgse Heuvelland een nieuwe aanwinst rijker: La Grande Suisse, crematorium met uitvaartcentrum in Maastricht. De afgelopen jaren zijn de landgoederen in Buitengoed Geul & Maas opnieuw aan elkaar verbonden, vergroend en tot bloei gekomen. Culturele erfgoederen hebben een herbestemming gekregen en oude glorie wordt hersteld. Lees meer >>