Uitleg over het Polferbos
Uitleg over het Polferbos
Polferbos

Opknapbeurt Polferbos biedt kansen voor natuurontwikkeling

In Valkenburg aan de Geul zijn grootschalige onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd in en rond het Polferbos. De ingrepen zijn bedoeld om bijzondere natuurwaarden te ontwikkelen. Voor belangstellenden werd onlangs een rondleiding georganiseerd om de eerste resultaten te bewonderen.

Polferbos
Het Polferbos is een hellingbos en ligt op de Cauberg tegen de Plenkertstraat en bij het casino. In het bos groeien veel verschillende boomsoorten. Er staan bijzondere plantensoorten en er leven dassen. Het bos was bijna overal dichtgegroeid en donker geworden. Veel plantensoorten konden daar niet tegen. Bomen hebben extra ruimte nodig om mooi uit te kunnen groeien. Ook de uitkijkpunten richting het Geuldal waren helemaal dicht gegroeid. 

Mergelsteilwanden
Direct aan de Plenkertstraat gaan op verschillende plekken mergelsteilwanden kaarsrecht omhoog. Bovenop deze steilwanden groeit het Polferbos. Bomen direct langs de rand begonnen ouder te worden. Daardoor konden onveilige situaties ontstaan. Zij zijn vervangen door jonge struiken. Verder van de weg en de steilwand groeit straks een open bos met grote vitale bomen. Nog verder het bos in groeit normaal opgaand bos. Door de afwisseling van diverse bostypen ontstaat straks veel afwisseling met nieuwe zichtlijnen naar het Geuldal.

Rondleiding
Natuurliefhebbers konden de resultaten van de werkzaamheden  op 19 september bewonderen tijdens een rondleiding door het gebied.  Een medewerker van de Bosgroep Zuid-Nederland gaf tekst en uitleg over het beheer van het gebied. Hij legde uit dat de ingrepen in het Polferbos met name bedoeld zijn om bijzondere natuurwaarden te ontwikkelen. In het bos worden open plekken  gecreëerd en kalkrijke graslanden en ruigtes gevormd. Dit gaat de komende jaren zijn vruchten afwerpen.

Uniek leefgebied
De mergelsteilwanden vormen een uniek leefgebied voor beschermde diersoorten en bijzondere plantensoorten. De werkzaamheden leveren een bijdrage aan Buitengoed Geul & Maas, omdat nieuwe natuur wordt ontwikkeld, nieuwe beheervormen ontstaan en het thema mergel beleefbaar wordt gemaakt. Uitvoering gebeurt met financiële ondersteuning van de Provincie Limburg. 

Nieuws

Laatste nieuwsbrief 'oude stijl'
In de nieuwsbrief van juli en via onze Facebookpagina hebben wij al gecommuniceerd dat het Buitengoed Geul & Maas een ‘nieuw jasje’ krijgt per 2021. Het Buitengoed wordt overgedragen aan enthousiaste ondernemers en betrokkenen in het gebied zelf. Lees meer >>

Landgoed Villa Kanjel in glorie hersteld in het Buitengoed Geul & Maas
Danielle Arends weet nog goed hoe het voelde toen zij voor de eerste keer het landgoed Villa Kanjel betrad: ‘Toen we op 30 september 2017 voor het eerst over het landgoed Villa Kanjel liepen, wisten we meteen: dit zou een prachtige plek zijn voor een echt gezinshotel. Een plek waar mensen met kinderen graag neerstrijken na een dagje winkelen in Maastricht of recreëren in het Buitengoed Geul & Maas. Mooie grote familiekamers, maar ook dat park, waar kinderen voor, tijdens en na het eten lekker buiten kunnen spelen. Met een grote speeltuin en een fijn terras waar ook Maastrichtenaren lekker koffie kunnen drinken en een hapje eten, terwijl de kinderen zich vermaken.’Lees meer >>

La Grande Suisse: een verbinding tussen heden en verleden...
Sinds oktober 2020 is de landgoederenzone in het Zuid-Limburgse Heuvelland een nieuwe aanwinst rijker: La Grande Suisse, crematorium met uitvaartcentrum in Maastricht. De afgelopen jaren zijn de landgoederen in Buitengoed Geul & Maas opnieuw aan elkaar verbonden, vergroend en tot bloei gekomen. Culturele erfgoederen hebben een herbestemming gekregen en oude glorie wordt hersteld. Lees meer >>