Ralph Huyds
Wijngaard Raarberg
De "Raar' wijnen
Wijngaard Raarberg

Het verhaal van... Ralph Huydts, passievolle exploitant van Wijngaard Raarberg… Hoe raar is dat?

Eigenlijk is het niet eens zo raar als je weet dat hij in de regio geboren is. Ralph heeft de Bourgondische leefwijze met de paplepel ingegoten gekregen daar waar decennialang wijn werd verbouwd. De passie voor de geneugten van het leven maakt dat deze jonge IT ‘er van 34 jaar sinds 2010 overuren draait in de wijngaard op de Raarberg. Want naast zijn passie werkt hij ook nog fulltime bij een groot internationaal bedrijf.

Ralph Huydts mag zich jongste wijnboer in Zuid-Limburg noemen sinds de exploitatie van Wijngaard Raarberg in het gehucht Raar, in Meerssen. De prachtige wijngaard van 2 ha ligt op de top van de Raarberg tussen Meerssen en Schimmert. Het is een idyllische plek in Zuid-Limburg waar je je als god in Frankrijk waant tussen de wijndruiven Pinot Noir en Chardonnay.  Op deze historische plek wordt de Limburgse mousserende wijn ‘Raar Brut’ verbouwd.

Wijngaard op vruchtbare grond
Ralph is gepassioneerd verteller over zijn grootste passie. “Ik wil de mooiste Limburgse mousserende wijn maken volgens de traditionele methode. In deze streek, waar al vele stille wijnen worden geproduceerd, maken wij de ‘champagne’ Raar Brut Cuveé, Blancs de Blancs en Rosé. De wijnbouw op deze plek dateert al uit de tijd van de Romeinen en in 968 schonk de Frankische Koningin Gerberga haar wijngaarden in Meerssen aan de Benedictijnen van Sint-Remigius te Reims. Jammer genoeg ging de wijngaard tijdens de Franse bezetting in de 18de eeuw verloren. Nu ligt er weer een wijngaard op deze vruchtbare mergel- en kalkgrond.”

Ralph is een vlotte jongen die weet wat hij wil. Hij maakt overuren zonder te mokken omdat hij zich een doel heeft gesteld. Namelijk straks alleen nog maar met Wijnhuis Raarberg bezig kunnen zijn. Daarom is hij al in de vroege ochtend en ’s avonds na het werk in de wijngaard te vinden, waar hij (afhankelijk van het seizoen) twee tot vijf mensen om zich heen heeft om te helpen.

Buitengoed Geul & Maas ‘verkopen’
“Ik sta voor kwaliteit en heb daarom goede adviseurs om me heen die het volledige wijnproces mee ontwikkelen. Ik ben geen vinoloog, maar kan wel het merk Raar verkopen omdat ik de beleving van goede kwaliteitswijn over weet te brengen. Alles moet perfect op elkaar afgestemd zijn; de kwaliteit van de wijn, de uitstraling zoals het logo, maar ook de fles. Beleving verkoopt en zo zou je ook Buitengoed Geul en Maas moeten ‘verkopen’. Neem mensen mee in de beleving van onze omgeving, versterk het attractieve van onze regio, waar het leven goed is en wij ons prachtig cultureel erfgoed koesteren. Koesteren als een kind, zoals ik ook met mijn Raar wijn doe. Het is absoluut niet raar, maar waar… En het werkt!”

Nieuws

Laatste nieuwsbrief 'oude stijl'
In de nieuwsbrief van juli en via onze Facebookpagina hebben wij al gecommuniceerd dat het Buitengoed Geul & Maas een ‘nieuw jasje’ krijgt per 2021. Het Buitengoed wordt overgedragen aan enthousiaste ondernemers en betrokkenen in het gebied zelf. Lees meer >>

Landgoed Villa Kanjel in glorie hersteld in het Buitengoed Geul & Maas
Danielle Arends weet nog goed hoe het voelde toen zij voor de eerste keer het landgoed Villa Kanjel betrad: ‘Toen we op 30 september 2017 voor het eerst over het landgoed Villa Kanjel liepen, wisten we meteen: dit zou een prachtige plek zijn voor een echt gezinshotel. Een plek waar mensen met kinderen graag neerstrijken na een dagje winkelen in Maastricht of recreëren in het Buitengoed Geul & Maas. Mooie grote familiekamers, maar ook dat park, waar kinderen voor, tijdens en na het eten lekker buiten kunnen spelen. Met een grote speeltuin en een fijn terras waar ook Maastrichtenaren lekker koffie kunnen drinken en een hapje eten, terwijl de kinderen zich vermaken.’Lees meer >>

La Grande Suisse: een verbinding tussen heden en verleden...
Sinds oktober 2020 is de landgoederenzone in het Zuid-Limburgse Heuvelland een nieuwe aanwinst rijker: La Grande Suisse, crematorium met uitvaartcentrum in Maastricht. De afgelopen jaren zijn de landgoederen in Buitengoed Geul & Maas opnieuw aan elkaar verbonden, vergroend en tot bloei gekomen. Culturele erfgoederen hebben een herbestemming gekregen en oude glorie wordt hersteld. Lees meer >>