IVN beleef de natuur!
Groene Helden

Het verhaal van….IVN

IVN - Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid - is een landelijke organisatie die mensen bij natuur betrekt via scholen, in nationale parken en in hun eigen buurt. Door tal van activiteiten laat IVN mensen kennismaken met de natuur en het belang van duurzaam handelen. Landelijk zijn ongeveer 90 beroepskrachten en 20.000 vrijwilligers actief. 

IVN Limburg
IVN Limburg ondersteunt  4.000 vrijwilligers van 35 lokale afdelingen bij de organisatie van bijvoorbeeld excursies, cursussen, wandelingen, tentoonstellingen en opleidingen. IVN Limburg geeft in onze provincie ook uitvoering aan regionale en landelijke projecten zoals Groene Helden, Gastheren van het Landschap en Scharrelkids. 

Groene Helden Stimuleringsprijs
Naast de vele activiteiten die IVN organiseert voor kinderen en volwassenen, wordt ook ingezet op duurzaam ondernemen in het bedrijfsleven. Dit jaar reikt IVN Limburg daarom samen met een netwerk van partners en de Provincie Limburg de Groene Helden Stimuleringsprijs uit aan MKB ondernemers die een duurzaam en groen idee hebben voor hun bedrijf. Het is de bedoeling dat zij in hun project ook andere lokale partijen betrekken. Hierdoor stimuleren ondernemers op hun beurt hun eigen omgeving tot duurzaam leven en handelen. Ondernemers konden tot eind januari inschrijven en dit voorjaar worden de winnaars van de prijzen bekend gemaakt.

IVN Gastheren van het Landschap
In de afgelopen tien jaar heeft IVN samen met Koninklijke Horeca Nederland en de RECRON in de Nationale Parken De Maasduinen, De Groote Peel, De Meinweg en in Nationaal Landschap Zuid-Limburg, ruim tweeduizend ondernemers opgeleid tot gastheer of ambassadeur van een landschap. Deze gastheren en ambassadeurs kennen de meerwaarde van natuur voor hun onderneming en wijzen hun gasten op de unieke kenmerken van het landschap en bijzondere plekken in de omgeving van hun onderneming.  Gastheren van het Landschap zijn te herkennen aan o.a. een gevelbordje. Het Limburgse netwerk bestaat nu uit 184 opgeleide gastheren die bijdragen aan het vergroten van het draagvlak voor de Limburgse natuur en landschap. 

IVN Scharrelkids
Buiten spelen, frisse lucht, lekkere vuile modderhanden, hutten bouwen en van alles ontdekken. Gewoon lekker scharrelen in de natuur. Dat is goed voor kinderen. Spelen in de natuur maakt kinderen creatiever, slimmer, zelfverzekerder en fitter. Door verstedelijking en minder aandacht van de ouders en school voor natuur hebben kinderen steeds minder contact met buiten. Terwijl het juist zo gezond is. Je beweegt meer en ademt gezondere lucht in. Ook in je eigen omgeving, zelfs in je eigen achtertuin is genoeg te beleven. IVN Scharrelkids inspireert (groot)ouders met weetjes, tips en doe-ideeën via de website van Scharrelkids. Binnenkort lanceert IVN Scharrelkids nog twee nieuwe modules: Scharrelkids Moestuinieren en Scharrelkids Werken in de Natuur.

Meer informatie over IVN, de afdelingen en de verschillende projecten vind je op www.ivn.nl

 

 

Nieuws

Laatste nieuwsbrief 'oude stijl'
In de nieuwsbrief van juli en via onze Facebookpagina hebben wij al gecommuniceerd dat het Buitengoed Geul & Maas een ‘nieuw jasje’ krijgt per 2021. Het Buitengoed wordt overgedragen aan enthousiaste ondernemers en betrokkenen in het gebied zelf. Lees meer >>

Landgoed Villa Kanjel in glorie hersteld in het Buitengoed Geul & Maas
Danielle Arends weet nog goed hoe het voelde toen zij voor de eerste keer het landgoed Villa Kanjel betrad: ‘Toen we op 30 september 2017 voor het eerst over het landgoed Villa Kanjel liepen, wisten we meteen: dit zou een prachtige plek zijn voor een echt gezinshotel. Een plek waar mensen met kinderen graag neerstrijken na een dagje winkelen in Maastricht of recreëren in het Buitengoed Geul & Maas. Mooie grote familiekamers, maar ook dat park, waar kinderen voor, tijdens en na het eten lekker buiten kunnen spelen. Met een grote speeltuin en een fijn terras waar ook Maastrichtenaren lekker koffie kunnen drinken en een hapje eten, terwijl de kinderen zich vermaken.’Lees meer >>

La Grande Suisse: een verbinding tussen heden en verleden...
Sinds oktober 2020 is de landgoederenzone in het Zuid-Limburgse Heuvelland een nieuwe aanwinst rijker: La Grande Suisse, crematorium met uitvaartcentrum in Maastricht. De afgelopen jaren zijn de landgoederen in Buitengoed Geul & Maas opnieuw aan elkaar verbonden, vergroend en tot bloei gekomen. Culturele erfgoederen hebben een herbestemming gekregen en oude glorie wordt hersteld. Lees meer >>