Herinrichting De Leeuw

Herinrichting van het Geuldal in omgeving voormalig Leeuwterrein / Par’Course

Het gebied bij de voormalige Leeuw Brouwerij in Valkenburg zal de komende jaren een ware metamorfose ondergaan. Hiervoor heeft bureau Heusschen Copier een ambitieus plan ontwikkeld, dat de landschappelijke karakteristiek van het Geuldal tot aan de rand van het centrum brengt. 

Het project wordt ontwikkeld in  nauwe samenwerking met onder andere de gemeente Valkenburg aan de Geul, Waterschap Limburg, de Provincie Limburg, en met een bijdrage van Buitengoed Geul en Maas.

Ruimte voor water
De herinrichting van het gebied is noodzakelijk om de hoogwaterveiligheid voor Valkenburg te garanderen. Het plangebied van circa drie hectare wordt deels afgegraven, zodat de Geul bij hoogwater door het terrein kan meestromen. Hierdoor ontstaat een landschap met een hoge dynamiek, waar soms vernatting optreedt, en waar poelen en geultjes kunnen ontstaan. Het gebied wordt ecologisch beheerd, wat uiteraard ten goede komt aan de natuurwaarden. De aanleg van dit nieuwe dynamische landschap biedt aanleiding voor wandelaars om vanuit het centrum, maar ook vanaf het Leeuwterrein het Geuldal verder te ontdekken, in de richting van Ingendael.
De landschappelijke inrichting biedt tevens een hoogwaardige entree voor de nieuwe ontwikkelingen op het Leeuwterrein. Bezoekers die de voormalige brouwerij willen bezoeken, parkeren straks op een van de twee nieuwe parkeerplaatsen aan de Prinses Beatrixsingel. Een in kasseien aangelegde dijk, dwars door het verlaagde landschap, verbindt de Prinses Beatrixsingel met het Leeuwterrein. Deze entree is slechts beperkt toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. Bezoekers kunnen het Leeuwterrein ook betreden via een opgeknapte voetgangersbrug bij de bestaande stuw.
De Prinses Beatrixsingel tenslotte, wordt ook aangepakt. Door de voorrangssituatie aan te pakken en fietsstroken aan te brengen, wordt de verkeersveiligheid vergroot. 

Planning
De plannen zijn op 5 maart gepresenteerd aan de buurtbewoners. De uitvoering start in het najaar. Het is de bedoeling dat het werk gereed is in de eerste helft van 2019.

Nieuws

Laatste nieuwsbrief 'oude stijl'
In de nieuwsbrief van juli en via onze Facebookpagina hebben wij al gecommuniceerd dat het Buitengoed Geul & Maas een ‘nieuw jasje’ krijgt per 2021. Het Buitengoed wordt overgedragen aan enthousiaste ondernemers en betrokkenen in het gebied zelf. Lees meer >>

Landgoed Villa Kanjel in glorie hersteld in het Buitengoed Geul & Maas
Danielle Arends weet nog goed hoe het voelde toen zij voor de eerste keer het landgoed Villa Kanjel betrad: ‘Toen we op 30 september 2017 voor het eerst over het landgoed Villa Kanjel liepen, wisten we meteen: dit zou een prachtige plek zijn voor een echt gezinshotel. Een plek waar mensen met kinderen graag neerstrijken na een dagje winkelen in Maastricht of recreëren in het Buitengoed Geul & Maas. Mooie grote familiekamers, maar ook dat park, waar kinderen voor, tijdens en na het eten lekker buiten kunnen spelen. Met een grote speeltuin en een fijn terras waar ook Maastrichtenaren lekker koffie kunnen drinken en een hapje eten, terwijl de kinderen zich vermaken.’Lees meer >>

La Grande Suisse: een verbinding tussen heden en verleden...
Sinds oktober 2020 is de landgoederenzone in het Zuid-Limburgse Heuvelland een nieuwe aanwinst rijker: La Grande Suisse, crematorium met uitvaartcentrum in Maastricht. De afgelopen jaren zijn de landgoederen in Buitengoed Geul & Maas opnieuw aan elkaar verbonden, vergroend en tot bloei gekomen. Culturele erfgoederen hebben een herbestemming gekregen en oude glorie wordt hersteld. Lees meer >>