Ralph Huyds
Wijngaard Raarberg
De "Raar' wijnen
Wijngaard Raarberg

Het verhaal van... Ralph Huydts, passievolle exploitant van Wijngaard Raarberg… Hoe raar is dat?

Eigenlijk is het niet eens zo raar als je weet dat hij in de regio geboren is. Ralph heeft de Bourgondische leefwijze met de paplepel ingegoten gekregen daar waar decennialang wijn werd verbouwd. De passie voor de geneugten van het leven maakt dat deze jonge IT ‘er van 34 jaar sinds 2010 overuren draait in de wijngaard op de Raarberg. Want naast zijn passie werkt hij ook nog fulltime bij een groot internationaal bedrijf.

Ralph Huydts mag zich jongste wijnboer in Zuid-Limburg noemen sinds de exploitatie van Wijngaard Raarberg in het gehucht Raar, in Meerssen. De prachtige wijngaard van 2 ha ligt op de top van de Raarberg tussen Meerssen en Schimmert. Het is een idyllische plek in Zuid-Limburg waar je je als god in Frankrijk waant tussen de wijndruiven Pinot Noir en Chardonnay.  Op deze historische plek wordt de Limburgse mousserende wijn ‘Raar Brut’ verbouwd.

Wijngaard op vruchtbare grond
Ralph is gepassioneerd verteller over zijn grootste passie. “Ik wil de mooiste Limburgse mousserende wijn maken volgens de traditionele methode. In deze streek, waar al vele stille wijnen worden geproduceerd, maken wij de ‘champagne’ Raar Brut Cuveé, Blancs de Blancs en Rosé. De wijnbouw op deze plek dateert al uit de tijd van de Romeinen en in 968 schonk de Frankische Koningin Gerberga haar wijngaarden in Meerssen aan de Benedictijnen van Sint-Remigius te Reims. Jammer genoeg ging de wijngaard tijdens de Franse bezetting in de 18de eeuw verloren. Nu ligt er weer een wijngaard op deze vruchtbare mergel- en kalkgrond.”

Ralph is een vlotte jongen die weet wat hij wil. Hij maakt overuren zonder te mokken omdat hij zich een doel heeft gesteld. Namelijk straks alleen nog maar met Wijnhuis Raarberg bezig kunnen zijn. Daarom is hij al in de vroege ochtend en ’s avonds na het werk in de wijngaard te vinden, waar hij (afhankelijk van het seizoen) twee tot vijf mensen om zich heen heeft om te helpen.

Buitengoed Geul & Maas ‘verkopen’
“Ik sta voor kwaliteit en heb daarom goede adviseurs om me heen die het volledige wijnproces mee ontwikkelen. Ik ben geen vinoloog, maar kan wel het merk Raar verkopen omdat ik de beleving van goede kwaliteitswijn over weet te brengen. Alles moet perfect op elkaar afgestemd zijn; de kwaliteit van de wijn, de uitstraling zoals het logo, maar ook de fles. Beleving verkoopt en zo zou je ook Buitengoed Geul en Maas moeten ‘verkopen’. Neem mensen mee in de beleving van onze omgeving, versterk het attractieve van onze regio, waar het leven goed is en wij ons prachtig cultureel erfgoed koesteren. Koesteren als een kind, zoals ik ook met mijn Raar wijn doe. Het is absoluut niet raar, maar waar… En het werkt!”

Nieuws

Het verhaal van...Buitengoed Geul & Maas gaat 'naar buiten'!
De afgelopen jaren is er iets heel bijzonders gegroeid in een prachtig deel van Zuid-Limburg: het Buitengoed Geul & Maas. Wat begon als een ambitie en droom van de Provincie Limburg en de gemeenten Meerssen, Valkenburg aan de Geul en Maastricht om van de gemeente-overstijgende landgoederenzone een nieuwe herkenbare identiteit en economisch krachtig gebied te maken, is uitgegroeid tot een nieuw fenomeen dat leeft bij ondernemers en bevolking.Lees meer >>

Start project 'Valkenburg Ontwikkelt Oost'
Begin juli zijn de kaartenmakers van Dear Hunter gestart met een onderzoek in Valkenburg Oost. Marlies Vermeulen en Remy Kroese van Dear Hunter verblijven hiervoor twee maanden in twee containers op het Walramplein. Door zelf op de plek aanwezig te zijn, kunnen zij de lokale opgaves bestuderen en in kaart brengen. Lees meer >>

Revitalisering Rothem
Na de zomer start gemeente Meerssen in Rothem met de realisatie van het recreatieve overstappunt Witte Hoek en met een stuk van de Verbindings-as BGM op de Klinkenberg (vanaf de rotonde tot aan het Eburonenpark). Ook wordt het Eburonenpark heringericht als groene rust- en ontmoetingsplek aan de Verbindings-as en als speeltuin voor de jeugd van Rothem. Hierbij wordt een link gelegd naar de Romeinse historie en de Via Belgica die vermoedelijk onder de weg Klinkenberg ligt.Lees meer >>