Kris

Het verhaal van...Kris Förster, historisch verhalenverteller

Kris Förster is één van de kwartiermakers van de praktijkschool van het Buitengoed Geul & Maas. Hij is verantwoordelijk voor ‘Storytelling & wayfinding’. Een taak die perfect bij hem past, want met historische verhalen vertellen en mensen rondleiden door historisch Zuid-Limburg houdt hij zich dagelijks bezig. Hoog tijd dus voor een interview met deze bevlogen ondernemer uit Geulle.

Kris, stel jezelf eens voor!
Ik ben opgeleid als cultuurwetenschapper aan de Universiteit van Maastricht. Na mijn studie ben ik werkzaam geraakt in de erfgoedwereld. Afgelopen maart heb ik mijn 12,5 jarig zelfstandig ondernemerschap gevierd. Mijn bedrijf KF inHeritage is een communicatiebureau dat zich helemaal heeft toegelegd op publieksprojecten op het gebied van geschiedenis, archeologie & cultureel erfgoed. Ik produceer onder andere websites, documentaires, toeristische routes, informatiepanelen, et cetera. Altijd met het verleden als onderwerp. Daarnaast sta ik op het punt mijn eigen gidsenbureau op te richten.

Sinds een paar maanden ben ik betrokken geraakt bij het Buitengoed Geul & Maas als kwartiermaker ‘Storytelling & wayfinding’. Dat is uiteraard een uitdaging die mij op het lijf geschreven is.

Wat zijn die verhalen in het Buitengoed Geul & Maas dan?
Oei, waar moet ik beginnen?! Het Buitengoed Geul & Maas heeft een ongelooflijk rijke geschiedenis die helemaal teruggaat tot aan de prehistorie. De prehistorische vuursteenmijnen in de zuidelijke dalwand van het Geuldal zijn daar het meest aansprekende voorbeeld van. Daarna komt natuurlijk het verhaal van de Romeinen met hun Via Belgica en villa’s.

Ontzettend belangrijk is wat mij betreft ook het verhaal van het Verdrag van Meerssen dat in 870 getekend werd door de nazaten van Karel de Grote en dat feitelijk aan de basis ligt van duizend jaar Europese geschiedenis. In de latere Middeleeuwen krijg je dan een verhaal over pelgrimage, zowel naar het graf van Gerlachus als naar het graf van Sint Servaas. En natuurlijk een verhaal over kastelen, denk aan de diverse kastelen in Valkenburg . Dat verhaal zet zich door in de 19e eeuw wanneer er even ten noorden van Maastricht enkele prachtige landgoederen worden aangelegd, zoals kasteel Vaeshartelt. En zo heb ik er nog wel een paar; het zijn er te veel op om te noemen!

Welke verhalen zou jij kiezen?
Uit historisch oogpunt heb ik uiteraard mijn voorkeuren, maar de uitdaging in het Buitengoed Geul & Maas is juist te kijken welke verhalen we anno nu kunnen gebruiken om bijvoorbeeld meer bezoekers en toeristen te trekken. Of welke verhalen geschikt zijn om nieuwe producten rond te ontwikkelen. We moeten dus de verhalen kiezen die de ondernemers in het gebied inspiratie en handvaten geven om mee aan de slag te gaan. Historische verhalen die dienend zijn aan de uitdagingen van het heden. Het verhaal van de 19e eeuwse landgoederen is zo’n verhaal wat mij betreft. Of het verhaal van de dagelijkse pelgrimage van Gerlachus naar Maastricht en terug.

Hoe wil je die verhalen samen met ondernemers boven tafel krijgen?
We zijn momenteel als kwartiermakersteam bezig een BGM-evenement te organiseren voor de Open Monumentendagen in het weekend van 8 en 9 september. Dat evenement is wat mij betreft een proeftuin om samen met de ondernemers binnen het BGM aan de slag te gaan en te kijken hoe we de historische verhalen van het gebied kunnen verbinden met de ondernemers, hun locaties, hun aanbod, etc. Daar wil ik ze graag bij helpen, dus hopelijk spreek ik in de aanloop naar september heel wat ondernemers uit het BGM en duik samen met hen in de geschiedenis!

Nieuws

Laatste nieuwsbrief 'oude stijl'
In de nieuwsbrief van juli en via onze Facebookpagina hebben wij al gecommuniceerd dat het Buitengoed Geul & Maas een ‘nieuw jasje’ krijgt per 2021. Het Buitengoed wordt overgedragen aan enthousiaste ondernemers en betrokkenen in het gebied zelf. Lees meer >>

Landgoed Villa Kanjel in glorie hersteld in het Buitengoed Geul & Maas
Danielle Arends weet nog goed hoe het voelde toen zij voor de eerste keer het landgoed Villa Kanjel betrad: ‘Toen we op 30 september 2017 voor het eerst over het landgoed Villa Kanjel liepen, wisten we meteen: dit zou een prachtige plek zijn voor een echt gezinshotel. Een plek waar mensen met kinderen graag neerstrijken na een dagje winkelen in Maastricht of recreëren in het Buitengoed Geul & Maas. Mooie grote familiekamers, maar ook dat park, waar kinderen voor, tijdens en na het eten lekker buiten kunnen spelen. Met een grote speeltuin en een fijn terras waar ook Maastrichtenaren lekker koffie kunnen drinken en een hapje eten, terwijl de kinderen zich vermaken.’Lees meer >>

La Grande Suisse: een verbinding tussen heden en verleden...
Sinds oktober 2020 is de landgoederenzone in het Zuid-Limburgse Heuvelland een nieuwe aanwinst rijker: La Grande Suisse, crematorium met uitvaartcentrum in Maastricht. De afgelopen jaren zijn de landgoederen in Buitengoed Geul & Maas opnieuw aan elkaar verbonden, vergroend en tot bloei gekomen. Culturele erfgoederen hebben een herbestemming gekregen en oude glorie wordt hersteld. Lees meer >>