Rondleiding Chateau St. Gerlach
In de A2 tunnel
Withuishof
Rothemermolen

Nederlandse Vereniging van Rentmeesters op excursie in Buitengoed Geul & Maas

De jaarlijkse excursie van de Nederlandse Vereniging van Rentmeesters kring Zuid stond dit jaar in het teken van Landgoederen en herbestemming. Waar kan je beter naar toe gaan dan naar het Buitengoed Geul & Maas? 

De rentmeesters kwamen op 2 september samen in Château St. Gerlach, waar zij welkom werden geheten door de eigenaar Camille Oostwegel. Hij nam de rentmeesters letterlijk mee over het landgoed en vertelde hen het verhaal van Château St. Gerlach. 

Gedeputeerde Patrick van den Broeck vertelde de rentmeesters over het provinciale beleid ten aanzien van landgoederen, herbestemming en het plattelandsbeleids in het algemeen.  De gedeputeerde vroeg zich tijdens zijn inleiding af wat de Provincie en de rentmeesters voor elkaar kunnen betekenen om gemeenschappelijke doelen te bereiken. “Rentmeesters laat u horen.” De NVR ziet dit als een op het lijf geschreven uitdaging en zal dan ook graag gehoor geven aan de oproep om zich als rentmeesters te laten horen en dit te communiceren met de gedeputeerde.

 Daarna hebben de rentmeesters uit Zeeland, Noord-Brabant en Limburg zich per bus dwars door het buitengoed verplaatst. Allereerst langs Hoeve Broers via de Geulhemermolen richting de Rothemermolen om vervolgens langs het landgoed Kruisdonk, Mariënwaard en Villa Kanjel naar het A2 project te gaan.

De rentmeesters kregen een kijkje achter de schermen van het A2 project en mochten per bus door de onderste tunnelbuis. Onder begeleiding van een gids van Avenue werden de rentmeesters meegenomen door het grootse project. Bij Hoeve Withuishof kregen de rentmeesters een presentatie over de herbestemming en ‘de transitie van Hof naar Landgoed’.

 Vanuit Hoeve Withuishof werd koers gezet richting de Gulpener Bierbrouwerij. Daar stond een ongefilterde Weitzen voor de rentmeesters klaar en vertelde André Koppen het verhaal van de Vrije Brouwer: bier maken, MVO, teelt van gerst en hop in coöperatieverband. Afsluitend werd er genoten van de combinatie van bier, frites en zoerfleisch.

 Mooi samengevat in één zin door een van de rentmeesters: “Tijdens dagen als deze besef je als rentmeester hoe mooi je werkveld is en welke kansen Limburg te bieden heeft!”

Klik hier voor foto’s van de bustour

Nieuws

Laatste nieuwsbrief 'oude stijl'
In de nieuwsbrief van juli en via onze Facebookpagina hebben wij al gecommuniceerd dat het Buitengoed Geul & Maas een ‘nieuw jasje’ krijgt per 2021. Het Buitengoed wordt overgedragen aan enthousiaste ondernemers en betrokkenen in het gebied zelf. Lees meer >>

Landgoed Villa Kanjel in glorie hersteld in het Buitengoed Geul & Maas
Danielle Arends weet nog goed hoe het voelde toen zij voor de eerste keer het landgoed Villa Kanjel betrad: ‘Toen we op 30 september 2017 voor het eerst over het landgoed Villa Kanjel liepen, wisten we meteen: dit zou een prachtige plek zijn voor een echt gezinshotel. Een plek waar mensen met kinderen graag neerstrijken na een dagje winkelen in Maastricht of recreëren in het Buitengoed Geul & Maas. Mooie grote familiekamers, maar ook dat park, waar kinderen voor, tijdens en na het eten lekker buiten kunnen spelen. Met een grote speeltuin en een fijn terras waar ook Maastrichtenaren lekker koffie kunnen drinken en een hapje eten, terwijl de kinderen zich vermaken.’Lees meer >>

La Grande Suisse: een verbinding tussen heden en verleden...
Sinds oktober 2020 is de landgoederenzone in het Zuid-Limburgse Heuvelland een nieuwe aanwinst rijker: La Grande Suisse, crematorium met uitvaartcentrum in Maastricht. De afgelopen jaren zijn de landgoederen in Buitengoed Geul & Maas opnieuw aan elkaar verbonden, vergroend en tot bloei gekomen. Culturele erfgoederen hebben een herbestemming gekregen en oude glorie wordt hersteld. Lees meer >>